Крефелд – Град на коприната и кадифето

Прочетена: 51

Светослав Загорски

Кадифето, коприната и брокатът са били изключително ценни през Средновековието за императори, царе, султани и висши духовници. За тях е било от изключително значение да са облечени именно в такива тъкани, и то не какви да е, а изработени в Крефелд. Този град е известен като германския център на текстила, който е разположен непосредствено до река Рейн. Намира се в западната част на страната, на югозапад от агломерация Рур. В него са се обединили три селища – това са развилият се по времето на класицизма Крефелд, бароковият Юрдинген и средновековният Лин.

За разлика от другите немски територии Тридесетгодишната война пощадява Крефелд и през XVII век той отбелязва икономически подем благодарение на търговията с коприна. През 1702 г. населеното място влиза в пределите на Прусия, а по-късно Фридрих Втори монополизира тази индустрия. Почти половината от населението е ангажирано в текстилните фабрики, Крефелд преуспява и от този момент носи името „Град на коприната и кадифето“.

Всъщност историята на Крефелд датира още от I век, когато
римляни построяват военния лагер Гелдуба,

където днес се намира квартал „Гелеп“. В околностите му са открити много останки от римски постройки и храм. За първи път градът е споменат под името Кринвелде през 1105 г. като част от манастира Верден. През XII в., завръщайки се от Третия кръстоносен поход, Ото фон Лин започва строежа на известния замък „Лин”, на сградата Haus Rath, която за първи път е спомената писмено през 1246 г., а през 1400 г. е дадено началото на изграждането на укрепения град Кракау, като останки от него се виждат и днес.

Старинният замък „Лин”

е най-голямата забележителност на Крефелд. По време на Испанската война през 1704 г. историческият паметник е бил сериозно повреден. Двете световни войни нанасят още тежки поражения на замъка. През 1926 г. е възстановен. Крепостният комплекс и до днес очарова хиляди туристи всяка година. Вечер дворецът е омагьосващ, прецизно осветен е, като светлината пада върху най-впечатляващите елементи на средновековния обект.

Замъкът е и музей, в който е разположена богата експозиция от археологически находки. В него могат да се видят артефакти още от римско време, да се научат интересни подробности за историята на замъка, а постоянни изложения показват начина на живот в града през Средновековието. В музея се намира и гробницата, където са положени костите на владетеля Ото фон Лин.

Около крепостта „Лин” е разположен
Ловджийският дворец
от XVIII в.,

който е в стил барок. В него са експонирани интересни исторически предмети, както и сбирка от механични музикални инструменти. В близост са и още няколко възхитителни здания в Крефелд. Сред тях са замъкът Васербург, ловната къща Jagdschloß, имението Greiffenhorst, музеите на текстила и ландшафтския, в който са изложени находките от римското селище Гелеп.

Всяка година на Петдесетница в замъка „Лин” и в старинния център на града се провежда популярният в региона пазар за лен, който се е превърнал в традиция още от Средновековието. По това време той е бил най-големият занаятчийски пазар в Германия, изиграл важна роля в историята на населеното място. Датира още от 1361 г., когато местното селище си извоюва правото да има седмичен и годишен пазар, а десетина години по-късно Крефелд получава градски права.

За някогашните тъкачи днес напомня и
статуята на майстор Понцелар,

изобразяваща работник, нарамил топ коприна. В миналото се е тъкало в многото малки помещения, които били работилници и жилища едновременно. Някои от тях са се запазили и днес са паметници на културата.

Германският център на текстила напомня за себе си всяка година през септември, когато се провежда модно дефиле по улиците, което е сред най-големите в света. Мероприятието събира търговци, дизайнери и училища за мода, които представят актуалните си есенно-зимни колекции, като зрелищните ревюта са придружени с танцови елементи.

Задължителни за посещения са и няколко места в Стария град, сред които е

музеят „Естер”.

Той е построен през 1930 г. за жилищен дом на фамилията на Херман Ланге, а впоследствие е превърнат в музей, показващ елементи от миналото на града. Други любопитни сгради в Крефелд са Градската баня, която през последните векове се е смятала за най-красивата в цяла Германия, както и мелницата Geismühle от XIV в., построена първоначално за наблюдателница. Кметството, което някога е било градски дворец, също привлича много туристи. В близост се издига католическата църква „Св. Дионисиус“, датираща от 1755 г., чиято кула е построена малко по-късно – през 1769 г.

Крефелд е известен не само с коприната и замъците, но и с вкусната традиционна храна, която предлагат заведенията. Най-посещавани са бирариите, които са съхранили интериорите си от XIX век. Менютата им включват „Миди по рейнски“ или Sauerbraten – печено мариновано говеждо месо и, разбира се, превъзходната местна Altbier, която се произвежда по съхранена автентична стара рецепта. Някога в града е имало голям брой пивоварни, като Tivoli, Wienges или Rhenania, но от тях оцелява само „Глумс”, която все още може да се опита в едноименната бирария в центъра на Крефелд. „Глумс” и Altbier са с прекрасен плътен вкус и тъмночервен цвят.

Най-старият хан в Крефелд е Zum Königshof, или Кралския двор.

Данни за кръчмата има от края на XVIII в., като те са свързани с много известни личности, отсядали в нея. Твърди се, че през 1811 г. Наполеон Бонапарт е бил в Zum Königshof, а десет години по-късно ханът бил посетен и от пруския крал Фридрих Уилям III. Именно след тази визита къщата получава прякора Кралския двор.

Любопитен факт е, че в Крефелд се движи една от най-старите частни железници в Германия, прокарана през 1868 г. От първоначалната жп мрежа днес е останала само връзката между Сейнт Тюнис и планината Хюслер. От 1 май 1980 г. по този маршрут функционира музейна жп линия. Всяка неделя и на официален празник между май и октомври влакът спира на историческата гара Крефелдер Норбанхоф.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.05.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: