Зиген – градът на странните музеи

Прочетена: 60

Светослав Загорски

В Европа има много малки и слабо известни градчета, далеч от популярните туристически маршрути, които в същото време се оказват истински находки за запалените пътешественици. Всичко това се отнася в пълна сила за Зиген в Германия. Намира се около река Зиг в центъра на Зигерланд – живописна местност, богата на ценни минерали. Зеленината заема повече от половината от територията на Зиген, а от съседните хълмове се разкрива отлична панорама към река Рейн. Името на града е получено от река Зиг, което от своя страна най-вероятно идва от келтски и означава „блатист“.

100-хилядният Зиген е един от образователните центрове на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Днес се разпознава по-скоро като университетски град, чието висше учебно заведение е основано сравнително скоро – през 1972 г., и годишно в него се обучават над 14 хил. души. От Зиген можете да се разходите с кола до Хаген, намиращ се на 83 км, или до Франкфурт, който е на около 120 км. Само на няколко минути от Зиген са старинните градчета Хилхенбах и Фройденберг.

За първи път селището е споменато в исторически документи от XI век. През Средновековието постепенно се превръща във влиятелен център на обществения, политически и културен живот в Германия. През 1224 г. архиепископът на Кьолн назначава за негов управител граф Хенрих Рич Насау. В продължение на векове Зиген е бил ръководен от графовете на Ораниен-Насау, които окупирали даже холандския трон през 1813 г. Крепостта и защитните съоражения са построени през XVI век. През 1536 г. граф Вилхелм Рич основава гимназията в града. Неговият син Йохан открива рицарско военно училище, което се намира в запазена стара арсеналска сграда. Той също така е построил Долния замък на мястото на стар францискански манастир.

Въпреки че според официалните данни около 80% от града са сринати по време на въздушните атаки през Втората световна война, все пак Зиген бързо успява да се възстанови и да възроди някои от културно-историческите си паметници. Градът е родно място на големия
фламандски художник

Петер Паул Рубенс.

Надпис на третия етаж на фасадата на сграда, разположена на „Унтер Метзгерщрасе“ 37 в старинната му част, гласи, че „според слухове“ тук е роден Петер Паул Рубенс. Оказва се обаче, че това е просто шега, защото родната къща на Рубенс – „Къщата на Брамбах”, която бащата на художника е наел в Зиген за себе си и семейството си, е била на „Бусщрасе“ 10 и е напълно разрушена през последните седмици на Втората световна война. Това, разбира се, не пречи на хилядите туристи да снимат самозвания дом на художника.

Сред най-възхитителните забележителности в Зиген е Горният дворец, издигащ се на върха на един от хребетите на града. Построен е през XIII век, като видът на фасадата не е променян от XVI – XVII век. Столетия замъкът е служел за дом на фамилия Насау. Ето защо част от техния интериор и мебели са добре запазени и до днес. Освен платна с ликовете на членовете на фамилията може да се видят още кухнята и спалнята на семейството. Днес в сградата се помещава Музеят на изкуствата и културата. В изисканите и елегантни стаи са подредени колекции на стари майстори. Главното съкровище са деветте оригинални картини на Рубенс, сред които са „Лов на лъвове” и „Автопортрет”.

Унтерс Шлос,
или Долният дворец

е другият красив замък, който може да се разгледа. Построен е през XVII век в бароков стил. Дълги години е бил резиденция на местни благородници. Днес в него се провеждат конференции, концерти и други събития. Има идея университетът да бъде преместен в замъка, но засега това все още не е възможно.

За любителите на поп музиката Зиген е свещено място. В квартала „Гайзвайд“ се намира определеният от Гинес за най-малък музей в света, разположен само на 27 кв. м. За сметка на това в ограниченото пространство има богата експозиция от музикални записи, постери, автографи и други принадлежности на легендарната британска група „Бийтълс”.

Зиген може да бъде определен като града на странните музеи. Един от тях в Южна Вестфалия е създаден в бивше бомбоубежище. Притежава многобройни експонати, свързани с регионалната история на провинцията.

Музеят, посветен на Втората световна война, се намира на мястото на бивша синагога. Експозицията илюстрира историята на евреите в Зиген и разказва за преследването им. Има и изложба, посветена на Валтер Кремен – германски бизнесмен и борец от съпротивата, участвал в опита за убийство на Адолф Хитлер през 20 юли 1944 г.

В Зиген има още една необичайна забележителност. Това е
огромно метално съоръжение, наречено „Газометър”.

То представлява неизползваема сферична конструкция, разположена в югозападната част на града.

В Музея на съвременното изкуство, който се помещава в сграда от XVII век, се намират шедьоврите на Моранди, Тапие и много други. Привлекателен център за редица местни и чужди таланти е театърът „Аполо“. Той е построен през 1930 г., а през 2007 г. сградата е основно реновирана.

Църквата „Св. Никола“

е една от основните забележителности на Зиген. Това, което я прави уникална и разпознаваема, е позлатеният връх във формата на корона. Основна характеристика е и необичайният етажен план, решен като шестоъгълник.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 30.05.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: