Козумел – Карибският остров на лястовиците

Прочетена: 51

Светослав Загорски

През летния сезон всеки мечтае да посети тропически остров с прозрачни океански води и изключително красива природа. Козумел е перфектното място за почивка и може да отговори на всички очаквания за морско приключение. Този остров в Карибско море е световно известен със своята девствена природа, изпълнени с живот рифове и прекрасни бели плажове. Намира се в близост до източния бряг на Мексико, полуостров Юкатан, до оживената дестинация Канкун. Той е с размери 48 на 16 км и е равнинен, като най-високата му точка е 15 м над морското равнище.
На езика на маите Козумел означава остров на лястовиците. Те са населявали този природен рай още през I век. Първият испанец стъпва на него през 1518 г.

Козумел е популярен и с перфектните си условия за дайвинг. Това става известно благодарение на прочутия океанограф, журналист и режисьор Жак-Ив Кусто, който през 1959 г. се гмурка до южната част на острова и заявява, че това е едно от най-добрите места в света.

През 1990 г. в района е открита петата по големина подводна пещера в света.

Друга гордост на Козумел е
рифът Мая,

дължината на който надвишава 700 км. Това го прави втория по-големина коралов риф на планетата.

Водолази от цял свят посещават това място, за да се гмуркат и при рифа Паланкар сред неговите пещери и корали. Козумел се възприема като идеалното място за начинаещите любители на подводните спортове. Те могат да се възползват от отличното водолазно училище с опитни инструктори. Освен това Козумел предлага и нощни приключения под вода. А за тези, които не се решават да опознаят морската флора и фауна, потапяйки се в лазурните води, но искат да видят цялото великолепие на крайбрежието, има разходка с лодка със стъклено дъно. Има и различни предложения за организирани екскурзии от круизни компании. Някои от тях включват плуване с делфини, което е много атрактивно.

В непосредствена близост до рифа Паланкар в западната част на острова се намира и едноименният плаж Козумел. Най-големият обаче е Рай и на него има различни атракции, водни пързалки, батути.

Много младоженци прекарват своя меден месец на Козумел не само заради красивата природа. Мястото отдавна е смятано за

дом на богинята Иш чел.

Според древните местни легенди тя е била богиня на плодородието, медицината, любовта и изобилието. На острова има храм на Иш чел, който в продължение на векове е централната точка на религиозния живот и място на поклонение за маите. Учените са открили сред руините няколко статуи на богинята, направени от камък. Светилището е разрушено от испанците, а днес останките му са исторически паметник. Всъщност на Козумел има повече от 30 находки на светилища на маите. Най-важното е това на Сан Гервасио, построено през 800 г. и разположено на 16 км от столицата на острова Сан Мигел де Козумел.

Интерес представляват близките руини до селцето Санта Рита, а малко по-далече са останките край Санта Пилар и Кастило Реал, като при последния е разположена най-голямата структура на маите в Козумел. Старини от тази древна цивилизация има и в югоизточната част на острова в Буенависта и на юг в Ел Каракол.

Курортната дестинация има музей, който показва флората, фауната, историята, геологията и географията на Козумел. В двора му има реконструкция на хижа на маите, изработена от слама, а вътре са експонирани различни артефакти на митичните обитатели на острова.

Интерес представлява и
Храмът на малките ръце.

Стените отвътре са пълни с мистерии. Могат да се видят отпечатъци на много ръце – червени и малки по размер.

Една от версиите на учените е, че светилището е издигнато в чест на бога на войната, когото маите нарекли Ах Хълнеб. Древното племе го считало за покровител на острова.
Столицата Сан Мигел де Козумел е задължителна за посещение. Градът е основан през XIX в. На централния площад е поставен изящен обществен часовник.

В Сан Мигел де Козумел може да се опита и истинска текила, която е много по-различна от масово произвеждания спиртен продукт. На редица места се предлага и безплатна дегустация на питието, а обиколката им може да обогати всеки със знания за растението, от което се произвежда текилата (синьо агаве) и начините на производството й.

На 30 км южно от столицата Сан Мигел се издига
най-известният от фаровете на Козумел – Целарин.

Построен е през 1901 г. и наскоро напълно реставриран, заедно с което е обособен и интересен морски музей в дома на пазача на съоръжението. Фарът е на най-южния край на острова в природния резерват, известен като Парк Пунта Сур, и си заслужава посещението и изкачването на 134 стъпки за прекрасната гледка към Карибско море. Това е забавна малка екскурзия и е идеална за тези, които търсят нещо по-различно.

В Пунта Сур има красиви плажове, малък музей и кула, откъдето да се наблюдават екзотични птици. Посетителите могат да се пуснат и с лодка из Лагуна де Колумбия, обитавана от крокодили и водоплаващи пернати.

Интересно място на острова е и Националният морски парк Чанканааб, чието име се превежда като „малко море“. Той е голям по площ и за да се изучи, са необходими няколко дни. В него има и ботаническа градина, реставрирани праисторически сгради и руини.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.06.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: