Ческе Будейовице – типичният чешки град

Прочетена: 55

Светослав Загорски

Едно от най-интересните кътчета в Европа, което си заслужава да бъде посетено, е столицата на Южна Бохемия – Ческе Будейовице, известна на любителите на бирата с немското име „Будвайс“. Това не е случайно, тъй като именно тук се произвежда обичаното по цял свят меко златисто пиво „Будвайзер“. Градът е изключително живописен и притежава собствена атмосфера.

Разположен е там, където се вливат реките Малше и Вълтава – недалеч от австрийската граница, и населението му наброява едва около 90 000 души.

Ческе Будейовице е бил пивоварна на Свещения римски император и крал на Бохемия Фердинанд I. С течение на времето марките „Будвайзер“ заедно с „Пилзнер“ стават най-известните представители на лагер бирата, която е мека и задължително се сервира силно изстудена.

Най-голямата пивоварна в столицата на Южна Бохемия

Pivovar Budějovický Budvar е отворила врати в далечната 1895 г.

Американската компания „Анхойзер Буш“ също произвежда бира „Будвайзер“, която се продава с голям успех, но познавачи твърдят, че е много по-различна по вкус с оригиналната чешка рецепта. Малко известни факти за пивоварната с традиции в Ческе Будейовице са, че всеки ден оттам излизат за продажба 877 000 половинлитрови бутилки „Будвайзер“, а оборудването в сградата пълни по 22 шишета в секунда.

Всяка година над 51 000 туристи посещават атрактивното място, но не само заради пивото. Градът има и
богата история, и интересни забележителности.

Ческе Будейовице е създаден през 1265 г. от крал Пршемисъл Отокар II. Давайки му кралски и църковен статут, той го превръща в достоен съперник на мощния двор на рода Розенберг, а след 1611 г. и на Хабсбургите. От XIII век просперитетът на населеното място е свързан с пивоварството, солта и среброто, което се добива и от което са сечени монети за хазната на бохемските крале.

Градът е изцяло католически, но това не спира Хуситските войни на територията му. Все пак Ческе Будейовице си спечелва покровителството на Хабсбургите по време на Тридесетгодишната война. През 1641 г. преживява опустошителен пожар, който разрушава голяма част от сградите. Докато достигне благосъстоянието, познато от XVI в., минават десетилетия.
Интересен факт е, че през 1847 г. продукцията на известните моливи Koh-i-Noor се мести от Виена в Ческе Будейовице. До 1890 г. градът остава немскоговорящ анклав и се облагодетелства от дългите години на величие. Индустриализацията през 90-те години на XIX в. дава нов тласък на красивия бивш кралски град и го издига до сегашното му положение на политическа, икономическа и културна столица на Южна Бохемия.

Ческе Будейовице е типичен чешки град. Неговият исторически център е изпълнен със сгради в стил бел епок и с богати образци на архитектурата от Средновековието, Ренесанса, ранния и късния барок. Интересна забележителност е издигащата се на 72 м височина Черна кула. От нея се открива чудесна гледка към лабиринта от стари улици и към речните брегове, находчиво използвани за свързване на новата част с историческия център.
В Чехия няма град с по-голям площад от този на Ческе Будейовице. Това е
величественият

„Намнести Пршемисла
Отакара II”.

Площадът е възхитителен урбанистичен ансамбъл от аркади и стойностни сгради. Той е оформен като гигантска шахматна дъска, в сърцето на която е разположен грандиозният фонтан с балюстради от 1727 г., отразяващ майсторското дело на Йозеф Дитрих. Около него се извисяват бароковите кули на изящната сграда на кметството. Удивително елегантната, тя е издигната през 1730 г. и се отличава със стенописи и фронтони с фантастични бронзови фигури. От нея улица „Бискупска” отвежда до някогашния епископски дворец в бяло и прасковено, където са запазени и руините на средновековните укрепления.

Любопитен обект е и катедралата на Ческе Будейовице, която през 40-те години на XVII век е реставрирана в бароков стил. Но най-ценната историческа постройка в града е

Доминиканският манастир с готическата църква от XIII в.,
който се намира на Пиаристкия площад. Обителта е известна с ценните си средновековни стенописи. В продължение на 200 години до 1785 г. манастирът е използван като кралска монетарница, но после е предаден обратно на монасите. В близост се намира „Складът за сол” с фронтон от 1513 г. – един прекрасен архитектурен образец на хранилище, отнасящ се към стила на Ренесанса.

Покрай река Малше е разположен Музеят на Южна Бохемия. В него могат да бъдат разгледани интересни колекции от исторически книги, монети и оръжия. Една от тях е свързана с развитието на железниците в региона. Ческе Будейовице е първият град в Континентална Европа, който е бил свързан с друг чрез конска железница. Линията между Ческе Будейовице и Линц е строена между 1824 – 1832 г. и останки от нея могат да се видят и до днес. Музеят известно време е бил затворен за ремонт, след което отново е отворил врати за туристите.

Сред красивите сгради на Ческе Будейовице се нареждат и
Австро-унгарската гара, и бившият дворец „Вчела” (Пчела).

И двете здания са в стил бел епок и се отличават със своята красота. Дворецът е доста по-екстравагантен – боядисана в златно сграда в стил бел епок, зад чиито големи прозорци на първия етаж и интересно оформените мансардни прозорчета днес се помещава банка.

Важно е да се знае и че само на 10 км от града могат да се видят руините на замъка на чешкия национален герой Ян Жижка.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.06.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: