Орхус – пленителната страна на викингите

Прочетена: 68

Светослав Загорски

Любителите на пътешествия, които искат да посетят Северна Европа, задължително трябва да видят красивия Орхус в Централна Дания. Той е вторият по големина град след столицата Копенхаген. Определят го като важно пристанище на източния бряг на полуостров Ютландия. Тук морският бряг плавно прелива в гористи хълмове, а всичко е бързо и лесно достъпно благодарение на множеството пътеки за бягане и велоалеи. От 1938 г. става известен като Града на усмивките, както го наричат и до днес. А през 2017 г., наред с Пафос в Кипър, става Европейска столица на културата.

Счита се, че Орхус е основан през VIII век, което го прави най-стария от градовете, създадени от викингите на територията на днешните Норвегия, Швеция и Дания. Доказателство за това са най-древните находки от тези племена – стъклени перли от VIII в. Открити са и къщи, и ателиета, вкопани наполовина в земята. От Х век са намерени предмети в и около сградите – гребени, бижута, сечива. През 2005 г. изследователи се натъкнали на ров от 850 г., за който се предполага, че е очертавал границите на търговската част на града. В околностите на Орхус има находка и на шест рунически камъка.

Населеното място е споменато за първи път в исторически документи през 948 г. В периода между X – XIII в. се счита за едно от най-важните католически селища. През XIX в. Орхус достига нов връх – изгражда се железопътна линия и индустрията процъфтява. Днес е културен център на Дания и университетско средище. Тук хранителната, химическата, текстилната промишленост и машиностроенето са изключително развити. В града се намира и фабриката на световноизвестната фирма Danfoss, както и офисът на най-големия датско-шведски производител на млечни продукти Arla Foods.

Главната забележителност на Орхус е Старият град,
известен още като Ден-Гамле-Бю.

Смятат го за възхитителен музей под открито небе, в който цари красотата на 75 реставрирани сгради. Създаден е през 1909 г. и представя типичния за страната строителен стил на 20-те и 70-те години на ХХ в. Къщите са в традиционен датски стил, като има и ателиета, магазини, даже кметство. Всяка е мебелирана съобразно съответната епоха, в която е изградена.
Истинска слава на Орхус носи катедралата „Св. Климент”. Освен че е впечатляваща, тя е и най-голямата църква в страната. Построена е през XIII век в романски стил, но по-късно – през 1330 г., е опустошена от голям пожар и е възстановена към края на 1500 г. в готически. „Св. Климент” е висока 96 м, което я прави и най-високата църква в Дания, а и втората по височина в Северна Европа. Изписана е с най-много на брой фрески и разполага с най-големия орган в страната.

Друга прекрасна сграда в Орхус, която си заслужава да се посети, е „Фрукирхе“, издигната през XI в. и считана за най-старата скандинавска каменна църква. Емблематично е и
Старото кметство, изградено през 1857 г.

Обектът е популярен със своята кула с височина 60 м, облицована с мрамор. Проектирана е от Арне Якобсен и Ерик Молер във функционалистичен стил. Много красив е театърът в Орхус, построен през 1916 г. в стил ар нуво, който е най-големият провинциален храм на Мелпомена в Дания.

Впечатление със своя чар правят и многобройните ресторанти, които имат собствени пивоварни с жива норвежка бира. Туристите най-често опитват специалните рибни ястия, както и известните датски сандвичи с бекон.

Орхус претендира, че е градът с най-богатия и разнообразен културен живот в Ютландия. Свидетелство за това е привличащата много почитатели на музиката великолепна Концертна зала, която предоставя на изпълнителите изключителна акустика. Ежегодно в първата неделя на септември в града се провежда фестивал, определян като едно от най-големите културни събития в Европа. Освен това жителите не пропускат да отбележат и древната си история чрез празненствата Базар на ковачите през юни и Дните на викингите – юли. Тези събития привличат туристите, които искат да се върнат назад във времето.

Сред прекрасните музеи на града се отличава

Художественият – AroS,

посветен на местното изкуство от XIX и ХХ в. Сградата му, която е строена в периода 1938 – 1942 г., е прекрасен образец на съвременната датска архитектура. На покрива на музея има панорамна дъга, дело на световноизвестния художник, скулптор и архитект Олафур Елиасон, създал „Малкото слънце“ в Галерия „Тейт Модърн“, Лондон, и водопадите инсталации на възлови места в Ню Йорк. От най-високата точка на AroS се открива прекрасна гледка към града.

Интересен за посещение е и Музеят на предисторията, който съхранява колекция от артефакти, включително човешки скелет, запазил се две хилядолетия в блатистата местност край града и открит през 1952 г.

Музеят на жената е уникален по своята същност, защото представя мястото на дамите в обществото през последните 200 години и е един от малкото в света, изцяло посветени на нежния пол.

Сред любопитните експозиции в него е тази, сравняваща начина на живот на момчетата и момичетата – техните игри и забавления, задължения, обучение и работа.

Южно от Орхус се намира
Паркът на елените

В него живеят над 300 благородни и петнисти елена и 1700 лопатари. Разположен е сред гора, която някога е била кралско ловно имение за едър дивеч. Паркът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

В Орхус могат да се видят още зоологическата градина и аквариумът „АКВА“, който е най-големият сладководен в Северна Европа и се допълва от красив парк с бобри, видри, еноти и щъркели.
Атрактивен е и увеселителният парк „Тиволи“. Открит е през далечната 1903 г. и от тогава е истински магнит за ту­ристи.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.06.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: