Най-голямото солно езеро в света

Прочетена: 58

Анна Радева

В Югозападна Боливия, провинция Даниел Кампос, има вълшебно кътче – там се намира най-голямото солно езеро в света – Салар де Уюни, което не може да бъде подминато от любителите на пътешествия. То е разположено в подножието на Андите на площ от 10 582 кв. км и всяка година мястото се посещава от близо 60 000 туристи. Името му в превод означава „солена оградена плоскост“. Запасите на сол в езерото се изчисляват на 10 милиарда тона, или това е най-големият резервоар на сол в света.

Салар де Уюни е на 3656 м надморска височина в платото Апликано, което го прави и най-високото езеро на Земята. Самото плато се е образувало през годините при бавното и продължително издигане на Андите. Безотточното езеро прилича на пустиня, но вместо пясък там сякаш са изсипани тонове сол. Разтворът е наситен с литиев, натриев и магнезиев хлорид. Когато времето е сухо, бялата покривка достига от 2 до 8 м дебелина и платото прилича на мистериозен полигон с причудливи образувания, някои от които със съвършени геометрични форми. Единствените представители на флората тук са кактусите. Всяка година те растат с по 1 см, достигайки внушаващите респект 10 -12 м.

През дъждовния период, който продължава от ноември до март, Салар де Уюни са превръща в плитко езеро, като водата е дълбока не повече от 20 см и хората спокойно могат да се разхождат по него.

Създава се неповторим огледален ефект,

който отразява движещите се облаци до линията на хоризонта. Уникалната гледка се допълва от долитащите по това време три вида фламинго, различни по размери и цвят.

От северната страна на Салар де Уюни се простира вулканът Тунупа на 5321 м надморска височина. Той не е активен, което позволява на много алпинисти и по-смели туристи да го разгледат отблизо и даже да достигнат до върха му. От там се открива уникална гледка към цялото езеро.

Около Салар де Уюни витае легенда.

Според древното предание планините Тунупа, Куску и Кусина, които заобикалят солницата, някога са били великани. Тунупа и Куску били щастливо женени, но любовта им продължила само година, защото Куску избягал с Кусина. Скърбящата Тунупа толкова много плакала, че от солените й сълзи се образувало езерото.

Отправна точка за маршрута до този феномен е малкото градче Уюти, което може да се похвали с 11 000 жители. Необичайното тук е, че
хотели от сол посрещат гостите.

Ежегодно мястото се посещава от хиляди туристи. Тъй като районът е беден на строителни материали, за множеството атрактивни хотели са използвани солни блокове. От фасадата до обзавеждането всичко е от сол. Затова навсякъде по стените висят табели, забраняващи на гостите да опитват вкуса на масите, леглата, столовете.

Първият хотел от сол в Салар де Уюни се нарича „Паласио де Сал“ и се намира на 25 км от най-близкия град Колчани. Построен е на площ от 4500 кв. м. За градежа му са използвани 10 500 тона сол. Капацитетът му е 50 гости, за които разполага с 12 стаи. Обектът предлага удобства като басейни, сауна, парна баня, джакузи и, разбира се, солна стая. За развлечение на посетителите има постоянен интернет достъп, билярд, шахмат и дартс от сол. Цената на нощувка със закуска е 130 долара, като тя не се променя, независимо дали се посещава в делник или празник. „Паласио де Сал“ е достъпен за туристите само в сухия сезон на годината. Когато в Боливия завалят дъждовете, той започва да се руши, а вътре е изключително студено.

Друго интересно място за отсядане е „Плая Бланка“. Хотелът е предпочитан от любителите на спокойствието и тишината. Необичайното е, че в него няма електричество и питейна вода, но от всички стаи се открива невероятно красивата гледка към соленото езеро. Туристите имат възможност да се настанят и в по-скромни хотели, като „Сал Луна Салада“ и „Сал Кристал Саманя“, където и цената за престоя е в пъти по-ниска.

А тези от тях, избрали дестинацията Салар де Уюни, могат да разгледат и
старите железници.

Още в края на XIX в. на територията на цяла Боливия е била изградена мрежа от железопътни линии. През малкия град Уюни също минавали влакове. За съжаление и на местните, и на туристите те били само товарни и превозвали руда, въглища и други ресурси. По-късно-към средата на XX в. работата в голяма част от мините в района била преустановена и железопътните линии престанали да функционират. Влаковете в околностите на Уюни били изоставени. Днес те са истинска атракция и гидовете срещу скромно заплащане препоръчват на пътешествениците в района да ги разгледат. Правителството на Боливия имало идея да построи голям музей на влаковете, който да обхване различни места от територията на страната, но поради липса на средства това останало само на проект.

В района на Салар де Уюни могат да се видят още горещи езера и гейзери. Местните хора съветват гостите си задължително да си осигурят екскурзовод, тъй като разходките покрай езерото никак не са безопасни и неведнъж се случвало хората да се изгубят.

Любителите на природата могат да се насладят на прекрасните гледки най-вече рано сутрин при изгрев слънце, но трябва да са облечени с топли дрехи, защото температурите са ниски. За довиждане от това приказно кътче, където небето и земята сякаш се сливат, туристите имат възможност да посетят неголям базар със сувенири, които да им оставят неповторим спомен за цял живот.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.07.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: