„Моите незабравими песни“ – Живко Колев на 65 години

Прочетена: 89

На 23 юли поетът и автор на песни Живко Колев, сценарист, режисьор и продуцент, навърши 65 години. По този повод на 19 ноември в зала 1 на НДК ще се проведе грандиозен концерт с участието на най-популярните български певци и групи. На сцената ще излязат Васил Найденов, Силвия Кацарова, дует „Ритон“, „Сигнал“, Илия Ангелов, Маргарита Хранова, „Трик“, Панайот Панайотов, „Тангра“, „Тамвай №5“, „Тоника Домини”, Васил Чергов & Светослав Лобошки, София Иванова & Янка Рупкина. Те ще изпълнят вечните хитове, като „Клоунът“, „Междучасие“, „Накъдето ми видят очите“, „Джалма“, „Големият кораб минава“, „Късно е“, „Сбогом“, „Ключ от чужда стая“, „Шопкиня“, „Жена съм аз“, „В такава нощ“ и др. Събитието ще бъде заснето от БНТ 1 и ще се излъчи в най-гледаемото време около Коледа.
Живко Колев е роден през 1954 г. в София, завършил е право. Автор е на текстовете на около 1000 популярни, детски и хумористични песни, както и на стотици сценарии на телевизионни шоупрограми и концерти, като „Мелодия на годината“, „Телевизионна дискотека“, „С песен из България“. Някои от песните по негови текстове са „Джалма“, „Накъдето ми видят очите“, „Болка от любов“, „Сбогом“, „Междучасие“, „Клоунът“, „Големият кораб минава“, „Бързаш, няма време“, „Ех, Канада“, „Адвокате“ и мн. др. Той е продуцент на над 30 албума на наши изпълнители. Режисьор е на многобройни вариететни програми и концерти, а в периода 1994 – 1999 г. е главен консултант на фестивала „Златният Орфей”.
Колев е известен и като един от създателите на трио НЛО и автор на 107 от техните песни. Написал е и 4 книги с поезия – „Бурята в сърцето ми“, „Забранен за ученици“, „Жирайфелова кула“, „Не плачи за мен, България“. През 1987 г. „Балкантон“ издава малка плоча с две песни, изпълнени от Живко Колев. През 2004 г. излиза антология в пет диска със 100 песни.
Живко Колев е носител на десетки призове от най-престижните наши конкурси в областта на музикалното и литературно творчество, между които големите награди на „Златен Орфей“ и „Мелодия на годината“. 

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.07.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: