Остров Мауи Домът на Слънцето

Прочетена: 47

Луксозните хотели са винаги пълни

Мауи е вторият по големина и един от най-посещаваните от туристи острови на Хаваите. Намира се в Тихия океан, а площта му е 1883,5 кв. км. Наричат това приказно красиво кътче от света Магическия остров или Острова долина заради неповторимата природа, която няма как да не спре дъха на пътешественика. Мястото е магическо и заради живописните си плажове, уникалните аквариуми, музеите, ботаническите и зоологическите градини, които се допълват от модерните СПА центрове.

Тропичният климат е доста приятен със средни температури между 23.8- 29.4 градуса по Целзий, а местните жители са изключително гостоприемни и всяка година посрещат над 2 милиона посетители. След задължителния им поздрав He Mana’o Aloha (Силата на Алоха), който е за любов, доброта и състрадание, те няма да се поколебаят да кажат и мотото на острова Maui no ka oil (Мауи е най-добрият).

Най-големият град на острова е Уайлуко, който предлага и много забавления. Не е за пропускане и пристанищният Лахайна, който притежава художествени галерии, екзотични ресторанти и уникални магазини.

Една от интересните забележителности на Мауи е

най-големият спящ вулкан в света Халеакала, или Домът на Слънцето.

На някои места пясъците са червени

Той се намира в едноименния национален парк и не е изригвал от 1790 г. Кратерът му е разположен на внушителните 3055 м височина над морското ниво. Диаметърът му е цели 12 км, а дълбочината му достига 800 м. Обиколката на вулканичната чаша е 34 км и на територията му може да се побере о. Манхатън (Ню Йорк, САЩ). В района на вулкана за туристите работят три хижи, в които могат да намерят подслон, преди да поемат на поход към най-високата му част, но трябва предварително да си запазят места, защото интересът към Халеакала е огромен. Местните власти разрешават на посетителите да прекарат нощта и в собствена палатка, но за целта трябва специално разрешително, за което се чака с месеци. Пътят с кола до билото е живописен и изпъстрен със завои. Той държи световния рекорд за изкачване на най-високо надморско равнище по най-кратко разстояние, което е около 38 мили. Минава се през цели пет различни климатични зони и когато се стигне до върха, изведнъж температурата може да падне с около 30 градуса в сравнение с останалата част от острова. При изгрев слънце гледката отгоре е най-впечатляваща, откъдето идва и названието му Дом на Слънцето. Затова и повечето любители на природата предпочитат да са там, преди първите лъчи да се появят на хоризонта, но кратерът привлича посетители и през нощта, защото някои хора идват специално да наблюдават вечер небето с телескопи.

Поглед към Мауи

В националния парк „Халеакала“

има шанс да се види и растението сребърен меч.

То е застрашено от изчезване, вирее на височина само над 6000 фута и може да живее до около 50 г. Цъфти веднъж, точно преди да умре.

В западната част на острова туристите могат да посетят местността Каанапали, където се намира Черната скала. Тя се води като свещено място, описано в хавайската митология, където душите на мъртвите се пренасят от материалния свят към духовния. Тук е разположен и най-дългият плаж, който е 4 км. Логично в Каанапали са и най-луксозните хотели на Мауи, чиято цена за нощувка започва от 200 евро. В района има множество ресторанти, магазини и обекти за развлечения, като любителите на голфа могат да получат уроци от най-добрите треньори от ранга на Джак Никлаус.

Островът предлага много възможности за отдих

На Мауи няма да скучаят и хората, които предпочитат да се разхождат далеч от шума на големия град или курорт. Те могат да прекарат времето си в с. Хана, където плажът е като одеяло от червен пясък. От селото през бамбукова гора започва трикилометров пешеходен маршрут, който води до водопада Кипахулу, висок 122 м.

В самото сърце на Мауи

океански център посреща туристите.

Вулканът Халеакала

В огромното съоръжение могат да се видят хиляди видове риби, които обичайно плуват в хавайски води. Особен интерес у посетителите привличат гърбавите китове, всеки от които тежи по 40 тона. Те мигрират в тихоокеанските води от Аляска само между декември и април, когато е размножителният им период. Сред атракциите на океанския център е и внушителен стъклен тунел, през който посетителите минават, а край тях спокойно плуват страховити акули. Туристите могат да си купят за спомен морски сувенир от някое от кокетните магазинчета наоколо.

Важна дестинация в Мауи е

долината Яо.

Жителите на острова разказват, че тя била пълна с хавайски призраци, известни като манас. Традиционно на подобни места се правят поклонения към богове. В средата на долината се издига образование с формата на огромен рог, чието име е Яо Иглата, който в далечното минало е играл ролята на олтар.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.08.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: