Гоа – Най-малкият щат на Индия

Прочетена: 41

Анна Радева

Плажът Калангуте е известен с уроците си по парасейлинг

Гоа е райско кътче на земята, което се намира на брега на Арабско море в западната част на Индия. Това е най-малкият щат на страната, който в същото време е сред най-богатите. Площта му е само 3702 кв. м, а жителите не наброяват повече от 1,5 милиона, но всяка година се радва на хиляди туристи. Гоа има петдесет и четири златисти плажа, раз- пилени на брегова ивица от близо 64 мили, и предлага от непретенциозни, но колоритни хотели край интересни забележителности до супер луксозни СПА комплекси на самия бряг на морето. Тази дестинация си заслужава да бъде посетена и заради многото кул- турни, исторически и религиозни сгради в столицата Панаджи и пъстроцветния град Васко да Гама.

Европейците считат, че историята на това населено място започва през 1510 г., тъй като въпросната година за първи път представител на бялата раса е стъпил в Гоа. Името му е Афонсо де Албукерке, наричан още Велики. Той е бил португалски адмирал, пътешественик и изследо- вател. Албукерке обсадил и превзел Гоа, но не успял за задържи града и го изоставил. По-късно се върнал с подкрепления и установил траен контрол над него. Адмиралът дори отворил монетен двор, който да захранва с португалска валута търговците в Ин- дийския океан, които се оплаквали от липсата на достатъчно злато и сребро. Така Гоа остава под португалско владение до 1961 г., когато е предаден на Индия.

За историята на Гоа напомнят и многото църкви, различни по своята архитектура. Сред най-интересните е

Bom Jesus е първата базилика в Индия

базиликата Bom Jesus,

която е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Този исторически паметник е само на 10 км от Панаджи. Любопитна подробност е, че Bom Jesus е първата църква в Индия, която е била обявена за базилика, тъй като в нея са мощите на Франциск Ксаверий – католически мисионер, разпространявал християнството на Изток през XVI в. Те се съхраняват в специален мавзолей, украсен от големия художник Джовани Батиста, и се излагат на показ веднъж на десет години в продължение на шест седмици. Строителството на защитения от ЮНЕСКО исторически обект е запо- чнало през 1594 г. и е завър- шено през 1605 г. Вътрешният интериор е решен в бял мрамор с инкрустации от полускъпоценни камъни. На стените има икони на Ксаверий, които пресъзда- ват различни моменти от живота му. В центъра на главния позлатен олтар се извисява статуята на свети Игнатий Лойола, който е основател на Йезуитския орден, а картините около него изобразяват Тайната вечеря.

Туристическата обиколна на малкия щат няма как да мине без разходка из

Един от най-добре запазените португалски фортове – Агуада

един от най-добре запазените португалски фортове – Агуада.

Построен е през 1612 г. и никога не е превземан. Издигнат е върху плоския връх на огромна скала. Крепостните стени са направени от червен камък като преграда към входа на делтата на река Мандови. На различни нива в крепостта били скрити седемдесет и девет пушки за защита. Във форта винаги се пазели запаси от голямо количество питейна вода и моряците често наминавали оттам да попълнят запасите си, откъдето дошло и името Агуада (вода). На територията на крепостта все още се издига голям фар, който е любопитна атракция за посетителите, привлечени и от зашеметяващата гледка към морето.

Друга интересна забележителност е

водопадът Дудсагар,

който е най-големият в Гоа. Намира се на 60 км от столицата до устието на р. Мандови. Водопадът пленява със своята красота, но мястото е доста опасно поради хлъзгавите си скали. В сезона на дъждовете – от октомври до март – пътят към него е недостъпен. Името Дудсагар означава „море от мляко“. Местна легенда обяснява защо водата на Дудсагар е бяла. Прелестна принцеса обичала да се къпе в близкото до дома й езеро, след което пиела чаша мляко. Веднъж млад принц станал неволен свидетел на тази гледка.

Много туристи правят процедури на аюрведа лечението

Принцесата забелязала, че я гледа, и страшно се засрамила. Тя изляла млякото върху голото си тяло, за да го прикрие. Тогава на мястото на езерото се появил водопадът с невероятната си бяла вода.

Гоа е сред малкото места по света, които имат толкова много и различни плажове. Сред най-популярните е Калангуте, където любителите на силни усещания могат да вземат

професионални уроци по парасейлинг и парапланеризъм.

Заведенията в района на Калангуте предлагат най-вкусно приготвените морски деликатеси в целия щат. На плажа Бага Бидж има чудесни условия за гмуркане в изпъстрените с многобройни видове риби води. Често мястото се посещава и заради безбройните магазинчетата за сувенири. Този плаж е популярен и с това, че след залез слънце се превръща в голяма открита сцена за концерти или вълнуващи театрални постановки. На внимание се радва и плажът Малолем, в близост до който е остров Канакона, дом на маймуните.

Водопадът Дудсагар е удивително красив

По време на ваканцията си много туристи правят процедури на аюрведа лечението. Индия е сред страните лидери, практикуващи този метод, а в Гоа са построени специализирани центрове по аюрведа. Терапии се предлагат и в доста от луксозните хотели. Най-подходящото време за провеждането на подобни процедури е през влажния сезон, най-краткият курс е с продължителност 2 седмици.

Все повече двойки избират Гоа и за своето сватбено тържество или меден месец. Приятният шепот на морето, безкрайните пясъци, нежният вятър – всичко това преизпълва с романтика, любов и изключителни източни колорити. Пикът на подобни тържества в Гоа е през сухия сезон, когато лошото време не може да развали празника на влюбените.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.08.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: