Сибиу – Саксонският град, скрит в сърцето на Румъния

Прочетена: 80

Анна Радева

Един от най-важните културни и религиозни центрове в Румъния е Сибиу. Градът е разположен в известната област Трансилвания на 140 км от Брашов и на 280 км от столицата Букурещ в подножието на планината Фагараш. Разделен е на две, тъй като през него минава река Цибин.

Всяка година той привлича хиляди туристи от цял свят, впечатлени от богатата му история. Именно тук са построени първите в Румъния болница, училище, аптека, фабрика за хартия, музей, зоопарк и театър. Нещо повече – в Сибиу е изграден и
първият далекопровод в Източна Европа.

Счита се, че мястото е основано 1190 г. под името Хермсдорф от германски заселници в близост до римско селище. През 1366 г. получава наименованието Херманщат. До края на ХIV в. градът се прославя като важен търговски център, населен предимно със саксонци чак до средата на XIX в. В границите на Румъния попада след Първата световна война, когато Австро-Унгарската империя се разпада. Именно тогава е преименуван в Сибиу.

Потомци на първите саксонски заселници все още живеят тук. Голяма част от населението говори немски език, който е втори официален след румънския.

Туристите посещават Сибиу главно заради Стария град,

който е в Списъка на световното културно и природно наследство на ­ЮНЕСКО. Той е построен върху хълм, а в центъра му е прочутият Голям площад, дълъг 142 м и 93 м широк. На него има десет красиви фонтана. Там се издига и дворецът „Брукентал“, считан за един от най-ярките барокови паметници в Румъния. Палатът е построен за резиденция на барон Самуел фон Брукентал, губернатор на Трансилвания между 1777 г. и 1787 г. През 1817 г. сградата на „Брукентал“ е превърната в музей, а година по-късно в него е създадено първото музикално дружество. Обектът е известен и с това, че през 1846 г. в него изнасят концерт Йохан Щраус и Ференц Лист. Днес той е храм на изкуството, в който се пазят платна на Рубенс, Ван Дайк, Тициан, Ботичели и много други художници, както и богатата библиотека на бившия губернатор.

До двореца се издига Синята къща, която изглежда като залепена за него. Тя е построената през XV в. На покрива й има особени отвори, които наподобяват огромни човешки очи. В миналото те са се използвали за вентилация и даже ги сравняват с днешните климатици.

В Сибиу си заслужава да се посети и кулата от XIII в., от която се открива чудесна гледка към целия град. Тя служела за входна врата през втория ред на тогавашните крепостни стени. През годините е имала различни предназначения – използвала се е за зърнен склад, наблюдателница, затвор и дори музей на ботаниката. Първоначално покривът е бил построен в пирамидална форма, но впоследствие е претърпял редица промени.

Местна гордост е и
Мостът на лъжите,

който се намира на т.нар. Малък площад. Построен е през 1859 г. от метал. Има няколко версии за произхода на името. Легенда гласи, че когато някой търговец бил уличаван в това, че мами клиентите си, хората го хващали и хвърляли през перилата на моста. Според друго предание наименованието идва от обещанията, които кадетите давали на възлюбените си за вечна вярност. Но след като отбиели своята служба, те забравяли за клетвите си и поемали по света. Местните вярват, че който изрече лъжа, докато е на съоръжението, ще го сполети беда. Мостът на лъжите впечатлява и с красивите цветя по конструкцията си.

На Малкия площад се издигат и къщите на най-известните майстори занаятчии в града, както и Етнографският музей. Оттук тръгва и любопитният пасаж от стълби от XIII в., свързващ двете части на града. Той е определян като архитектурен шедьовър и е сред любимите места за прекарване на свободното време.

На площад „Алберт Хюет” се намира една от емблемите на Сибиу – лутеранската катедрала „Св. Дева Мария“. Тя е построена в готически стил през XIV в. на мястото на древна римска базилика.

Кулата й е 73 м и е със седем нива. В средновековна Румъния е била най-високата сграда. Интерес за туристите представлява и статуята на епископ Георгиос Даниел Тюш в двора.

На около 4 км от Сибиу се намира
„Астра“ – вторият по големина в света музей на открито.

Разположен е на 250 акра в средата на гъста гора и е заобиколен от красиво езеро. Експозицията е открита за посетители през 1963 г. и включва повече от 300 различни сгради в архитектурни стилове от различни части на Румъния. Най-голям интерес привличат водениците и вятърните мелници, гигантските преси за вино, плодове и масло. Неповторима част от атмосферата на парка създават разхождащите се из алеите мъже и жени в традиционни румънски носии. В средата му има традиционно румънско заведение, в което могат да се опитат типични местни ястия. В музейния комплекс кипи бурен живот – провеждат се фестивали, търгове, състезания.

През 2007 г. Сибиу е избран за културна столица на Европа

заедно с Люксембург. И досега градът е средище на артисти, художници, музиканти, писатели, архитекти и ценители на изкуството от цял свят. Събития се организират през цялата година, като сред най-известните форуми е Международният театрален фестивал, признат за един от най-значимите. В продължение на десет дни в Сибиу се събират над 3000 артисти и гости от 70 държави. Те участват в повече от 500 различни мероприятия, които се провеждат в театри, културни центрове, на площади, църкви и исторически обекти, и събират над 70 000 зрители на ден.

Друго емблематично за града културно събитие е летният фестивал „Артмания“. Изключително посещавани са и „Рок мания“, форумът за млади класически пианисти „Карл Филч“, конкурсът за документални филми „Астра“ и много други прояви.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.08.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: