Дънтън Хот Спрингс – от „призрачен град” до свръхлуксозен курорт

Прочетена: 74

Анна Радева

На седем часа път от Денвър – в планината Сан Хуан, Колорадо, се е сгушил един уникален малък град, идеален за любителите на екзотични пътешествия. Някога наричан „призрачен“, защото е бил напълно изоставен, днес Дънтън Хот Спрингс (Dunton Hot Springs) е превърнат в луксозен СПА курорт.

При това той е собственост само на един човек, небезизвестния немски бизнесмен Кристоф Хенкел, внук на основателя на световната компания „Хенкел“, която и до днес развива дейност с перилни и почистващи препарати, козметика и лепила. След смъртта на дядо си Фриц Хенкел Кристоф получил наследство от 1 млрд. британски лири и част от тях решил да инвестира в притежанието на курорта, въпреки че самият той останал да живее в Лондон.

Но да започнем от историята на малкото кокетно градче, която е толкова нестандартна и интересна, че дори само заради нея маршрутът определено си заслужава.

В края на XIX в. в Дънтън се заселили миньори

Те били привлечени от горещите извори, които са белег за наличието на минерали и в почвата. На територия от 800 дка по протежението на река Уест Долорес няма и 200 семейства си построили дървени къщи. Почти веднага за отличаващата се с магнезий и желязо минерална вода издълбали първите басейни, а после мъжете действително открили сериозни количества желязна руда, която скоро ги направила богати. За кратко време селището станало процъфтяващо. Една от легендите дори разказва, че в местния бар е отсядал легендарният гангстер Буч

Касиди след първия си банков обир.

През 1919 г. обаче всичко започнало да запада главно заради неудобната локация и трудното транспортиране на рудата. По същото време наблизо била прокарана железница и местните жители тръгнали да се заселват близо нея, като изоставили дървените си домове. Така в цяло Колорадо започнали да наричат мястото „призрачният град“.

През 70-те години Дънтън станал популярен като туристическа дестинация за онези, които обичат да търсят странни места за разходка, но и тази слава не траяла дълго,
докато един ден мястото осъмнало с нов собственик.

Наследникът на „Хенкел“ купил цялата територия на някогашното селище с идеята да вложи сериозни инвестиции. Планът му предвиждал да съхрани колоритния облик, но и да създаде един от най-модерните СПА центрове в света. Той запазил дървените къщи, за да ги трансформира във ваканционни хижи. Оказало се, че задачата, с която се е захванал, никак не била лека.

Повечето от тях били порутени, изгнили и направо опасни. В продължение на три години квалифицирани строители ги разглобявали греда по греда. Всяка трупа била номерирана и след това цялата конструкция събрана наново. Вътре ги обзавели като петзвезден хотел.

Днес туристите могат да избират къща с една или пет спални, с планински или селски интериор, с печки на дърва и дори с вътрешни вани с гореща вода. Отделно е построена „Банята“ – място с огромен минерален басейн със запазени гарафи от края на XIX век.

Удоволствията в луксозния курорт нямат край.

Независимо дали се посещава през лятото или през зимата, Дънтън предлага на гостите си десетки удоволствия. Но има и нещо, от което всеки, влязъл в селището, трябва да се откаже, и това са мобилните телефони и устройства за комуникация с външния свят. Престрашите ли се веднъж да направите тази крачка, ще знаете, че си е струвало, защото „влизате“ в невероятни приключения. Едно от тях е glamorous – на разположение на търсачите на силни усещания са осем най-луксозни палатки покрай реката в обособено селище, наричано Кресто Ранч. Тук оставате сред природата колкото душа Ви желае и се наслаждавате на вкусна храна, която няма да Ви се наложи да си приготвяте сами. Междувременно вземате уроци по езда, катерене или сноуборд.

Рибарите имат възможност да мятат въдици и да ловят риба на муха.

Зимата също е сезон за горещи приключения – хижите са прекрасно отоплени и както споменахме – с вътрешни басейни. Предлагат се също разходки из огромния парк с шейна, теглена от кучета. По-смелите могат да покарат ски, скачайки върху пистите от хеликоптер.

В Дънтън идват и много младоженци, които искат тук да организират сватбеното си тържество. За тях е построен специален параклис, украсен с десетки екзотични цветя. Има и внушителна двуетажна библиотека с интернет и възможност за видео връзка, така че все пак изолацията не е пълна.

Най-голямото богатство са СПА центровете.

Разнообразни лечебни и разтоварващи процедури, осигуряващи пълен релакс, предлагат СПА центровете. Легенди се носят за майсторите на масажа, които владеят до съвършенство рефлексологията – древна китайска зонова терапия и метод в алтернативната медицина, при който с лек натиск върху точки на ръцете и краката се влияе на енергийния баланс на организма.

Басейните са с вода 39 градуса, а някои от тях са направо в подножието на планината.

Храната е сто процента здравословна.

На гостите в скъпия курорт се поднася единствено здравословна храна, произведена на място. Говеждото например се доставя от близко ранчо, в което животните се отглеждат без хормони и антибиотици и живеят в среда без стрес. В пребогатата листа с кулинарни предложения задължително присъстват прясната риба и дивечът. Помислено е и за вегетарианците – за тях е разработено специално няколкостепенно меню. Местните вина са от съседните лозя Sutciffe.

След всичко това няма никаква изненада, че повечето, дошли веднъж, се връщат, а бизнесът на европейския магнат процъфтява. Всъщност удоволствието да си починеш тук определено не е за всеки джоб. Цените започват от 1100 долара на нощ за наем на малка хижа, храна и басейн и стигат до колосални суми.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 29.08.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: