Някъде в Калифорния Ан Хатауей отваря дома си за гости

Прочетена: 63

Елица Илчева

Наскоро, за да обяви, че чака второ дете, Ан Хатауей качи в социалната мрежа своя черно-бяла снимка на фона на винтидж обзавеждане, което стоеше доста ретро за холивудска звезда.
Така че поне ние не допускахме, че това е домът на носителката на „Оскар” Ан Хатауей и нейния съпруг – дизайнера на бижута Адам Шулман. Допреди няколко дни, когато Хатауей реши да покаже и къщата, която е „някъде там, в Калифорния“ и има интригуваща история. Всъщност щяхме да бъдем разочаровани, ако не беше така.

Сградата, която звездната двойка е избрала за своя резиденция, е строена в стил шале още през 1906 г., а 11 години след това унищожена от пожар и после отново възстановена. Ив Сен-Лоран е притежавал имота, преди режисьорът Уес Андерсън да се премести в него и да сложи собствения си почерк. Приказката за произхода съдържа също истории за Дейвид Бауи, който организирал новогодишно парти там. Така че за Хатауей и Шулман никак не било лесно да запазят духа на дома и да вложат собствен почерк в обзавеждането. За точно това предизвикателство се доверили на дизайнерката Памела Шамшири от Лос Анджелис.

„Пам наистина се потопи в сградата“, казва Хатауей за процеса на обновяване на историческия дом, който е проектиран от архитектите Мирън Хънт и Елмър Грей, автори на резиденцията на Хенри и Арабела Хънтингтън (сега главна художествена галерия на библиотеката в Хънтингтън) и други видни забележителности в Южна Калифорния.

„Тази къща вдъхнови много щури творчески дискусии, но Пам внесе усещане за изтънченост, магия и забавление в целия процес“, добавя Шулман. Той описва примамливостта на живописната си собственост като част от любовната им връзка. „В момента, в който се качихме на терасата и видяхме невероятната панорамна гледка да се разгръща пред нас, бяхме пленени и отново влюбени. А вътре пространството даваше възможност за идеалната комбинация от романтика и модерен дизайн“, спомня си Шулман. „Първоначалният ни инстинкт беше, че това ще бъде много важно място в нашия живот. Наистина виждах да отглеждам децата си тук“, допълва го Ан.

За Шамшири пък приказната архитектура е идеална възможност да намери пресечната точка, за да запази и развие елементи от интериора, обхващащи десетилетия. „Ние търсехме калифорнийска фантазия в швейцарска хижа, построена като ловна и за зимно бягство, но и с всички удобства за постоянно обитаване. Опитахме се да запазим онова, което прави къщата толкова специална, като добавихме нови слоеве от цвят, текстура и обзавеждане от различни епохи, които да отразяват еволюцията на дома във времето и топлия щедър дух на Ани и Адам“, обяснява тя.

Това наслагване на пластове оживява с особена драма в просторната музикална стая, първоначално проектирана като зала за танци за млади хора от заобикалящата ги общност. Празничното пространство е декорирано с пиано, искряща маса Yves Klein Monogold и уютни кътчета за честите гости. „Тази стая беше нашата стара фантазия – място, където хората, които обичаме, могат да се съберат и приятелите ни музиканти могат да ни свирят. Това е сърцето на къщата“, казва Хатауей.

Същият този обществен дух оживява в кухнята, където дълъг и просторен остров осигурява перфектно пространство на гостите, които искат да участват в ритуалите за приготвяне на храна.

Огромната бяла печка в ретро стил предполага възможност домакинята да се развихри вътре, а успокояващи нюанси на синьо и бледозелено отварят кухнята към зала за закуска, оформена с живописен тапет, поставен като архитектурен детайл. Елементите от дърво върху мебелите са в контраст с това, което обшива стените, комплектът модерни столове от смърч е на италианския дизайнер Карло ди Карли.

„Ани и Адам имат много приключенско чувство за цвят, което от все сърце подкрепям“, казва Шамшири, отбелязвайки разпространението на прасковени и други нежни тонове в музикалната стая, спалнята и дори входния вестибюл, където контрастът между цветовете отваря пространството, в което властва чувството за старина.

И все пак за всички детайлни и ексцентрични съпоставяния на съвременното и винтидж обзавеждане Хатауей и Шулман настояват, че истинската алхимия на дома им се крепи в неговите по-малко осезаеми ценности – мащаба на стаите му, големия кръгъл етаж и неговите фини връзки с пейзажа навън. „Това е къща, която се разширява и свива въз основа на броя на хората тук“, обяснява Шулман.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.09.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: