Париж – Най-аристократичният град в Европа

Прочетена: 52

Мирослав Еленков

Ако погледнете картата на Европа, ще констатирате, че много от столиците са се зародили около реки. Това важи и за Париж. Но френският град е единственият в Европа, а може би и в света, който е възникнал на речен остров. Това е Ил дьо ла Сите на Сена. Селището е основано около 250 г. пр.Хр. от келтското племе паризии. Населеното място попада под владичеството на римляните, които го нарекли Лютеция. Споменава го и Юлий Цезар, който дошъл тук с армията си през 53 г. пр.Хр. За да се предпазят от атаки на варварите, жителите му се местят на остров Сите, откъдето се започва и разрастването му по двата бряга на реката.

Въвеждайки свой ред и администрация, римляните умело интегрират галската аристокрация в системата на своята власт. Към 360 г. Лютеция се преименува на Парис по името на келтското племе, основало града.

Париж заема важно място във всички значими събития от френската история. Градът е място, където са управлявали много от най-известните европейски монарси, а също така е и арена на някои от най-кървавите събития в историята на държавата.

Всеки се влюбва в различна част от Париж. Независимо дали го посещавате заради романтиката, бохемските улици, Седмицата на модата, или за да се вдъхновите от духа на града, винаги ще има още един скъпоценен камък, поредното изумително културно съкровище, което ще Ви очаква зад ъгъла.

Наситеното историческо минало допринася и за голямото архитектурно богатство тук. Буквално на всеки ъгъл във френската столица има някоя забележителност. Сред най-големите, разбира се, са Айфеловата кула, Лувърът, Пантеонът, Триумфалната арка, базиликата „Сакре-Кьор“, Парижката опера, мостът „Александър III“.

Айфеловата кула е един от най-внушителните и може би най-известният монумент в света и гениално инженерно творение. Била е построена през 1889 г. за световното Парижко изложение и колкото и да е трудно за вярване, кулата не е била обичана от французите, тъй като е дело на германеца Густав Айфел. Тя има три нива, достъпни за посетители. До първите две се стига по стълби или с асансьор, а до най-високото – само с асансьор. 324-метровата кула днес служи и като предавател на радио и телевизионни програми.

Лувърът е най-посещаваният музей в света и най-големият национален музей на Франция. В двора му се намира известната и доста разнопосочно коментирана съвременна стъклена пирамида, а вътре има над 30 хил. произведения на изкуството, сред които и легендарната „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи.

Катедралата „Нотр Дам“ (Парижката Света Богоридица) е разположена на остров Сите в Латинския квартал. Строителството й започва през 1163 г. от крал Луи IX и продължава 150 години.

Фасадата на сградата е изключително красива, но за съжаление влизането в нея в момента е преустановено заради реставрирането й след пожара, при който бе унищожена част от катедралата.
Пантеонът е най-известната гробница в страната, в която са останките на едни от най-влиятелните личности на Франция – Виктор Юго, Волтер, Рене Декарт, Александър Дюма-баща, Жан-Жак Русо и други. Сградата наподобява тази на първоначалния Пантеон в Рим, а елипсовидният купол е оказал влияние върху проекта на американския Капитолий.

Триумфалната арка се намира в западния край на бул. „Шанз-Елизе“. Тя е построена в чест на всички загинали по време на войните във Франция. Върху стените й са изписани имената на генералите, били начело на военните батальони, а под свода й стои гробът на незнайния воин от Първата световна война. Арката е с височина 50 метра и се намира в центъра на площад, който събира 12 булеварда в една точка, сред тях и „Шанз-Елизе” – най-известната улица в света. Булевардът започва от площад „Конкорд” и завършва на площад „Шарл дьо Гол”. Разделен е на две части. Долната включва парк и Малкия дворец, а горната се простира до Триумфалната арка и е пълна с магазини, кафенета, ресторанти, хотели, луксозни бутици, кина и театри.

„Сакре-Кьор“ е кацнала на хълма Монмартър. Църквата е изключително красива, изградена от бял камък – калцит, който отделя бяло вещество, когато го вали дъжд. Хълмът Монмартър е втората най-висока точка в Париж след Айфеловата кула, като и самият квартал носи това име. Той е много посещавано и харесвано място от туристите, пълно със заведения, нощни клубове, кабарета, ресторанти и барове.

Опера „Гарние“ е с внушителна външна фасада, с множество статуи, инкрустации и релефи. Вътрешността й обаче е още по-впечатляваща. За нея казват, че е най-красивата сграда на оперен театър в света. Тя е богато украсена, а на тавана й са изрисувани сюжети от различните етапи на музикалната история. В центъра на фоайето има паметник на Шарл Гарние до прозорец, от който се открива гледка към Лувъра.

„Александър III“, който е кръстен на едноименния руски император, е пътен мост над река Сена, построен през 1896 – 1900 г. Архитектурата му е била много авангардна за времето си. Той е богато украсен с лампи, херувими, нимфи и крилати коне.

Освен богатство от исторически и културни забележителности Париж предлага и множество места за отдих. Бреговете на река Сена са хубаво място за разходка. Тук има много приятни заведения, където може да изпиете едно кафе, наслаждавайки се на красива гледка. Именно това крайбрежие е включено в списъка на ­ЮНЕСКО за световното културно наследство. Всяко лято в продължение на месец кейовете на Сена се затварят за превозни средства и се превръщат в плаж – посипват се пясък, поставят се шезлонги и чадъри.

Посещавайки Париж, не съсредоточавайте вниманието си само върху централните му части. В покрайнините на града, както и около него също има много забележителности. Само на 20 км в малкото градче Версай е разположен едноименният кралски комплекс, за чието цялостно разглеждане може да си отделите цял ден. В близост до френската столица се намира и „Дисниленд“, който привлича ежегодно стотици хиляди туристи.

По последни данни във френската столица живеят около 2 млн. души, но заедно с тези в предградията бройката достига внушителните 12 милиона.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 23.09.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: