Лондон – Най-кралският град

Прочетена: 52

Мирослав Еленков

Лондон е един от основните бизнес, политически и културни центрове в света.

Столицата на Обединеното кралство е разположена в югоизточната част на основния остров на бреговете на р. Темза. Населението му наброява над 7,5 млн. души, което го прави най-многолюдният град в Европа. Това е може би най-кралският град в света, който притежава невероятен брой безценни исторически и културни забележителности, свързани със славното минало на империята. Сградите на Парламента и Биг Бен, Бъкингамският дворец, Лондонската кула и Тауър Бридж, Уестминстърското абатство, музеите с класическо и съвременно изкуство, кралските паркове и градини, червените двуетажни автобуси, река Темза – всички те формират уникалната атмосфера на британската столица.

Напълно да се разгледа тя е може би невъзможно, тъй като броят на атракциите в нея е наистина рекорден. Лондон с неговите емблематични забележителности е несъмнено и една от удивителните туристически дестинации.

Бъкингамският дворец
е официалната резиденция на британските монарси. В миналото бил известен като къщата Бъкингам, тъй като основната сграда, която оформя вътрешността на днешния дворец, всъщност е била голяма градска къща на дука на Бъкингам. Построена през 1703 г., през XIX век тя е била разширена от архитектите Джон Наш и Едуард Блор, които оформили три подобни на крила здания около централния двор.

Бъкингам бил провъзгласен официално за дворец през 1837 г., когато встъпила в длъжност кралица Виктория. Последните основни структурни изменения били направени в края на XIX и началото на XX век. Размерите на двореца са 108 на 120 м, с височина 24 м. Общата площ на етажите е 77 000 кв. м. В Бъкингам има картинна галерия, съдържаща творби на Рембранд, Ван Дайк, Рубенс и Вермеер. В задната част се намира подобната на парк кралска градина и именно в нея всяко лято кралицата организира своите традиционни партита. През 1828 г. е направено и

изкуствено езеро, което за времето си било истинско строително постижение.

Уестминстърското абатство

е построено през 960 г. като бенедиктински манастир, а днес е един от най-важните пазители на британската история, който можете да посетите по време на своята екскурзия в Лондон.

Всяка година милиони туристи посещават тази 700-годишна сграда. Тук са проведени всички коронации, сватби и погребения на кралските семейства от 1066 г. насам. Огледайте се за трона за коронации, изработен през 1301 г., който ще Ви удиви с неочаквано обикновения си вид. В Уестминстърското абатство са погребани много известни личности от историята на Великобритания. В Ъгъла на поетите вечен покой са открили Джефри Чосър, Чарлз Дикенс, Томас Харди, Ръдиард Киплинг. Мемориални плочи имат Шекспир, Джейн Остин, Емили Бронте и много други.

Интересна е историята на Дикенс например, който е искал да бъде погребан в родния си град, но междувременно е станал толкова популярен, че противно на изразената воля в завещанието му го положили в Уестминстърското абатство. Освен с древния орган и стола за коронации абатството ще Ви впечатли и с цялостната си архитектура. Имайте предвид, че обикновено е отворено за посетители до обяд (с изключение на сряда, когато можете да влезете до 18 часа), разбира се, ако не сте улучили ден, в който се провежда някое от важните за града събития.

Вътре всеки получава аудио гид (на 11 езика), благодарение на който за около час се запознава с историята и тайните на обителта, която е и в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Тауър Бридж

е една от първите спирки на туристите в Лондон. Това не е особено изненадващо – освен символ на британската столица Тауър Бридж е инженерно чудо за времето си.
Решението да бъде построен нов мост над Темза е взето през 1876 г., когато трафикът по останалите мостове става прекалено натоварен и преминаването от единия на другия бряг отнема часове. Конструирането му започва през 1886 г. и отнема общо 8 години. Официалното откриване е на 30 юни 1894 г. от принца на Уелс – бъдещия крал Едуард VII, и неговата съпруга – Александра от Дания. Общата дължина на моста е 244 м, а кулите му са високи по 65 м.

Двете части на съоръжението се вдигат, за да могат отдолу да минават малки кораби, плаващи по Темза. В началото е използван механизъм, задвижван от пара, а по-късно е внедрена модерна хидравлична система. За да бъде стабилна конструкцията от 11 000 тона желязо, във водата са потопени здрави основи.

През 1910 г. пешеходната част на второто ниво е затворена, тъй като се оказва, че хората не я използват и предпочитат да прекосяват моста покрай автомобилния трафик и дори да изчакват мостът да се спусне, в случай че под него преминава корабче. Няколко десетилетия по-късно обаче пешеходното ниво отново е отворено, този път като атракция за туристите. Тук е разположена експозиция, в която можете да научите всичко за устройството и историята на съоръжението, както и да надникнете в парното отделение, където двигателите са запазени в автентичен вид.

Биг Бен

е един от най-разпознаваемите символи на Великобритания. Часовниковата кула е част от архитектурния комплекс на Уестминстърския дворец. Биг Бен всъщност е името на най-голямата камбана, свързана с часовников механизъм, която тежи 13 т. Кулата е построена през 1858 г. На върха и в основата на всеки от четирите циферблата на часовника има надпис на латински, който гласи „Боже, пази нашата кралица Виктория I“. И тук всяка година се стичат безброй туристи от цял свят, за да видят готическия архитектурен шедьовър.

През 2012 г. постройката е преименувана на „Кулата на Елизабет“ по случай 60-годишния юбилей от управлението на кралица Елизабет II. Миналата година тържествено беше отбелязана и 160-годишнината от построяването й. В момента специалисти обновяват четирите часовника, боядисват металните части и почистват камъните.

Всеизвестен факт е, че движението в Лондон се извършва от лявата страна на платното. По-малко известно е обаче, че има една улица в града, която е с дясно движение. Името й е Savoy Court и води към едноименния хотел.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.09.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: