Vancouver House вече е част от градския пейзаж

С 493-футовата кула Bjarke Ingels Group доказват, че може да се строи без заден вход

Прочетена: 275

Преди почти десетилетие е възложено на Bjarke Ingels Group предизвикателството да проектира сграда сред лабиринта от пътища и рампи на Ванкувър. Днес, когато шофирате през моста Granville в центъра (участък, който пресича False Creek – воден обем, разположен противоположно на пристанището във Ванкувър), това, което привлича вниманието, не е морето или заснежените планини на заден план, а 493-футовата конзолна жилищна кула Vancouver House, която се извива и завърта нависоко към небето.
Екстериорът вече е завършен в основни линии и остават само няколко панела. Проектантите разясняват, че изразителната форма на сградата е намек за околната среда около нея. За своя дизайн студио Ingels трябвало да вземе предвид дълъг списък от проблеми, включително и това, че обектът трябвало да не ограничава със силуета си дневната светлина в кварталния парк.
Резултатът е 59-етажна кула, която изглежда обърната с главата надолу, но всъщност се издига от плътна триъгълна форма и постепенно се трансформира в правоъгълник, когато достига върха. Ingels описва Vancouver House като „съвременен потомък на сградата Flatiron в Ню Йорк.“
Обстановката предоставила на Ingels възможността да разсъждават творчески и да превърнат негативи, като неприветливите мостове в района и почти постоянния през годината дъжд, в позитиви. „Там, където паркираме колата си, подлезът, който пресичаме по пътя си към работа – това са нещата, които приемаме, сякаш не са част от ежедневието ни. Но в края на краищата вероятно там прекарваме по-голямата част от живота си. В следващите месеци подлезът на моста пък, който е приел формата на разтворен чадър, ще се превърне в художествена галерия на открито, представяща колекция от пространства, изпълнени с творби на фотоконцептуални художници.
Те са решили и друго – кулата да няма заден вход. „Хората смятат, че има някои неща, които си заслужават усилията в архитектурата“, казват авторите, описвайки подхода си за решение на проблема за градския пейзаж, който се създава от това, че сградите по принцип имат лице и гръб.

Vancouver House е висока 493 фута, което го прави четвъртата по височина сграда в града

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.10.2019. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: