Тодор Нанчев: Културата е най-добрият посланик на България

Прочетена: 53

Тодор Нанчев се занимава с архитектура още от 10-годишна възраст. Носител е на редица награди за идеен проект (повечето на тема енергийна ефективност), като тогава е най-младият участник – на 14,15 и16 години. От близо две години се е посветил на проекта „Възрожденският дух на Копривщица и Мелник”, който беше представен в Етнографския музей в София. Творбите в експозицията са изцяло ръчно изработени модели на къщи, пресъздаващи духа на българската възрожденска архитектура. В тази дейност той обединява няколко свои страсти в един своеобразен синтез – архитектура, изящно изкуство, дизайн и история.


Как се роди идеята за изложбата?
Съвсем естествено. Пред всеки човек на изкуството стои въпросът да излага по подходящ начин своето творчество. Разбира се, една от целите ми е чрез изложбите в страната да се допринесе за повишаване самочувствието на българина, на вярата ни в ценността на родната култура. Време е да се разбере, че културата е най-добрият посланик на България.

Защо точно Мелник и Копривщица?
На първо място, това е строго творчески избор. Копривщица е люлката на Българското възраждане. Нека всички си припомним ценностите на този светъл период  – дарителство и просвещение. Личности като хаджи Ненчо Палавеев, Вълко Чалъков, Петко Доганов, Каблешкови и други трябва да върнат вярата ни в собствените ни съзидателни сили.
При Мелник имаме и забележителни природни дадености – скалните пирамиди, които също са част от моите творби. За цялата ни възрожденска архитектура е характерен синтезът на архитектура с околен пейзаж, но при Мелник този принцип е достигнал своя връх. И за двете селища е характерно съхраняването на автентичния дух.

С какви материали са изработени вашите модели?
Артистична тайна. Изкуството не се крие в материала. Важното е материалите да се поддават на възможно най-фина обработка, защото държа много на детайлите, освен, разбира се, на идеята.

Колко време отнема изработването на модела на една къща?
Много е индивидуално. При всички положения над един месец, а често и няколко месеца. Говорим за лимитирана серия творби, при които всичко е ръчна изработка, освен че е авторска.

Смятате ли, че българите се отнасят с нужното уважение към възрожденските места?

Трудно е да се правят обобщения. За Копривщица отговорът е напълно положителен. Но има и доста отрицателни примери… Недопустимо е чуждестранни туристи и гости да се пазят да не им се срути някой паметник на културата върху главите! Това е пагубно за имиджа ни, на първо място. Радвам се, че културно-историческото наследство е във фокуса на вниманието в последно време. Нужно е да осъзнаем, че носим отговорност като общество да съхраняваме богатото наследство, с което сме дарени.

А достатъчно развити ли са те като туристически дестинации?

Има още много работа. Културно-историческият туризъм е много важен във финансово, но и в имиджово отношение.  Трябва комплексен подход и усилията на цялото общество. Съхранение, реклама, инфраструктура – без тях не може. Това е, което и аз се опитвам да постигна със своето изкуство – да представя това богатство на страната ни. Надявам се, че ще получа необходимата подкрепа в тази дейност, която смятам, че е национален интерес.Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.07.2011. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: