Антигуа – испанското наследство в Гватемала

Прочетена: 106

Светослав Загорски

 

През зимата, в първите седмици на годината, хората или ходят на ски, или предприемат екзотични пътувания, търсейки контраст със снежните писти. И какво по-голямо приключение за родните пътешественици от това да смениш континента и да се озовеш на напълно непознато място, обвито с мистиката и невероятната красота на първите стъпки в колониализма. Става въпрос за Южна Америка и една от най-емблематичните туристически дестинации – старата столица на Гватемала Антигуа.

Сгушена живописно в подножието на притихналите вулкани Агуа, Фуего и Акатенанго, Антигуа Гватемала, или както още я наричат Ла Антигуа, е един от най-пленителните градове в страната. Името означава „старата (древната) Гватемала”. Градът представлява идеална симбиоза между богато историческо наследство, удивителни сгради, колониална архитектура и красиви руини, разкриващи части от миналото.

Някога селището се е наричало Сантяго де лос Кабалерос и е било столица на Гватемала. За съжаление

 

опустошителното земетресение от 1773 г.,

 

разтресло района, е довело до разрухата на повечето исторически сгради. Днес строги консервационни наредби охраняват това, което е останало от построените от ХVI до ХVIII в. испански ренесансови и барокови църкви, манастири и къщи.

В сърцето на очарователния град все още пулсира ритъмът на историческото минало, съчетано с активния културен живот на настоящето. Селището е включено в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство заради добре запазените сгради в испански бароков стил, както и руините на няколко колониални църкви.

Преди да бъде разрушена от природното бедствие, в Антигуа живеели 60 000 жители, между които прочути писатели, художници, скулптори и занаятчии.

Тук се появява първата печатница (1660 г.). Университетът „Сан Карлос Боромео”, основан през 1676 г., е един от първите в Западното полукълбо.

В Антигуа имало трийсет и три големи църкви, осем манастира, двайсет и пет параклиса, пет болници и едно сиропиталище. Някои от тези сгради са сред най-красивите, построени в Новия свят, предимно в бароков стил.

По ирония на съдбата на 6 км от селището, в полите на вулкана Агуа се намира

 

Старият град,

 

отстъпил на Антигуа правото да бъде столица. Там през 1541 г. неочаквана кална лавина погребала селището и около хиляда жители. Запазени са само останките на красива църква, построена през 1534 г., смятана за една от най-старите на конти­нента.

В днешни дни Антигуа е станал любимо място за артистично настроени заможни собственици на домове за уикенда от Гватемала Сити.

До идването на испанските конквистадори през XVI  век територията на Гватемала е населявана от индианските племена маи. Тук между 300 и 900 г. процъфтявали градовете държави на маите. Днес почти половината от гватемалците са потомци на древния народ и други местни индиански племена. На 15 септември 1821 г., по време на Войната за независимост на испанските колонии в Америка Гватемала получава независимост, а през 1824 г. е отменено робството.

Разходката ни в Антигуа задължително трябва да започне от

 

Централния парк,

 

който е географското и социално сърце на града. Граничещ с няколко исторически сгради, той разполага с места за отдих, растителност, пътеки и множество фонтани, най-големият от които е от XVIII век и се намира точно в центъра на главния площад на градината. Тръгвайки от парка, ние буквално ще се потопим в Средните векове и ще проследим колониалното влияние на Испания и истинските архитектурни шедьоври, които са останали от далечните вре­мена.

Когато говорим за Испания, то на първо място излиза църквата Iglesia de la Merced. Този зашеметяващо и сложно декориран храм е претърпял щети от множеството земетресения, но е бил възстановен и сега е забележителен пример на испанската колониална барокова архитектура. В близост до него може да посетите останките на манастир от XVI век.

За разлика от други сгради в Антигуа разрушителното земетресение от 1773 г. оставя Божията обител на капуцините почти непокътната, но монахините били толкова изплашени, че избягали от града. Това, което оставили след себе си, било прекрасна архитектура от XVIII век, с добре запазени градини, вътрешни дворове и отделни заключени помещения, където наистина може да усетите живота отпреди много векове.

Друг манастир –

 

„Санта Каталина”,

 

също е много добре запазен и до днес. Арката, прилепена до него, в днешни дни е един от най-разпознаваемите символи на Антигуа. Тя била построена с изцяло практична цел. Манастирът „Санта Каталина” се разраснал. Единствената възможност за разширението била от другата страна на улицата. В същото време възникнал проблем, защото манастирът бил религиозно средище и следователно служителите му не трябвало да излизат толкова често на улицата, за да стигнат до другата му част. Затова била издигната арка, която да свърже двете части на манастира, позволявайки на монахините да преминават от едната до другата страна на обителта, без да бъдат забелязвани.

Въобще храмовете тук са многобройни и е трудно да бъдат изброени, а и обходени всички, но все пак си заслужава да видите и най-красивата катедрала „Сан Хосе”. Тя е от XVII век и е била някога най-големият храм в Централна Америка, но като редица сгради, претърпяла множество тежки щети от земетресението. Част от колосалната катедрала е възстановена и може да се потопите сред някогашното й великолепие.

Не всичко в Антигуа е свързано с религията. Разходката из цветния град ще ви донесе огромно удоволствие. Добре е да минете през  Кралския площад в центъра на града, където е

 

Дворецът на военните губернатори,

 

построен през 1769 г. Друга интересна сграда е университетът „Сан Карлос Боромео”, който в днешни дни е превърнат в колониален музей.

За по-близък контакт с миналото на Антигуа може да посетите някои от чудесно възстановените колониални домове, сред които Casa de los leones и Casa Popenoe.

И накрая отново ще завършим с манастир, или по-скоро с манастирските руини на „Санто Доминго”. Той е бил построен през 1583 г. и почти разрушен през 1773 г., което го прави интересно място за посещение.

В миналото святото място имало две камбанарии. Днес сред модните кафенета и магазини и поетично рушащите се, задушени в плевели руини на манастира се извисява най-красивата спасена сграда – „Каса де Санто Доминго“, най-хубавият хотел в Антигуа. Той е построен през 1642 г., 100 години след основаването на града.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 02.01.2014. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: