Общини

ВАС одобри проекта за Витоша

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което се забраняваше изграждането на нова ски зона на Витоша. В края на миналата година екоминистерството отхвърли положителната оценка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - София, която даваше зелена светлина на намеренията на фирма „Витоша ски“. Компанията веднага обжалва пред ВАС, но досега нямаше право да предприеме мерки за реализация на своя проект. Той включва изграждане на нова ски зона и модернизация на лифтовите съоръжения, чиято обща стойност ще е 70 млн. евро.
„Доволни сме, че решението на съда дава възможност София да се превърне освен в икономическа и културна, но и в спортна столица на Балканите. От цялата кампания, която проведохме, констатирахме, че всички желаят по-лесен достъп  до природата”, заяви Костадин Костадинов, изпълнителен директор на „Витоша ски” при обявяване на решението. От компанията искат по-бързо реализиране на проекта.
Министерството на околната среда и водите ще обжалва решението на тричленния състав на ВАС, което дава зелена улица на проекта, каза заместник-министърът Евдокия Манева.