Общини

Пловдив чака пари от София за пътен възел

Чакаме правителството да преведе 3,8 млн. лв. от обещаните 14,5 млн. лв. за строителството на пътния възел Модър-Царевец. Това е мегапроектът на Пловдив, съпоставим с втория мост на Герджика и надлез „Родопи”, съобщи кметът Славчо Атанасов. 800 метра ще бъде дължината на съоръжението, което ще започне от кръстовището на „Коматевско шосе” и ще продължи през улица „Модър” до „Хаджи Димитър”. 7 метра е дълбочината, като на места подлезът достига до 7,55 м. Предвидено е изместване на жп линията. Ще има две платна по две ленти с разделителна ивица помежду им.
Очаква се потвърждение от правителството, че ще бъдат преведени заплануваните за тази година 3,8 млн. лева. Докато парите не бъдат гарантирани, няма да се обявяват обществените поръчки за изпълнител. Предполага се, че при търговете цената ще падне до обещаните от правителството 14,5 млн. лева и няма да е нужно дофинансиране от общинския бюджет. Точната стойност на проекта е 14 989 641,95 лева.
По начертаната програма до края на годината трябва да бъде завършено подземното съоръжение, а догодина да се изпълни и пътната част.