Общини

Немска компания провалила проект по ИСПА

Първият прекратен договор по програма ИСПА заради забавено строителство и спорове за пари вече е факт. Той е за изграждането на канализационната мрежа на брега на река Марица в Димитровград. Изпълнител е германската компания „Хайткамп” и договорът е прекратен по нейна вина, съобщи зам. строителният министър Лиляна Павлова.
Стойността на проекта е 8,87 млн. евро, като до момента фирмата е получила 30%. Поискали сме освобождаване на гаранцията за изпълнение и връщане на авансовото плащане, което се равнява на 15% от платените досега средства, каза Павлова.
Програма ИСПА приключва в края на тази година и обектите, които не бъдат завършени, ще трябва да се финансират от българския бюджет, а за някои ще се наложи и да се връщат пари на ЕС. „Целта ни е да спасим максимална част от средствата и още през май пускаме нов търг за изпълнител на проекта в Димитровград", каза
Павлова.
По думите й новият строител ще трябва да работи на три смени и през почивните дни, за да се вмести в графика. „На 5 март с „Хайткамп” постигнахме приятелско споразумение, според което до 30 септември 2010 г. обектът трябваше да бъде завършен, като Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се съгласи да не предявява претенции към компанията заради забавеното изпълнение”, обясни Павлова.
По думите й чашата на търпението преляла, когато две седмици по-късно от „Хайткамп” поискали още пари, въпреки че не били свършили работата за платеното досега.
Рискови са още пет проекта по ИСПА за общо 100 млн. евро, които може да се наложи да бъдат довършени с пари от бюджета, ако не са готови до края на 2010 г. Това са депото за отпадъци на Кърджали и водните проекти на Смолян, Варна, Шумен и Балчик, съобщи зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева.