Общини

Държавата се отказва от ново пристанище във Варна

Правителството ще се откаже от изграждането на новия контейнерен терминал край Максуда. При последната проведена среща с представители на Японската банка за международно сътрудничество, която трябва да отпусне пари за проекта, от наша страна е поискано средствата да се пренасо How To Write Childrens Books - 67% Comm - 7+ Hrs Of Teaching чат за развитие на жп транспорта вместо на строителството на новото пристанище. Много по-евтино ще ни излезе да удвоим капацитета на пристанище Варна-запад, отколкото да строим изцяло ново, аргументира решението шефът на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) Евгений Москов. Той посочи, че в момента се правят разчети за това точно колко средства ще се спестят. „В условията на криза един разход по-малко за страната ни щe е от голямо значение. С част от спестените средства ще се увеличи и капацитетът на жп линията Варна-Русе. По този начин ще можем да привличаме много повече транзитни товари“, смята Москов. Това щяло да е и благоприятна стъпка за развитието на водния транспорт по Дунав. Сега превозвачите изпитват сериозни затруднения за транспортирането на контейнерите от Варна. С подобряването на жп линията това вече няма да е проблем, добави шефът на ДППИ.
По думите на Москов удвояването на капацитета на Варна-запад е заложено в генералния план за развитие на пристанището. Предвижда се и резервен вариант за Максуда. Теренът да се включи в концесионната стратегия на правителството. Ако има желаещи инвеститори, той ще им бъде даден за изграждането на терминал.
Черна точка за проекта е и отпорът от страна на местната власт в последните месеци. Според администрацията теренът при Максуда не е добре избран и трябва да се намери нов.
Крайната дума за това ще се измени ли проектът е на японците. Предвиденият заем е за над 226 млн. евро за морските пристанища във Варна и Бургас, като повечето средства са предвидени за Варна. Срокът на заема е 25 години. Предстои въпросът да се обсъди и в Министерския съвет и след това решението да се одобри от парламента. Това обаче трябва да стане доста бързо, защото гратисният период по заема вече тече, коментира Москов.

How To Write Childrens Books - 67% Comm - 7+ Hrs Of Teaching