Общини

Общинари блокираха изграждането на водния цикъл в Сливен

Общинският съвет в Сливен блокира строителството в града, включително и изграждането на водния цикъл, след като съветниците отмениха процедура за сключване на рамково споразумение за периода 2010-2014 г. Прогнозната стойност за проекта е 177 млн. лв. за 4 лота. Средствата са от програма ИСПА, ОП „Околна среда”, от националния и общинския бюджет. Лот 1 включва обекти за реализацията на водния цикъл в града. Договорите по проекта бяха едностранно прекратени от отстранения от длъжност кмет Йордан Лечков. Проектът се реализира от фирма „Хидросистеми”, в която влиза „Булгейт”, собственост на общинския съветник и в момента основен опонент на Лечков - Радостин Русев.
Съветниците прекратиха процедурата с аргумента, че сключването на рамково споразумение предрешава част от следващия мандат. Рамковото споразумение е документ, който се подписва между съответната община и фирми след обществена поръчка за него. С документа двете страни се съгласяват на трайно партньорство и взаимноизгодно сътрудничество в дадена сфера, в случая в строителството.
За решението на общинския съвет ще бъдат информирани Комисията за защита на конкуренцията и Агенцията за обществените поръчки.