КЛИСУРА – възрожденският град на България

Кметът Генка Тодорова: Работим за развитието на туризма

Прочетена: 612

Георги Сотиров

За българите Клисура се свързва най-вече с Априлското въстание. Още на 15 януари 1876 г. по къщите на поборниците започва трескава подготовка за въоръжен бунт. Леят се куршуми, увиват се фишеци, а църквата „Св. Никола“ се превръща в оръжеен склад. Начело на организацията застава Никола Караджов. Тази отговорност му предоставя събранието в Оборище.

Малко известен факт е, че именно Караджов преподписва прочутото „Кърваво писмо“ на Тодор Каблешков до Георги Бенковски. Звънът на църковната камбана оповестява, че Клисура желае свободата си. Сред най-ценните експонати на градския Исторически музей днес е именно тази оригинална камбана. Апостолите Панайот Волов и Георги Бенковски учредяват в Павурджиевата къща първия за IV революционен окръг комитет.

Към историческия музей са включени наред с Павурджиевата и Козинаровата, и Червенаковата къща. Те са образци на възрожденската архитектура и строително майсторство. Червенаковата къща е първата възстановена сграда след опожаряването на града, в която са посрещнати руските освободители.

Икономическият напредък и сравнително по-голямата политическа свобода на местното население дават отражение и върху просветното и културното развитие на града. Реформатор на клисурското училище става Христо Г. Данов, който още преди Априлското въстание заменя килийното обучение с взаимоучителния метод. По негова инициатива е построено ново училище, а разходите за обучението се поемат от градската управа. Той поставя основите и на читалищната дейност още през 1854 г., като учи и възрастните в празнични дни и вечер.

За днешния ден и за съхранената през вековете родовата памет и български дух разговаряме с Генка Тодорова – кмет на Клисура. Градът е част от община Карлово.

Кметът Генка Тодорова: Работим за развитието на туризма

Г-жо Тодорова, какво правите за подобряване на образователната инфраструктура в града?

Имаме три учебни заведения – Детска градина „Ана Козинарова“, Основното училище „Христо Г. Данов“ и Професионалната гимназия по икономика „Тодор Генчов Влайков“ (ПГИ „Тодор Генчов Влайков“), където 18 години преподавах. Гимназията подготвя изпълнителски кадри за бизнеса в региона. Има добър имидж, а в недалечното минало към нея проявяваха интерес младежи и девойки от цялата страна. Сега това не е така. С оглед на новите потребности в ПГИ „Тодор Генчов Влайков“ се откри специалността „Горско стопанство и дърводобив” и в Клисура вече се обучават лесничеи за работа в горите.

Четирите групи в детската ни градина са пълни, като част от малчуганите са от съседното с. Розино. Тук не мога да не изкажа и съжалението си, че голяма част от младите семейства от нашия град заминаха на гурбет в чужбина.

И трите учебни заведения са с отлично поддържана материална база. Основното училище е ремонтирано с европейски средства и строителите, които работиха по спечеления проект, се представиха изключително професионално.

Клисура е история, култура и традиции. Същевременно е близо до икономически развити градове като Карлово и Пловдив. Как се отразява това?

Миграцията на хората от града ни е основен проблем за нас. Не ми се иска да призная, но възрожденска Клисура е със затихващи функции. Надеждата ни към днешна дата е в историческия туризъм. Той и свързаните с него дейности предполагат съживяване на селището. Говоря за строителство на къщи за гости и заведения за хранене, за атракциони, които да направят града ни привлекателен не само за любознателните и любителите на старата история хора. На територията на града вече имаме и набиращ популярност екокомплекс, добре са оборудвани съществуващите къщи за гости… Сега се извършва и основен ремонт на стария градски хотел с идеята да се увеличат стаите, защото се чувства необходимостта от по-голяма леглова база, особено по време на празниците.

Големият исторически принос на нашия град неминуемо ще го превърне и в привлекателна туристическа дестинация.

Идеята Ви е да се изграждат още къщи за гости или семейни хотели…

Разбира се, имаме предприемчиви хора, но сериозното строителство може да стане само с достатъчно външни инвеститори и аз предприемам необходимите действия в това отношение. Имаме редица предимства. Намираме се на комуникативно място – с добра пътна и железопътна връзка с останалата част на страната. Имаме прекрасни природни дадености. Засега обаче големите ни съседи привличат мащабните инвеститори. Това донякъде е разбираемо, но ще дойде и нашият ден. Клисура е тихо градче, привлекателен кът за почивка, туризъм и бизнес, което е нашето предимство, затова съм сигурна, че ще успеем да привлечем чуждестранни инвестиции, за да се развие икономиката ни.

Предвиждате ли проекти за модернизация на ВиК мрежата?

По тази тема географската характеристика на града не ни е от полза. Питейният водопровод, който е построен преди 80 години с етернитови тръби, създава безкрайно много проблеми. Шесткилометровото трасе през силно пресечен терен води до шест каптажни шахти, които захранват гравитачно водоема на града. От там по тръбите към хората…

Част от трасето е подменено. По проект по „Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020“ („ПРСР 2014 – 2020“) се надявам да обновим 2500 м от този водопровод, но до цялостна реконструкция още сме твърде далеч. Известно е, че кметството няма право да кандидатства за европейско финансиране и работата по „ПРСР 2014 – 2020“ е изцяло заслуга на община Карлово.
Изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води е скъпо и все още нямаме решение на този въпрос, но все пак сме селище с над 1 000 души.

Община Карлово, към която е и нашият град, не е пропускала нито една възможност да кандидатства по европейските програми. Друг е въпросът, че Клисура не може да се вмести в европейските критерии. Преди 100 години нашият тогава процъфтяващ град е имал 6000 жители, а сега са 1100 по ГРАО. Реално живеещите са не повече от 700. И затова европейските чиновници – прави или не, няма как да одобрят строителството на такова съоръжение.

Какви са плановете Ви за ремонтиране на пътната инфраструктура?

Вече се работи по отклонението на пътя София – Бургас към Клисура, което е общински участък. През миналата година строителите, които направиха ремонта на жп линията и тунелите на наша територия, със собствени средства рехабилитираха част от отсечката, защото тяхната механизация нанесе определени поражения по трасето. Зимата обаче причини нови и сега Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ – Пловдив, отново ремонтират пътя.

Асфалтът не е подходящата настилка за населени места с голяма денивелация, каквато е Клисура. При едни поройни дъждове водата влиза под покритието, повдига го и го руши. Докато паважът и пътните ивици са много по-дълготрайни. За наша радост през годините управници са взели единственото правилно решение – паважът. По-бавно става, по-трудоемко, но пък е вечно.

За двете години и половина от началото на Вашия мандат какви благоустройствени дейности са извършени в Клисура?

Обновихме детската площадка в центъра. Съоръженията са функционални и безопасни за малчуганите. В парка „Христо Г. Данов“ също монтирахме разнообразни устройства за децата – пързалка, люлки и др. Да не пропусна, и това е моята особена гордост – нашият екип възстанови пазара „Пазарището“, който се намира под сградата на градския музей. Става дума за обновена визия на един стар 100-годишен площад, където навремето се е извършвала търговията – селскостопански стоки, сечива, произведения на местните занаятчии. Доскоро това място беше запуснато и превърнато в нерегламентирано сметище. Направихме ул. „Клисурска комуна“ с пътни ивици от бетонови блокчета. Това е крайна улица в източната част на града и бях длъжна да положа необходимите усилия за облекчение на живеещите там.

Продължаваме и с ремонта на салона на читалището и на покривната конструкция, която беше доста компрометирана от времето и валежите.

Предвиждаме да възстановим и една от емблематичните чешми на града.

Клисура е чист и подреден град. Как е решен проблемът с битовите отпадъци?

Снабдили сме всяко едно домакинство със съответния съд за отпадъци. В града сме осигурили на подходящи места около 30 големи контейнера и нашите хора спазват определена дисциплина. Всеки четвъртък се извършва и сметоизвозване, като отпадъкът се кара в Карлово на регионалното депо, където функционира и съответен завод за преработка.

Клисура е възрожденски град. Той масово се посещава от наши и чуждестранни организирани туристи. Хората с интерес разглеждат Историческия музей, Павурджиевата къща, където са положили клетва клисурските въстаници, Козинаровата къща, останките от изгорената Стара църква, която напомня на посетителите за събитията, разиграли се зад нейните зидове. Тук апостолът Панайот Волов със своята чета освещава знамето си, преди да се отправи към позициите на Зли дол. В подземието на параклиса към храма са съхранени костите на загиналите в Априлската епопея клисурци.

За отбелязване е, че през времето на моя мандат до сега няма нито една жалба или сигнал за кражба.

Как протича взаимодействието Ви с община Карлово?

Карлово е активно работеща административна структура, която търси всякакви възможности да развива региона, вкл. и нашия град. Много са спечелените от нея и реализирани европейски проекти, но това не е така за малките населени места и причината идва от европейските критерии.

За две години и половина кметът на Клисура може ли да спомене един различен ден от управлението на града?

Администрацията работи от 8 до 17 часа, но това не се отнася за мен. Аз съм на 24-часово разположение на хората. Те ме търсят по всяко време – в делници и празници, защото разбраха, че аз искам да работя за тях. Работодател са ми хората.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.07.2018. Категория Новини, Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: