РАКОВСКИ продължава развитието си като индустриална зона

Кметът Павел Гуджеров: Строителството на нови халета и производствени мощности не спира

Прочетена: 144

Георги Сотиров

Община Раковски е разположена в Южна България, в източната част на плодородното Пазарджишко-Пловдивско поле на Горнотракийската низина, североизточно от Града под тепетата. Намира се на стратегическо място на европейската и българската карта. Около нея минават няколко важни трансгранични пътни и железопътни коридора, а местният бизнес активно налага модерна икономическа култура.

Градът е създаден през 1966 г. от сливането на три селища – Генерал Николаево, Секирово и Парчевич. Раковски често е наричан „столица на католицизма“ в България. На територията на общината има четири католически храма – три в Раковски и един в с. Белозем, както и три манастира – на сестрите францисканки, на сестрите бенедиктинки и мъжки манастир „Св. Максимилиян Колбе”.

Близо до града е разположена могила, находките от която показват, че първото селище по тези земи е възникнало през каменно-медната епоха. Откритите жилища са големи за времето си, с правоъгълен план, а преобладаващите са с дължина 8 м и ширина 6 м.

„Днес общината е впечатляваща строителна площадка. Освен че продължава изграждането на огромни промишлени халета в първата в страната индустриална зона, местните хора правят еднофамилни къщи, а кметът Павел Гуджеров – улици.“

Това каза самият той и ни показа един от обектите. Заедно с него проверихме как се полага асфалтът от общинско предприятие „Благоустройство и превенция”. За хората, за бизнеса, за селското стопанство и за строителството в Раковски в интервюто с Павел Гуджеров.

Кметът Павел Гуджеров: Строителството на нови халета и производствени мощности не спира

Г-н Гуджеров, непосредствено преди срещата ни разгледах първата индустриална зона в България и останах впечатлен от размаха на строителството там, от подредеността на халетата, предприятията и ТИР паркингите.

Не съм изненадан от Вашите впечатления, защото Индустриална зона „Раковски“ е частна инициатива, която е подкрепена много силно от общинската администрация от самото начало на проекта. Развитието на общината като индустриална и като земеделска територия позволи по-безболезнено да преминем през тежката икономическа и финансова криза от 2008 – 2009 г. Предприятията ни не спряха да произвеждат продукция. Това са международни корпорации от автомобилния сектор, които правят определени компоненти на леки коли – части за сглобяване, електрически и хидравлични помпи и др. На мой въпрос при срещите ми с ръководството на една от фирмите от този бранш попитах за кои по-известни марки автомобили произвеждат елементи, те отговориха лаконично, че освен за всички известни у нас модели, правят части и за непознати.

Строителството на нови халета и производствени мощности в Индустриална зона „Раковски“ не спира. Сега на дневен ред е изграждането на мащабен логистичен център на една от най-големите търговски вериги у нас. В същото време мощни компании от шивашката промишленост продължават да търсят работна ръка.

На територията на общината функционират към 500 микро-, малки, средни и големи фирми. Много от тях са извън индустриалната зона – например огромната рафинерия в с. Белозем, както и предприятие за промишлени текстилни изделия.

Трябва да кажа и няколко думи за земеделието, защото ние сме традиционен селскостопански регион. Тук работи един от най-големите зърнопроизводители в страната, развива се оризопроизводството. В същото време хората от общината отглеждат и угояват патици, а патешкият дроб от Раковски попада на трапезата на французите. Това е бизнес за над 50 млн. лв.

С тези и още много други дейности успяваме да овладеем миграцията въпреки демографската криза. Мога да кажа, че се забелязва и една интересна тенденция. Хора, дори от Северна България, купуват имоти – най-вече в с. Момино, където цените на терените все още са ниски, трайно се заселват, строят нови домове, ремонтират стари къщи и избират по-нататъшният им житейски път да премине в община Раковски.

Като продължение на строителната тенденция, за която Вие говорите, не мога да не отбележа, че и в трите квартала на Раковски, а и в някои от съставните села, които посетих, новото строителство на еднофамилни къщи веднага се забелязва.

Считам, че тази тенденция е устойчива и тя се различава от националната. Тя се дължи на това, че трудовите възнаграждения на нашите хора са относително високи и стандартът на живот определено бележи видим ръст нагоре.

Разкажете повече за строителството в самия център на града.

С голямо удоволствие, защото това, което сега се случва в Раковски, и то не само в центъра, е моя и на моите съграждани отдавнашна мечта. Реализираме изключително мащабна инвестиционна програма. Признавам, че в инфраструктурно отношение имаме изоставане. В предходния мандат на кмета Иван Андонов завърши водният цикъл на общината в двата големи квартала „Генерал Николаево“ и „Секирово“. В моя мандат приключихме изграждането на водопроводите и канализацията и на третия – кв. „Парчевич“, като същевременно се изпълнява строителството и на водопровода в с. Шишманци, което е на финален етап. На дневен ред са и дейностите по водопроводното трасе на с. Момино, за което е обявена тръжна процедура.

Подготвяме проект за водопровода на с. Чалъкови и канализацията на двете големи села Стряма и Белозем – първото с около 4 хиляди, а второто с към 5 хиляди жители.

Трябва да поясня, че отпадъчните води преминават или ще преминават през модулни пречиствателни станции, което е още една грижа за природата и защитените територии в общината. Ние определено се опитваме да работим, спазвайки различните технологични норми. Например не допускам, преди да се завършат подземните комуникации, да се асфалтира. И на голямата улица, която Вие посетихте, това изискване е спазено. В самия край на 2017 г. обещах пред жителите на Раковски, че ще приключим тази година с най-малко 10 асфалтирани улици, което към момента е изпълнено почти на 100 процента.

Няма как да не спомена и работата на общинското предприятие „Благоустрояване и превенция”, което е сред най-добрите в страната. Регистрирано е в Централния професионален регистър на строителя и е снабдено с всичката необходима техника – асфалтополагач, голям и друг комбиниран багер,14-тонен булдозер, камион с приспособления, три валяка. Със своите висококвалифицирани строители „Благоустрояване и превенция” дава изключително добри резултати, това е видно в целия град. Преди време гражданите се шегуваха, че в Раковски има два сезона – кален и прашен, но вече можем да кажем, че са четири.

С какви други строителни проекти можете да се похвалите?

Ще започна с това, че с финансиране от Националния доверителен Екофонд успяхме да реновираме читалище „Св. св. Кирил и Методий”, което затваря една от страните на площада. Стойността на инвестицията беше около 500 000 лв. По друг проект ремонтирахме зрителската зала и смея да твърдя, че нашето читалище сега е едно от най-добре изглеждащите на територията на Пловдивска област. То е най-активно работещата културно-просветна институция в общината. Има самодеен състав, музикални групи и какво ли още не.

Освежихме и фасадата на храма „Пресвето сърце Исусово” точно срещу сградата на кметството, чието реновиране стана по проект за около 355 000 лв. Сега Божият дом има съвсем друга визия.

Сменена е дограмата, направена е хидроизолация и топлоизолация на стените и покрива.

Площадът, за който споменах, е в самия център на града и на кв. „Ген. Николаево” по-точно. На него се осъществяват основните културно-масови прояви на общината, но през последните 30 – 40 години не е ремонтиран, а и отесня за амбициозните ни публични мероприятия. В момента площадът се реконструира със сериозни темпове. Очакваме на финала да видим строително постижение. Още през първата година от мандата ми на кмет обявихме конкурс „Моят площад”, като поканихме всички жители на общината – без възрастови ограничения – да дадат своите виждания как би следвало да изглежда това пространство. След това на базата на многобройните идеи възложихме проектирането. СМР са във финална фаза и скоро централната част на Раковски ще има своята пожелана от гражданството околна среда пред знаковите сгради – читалището, католическия храм и кметството. Хората ни заслужават да живеят в модерен европейски град, в какъвто се превръща Раковски.

В този ред на мисли ще спомена и една много интересна инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, която активно подкрепихме с дарения и издигнахме уникален паметник на 230-те жители на общината, загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Срещу него общинското предприятие „Благоустройство и превенция” изгради един от нашите паркове – с пешеходни алеи, с красив шадраван, катерушки и т.н. Свързахме това пространство с детския парк на Раковски, изграден с евросредства. Сега с право можем да наречем зоната „белите дробове” на общината. Монтирахме напоителна система, засадихме определени растителни видове и така стана предпочитаното място за отдих и разходка.

Успяхме да осветим повечето от парковите пространства, сега предстои монтирането на съответните инсталации и в съставните села. Активно работим и по редица други благоустройствени задачи – строим фитнес площадки, на дневен ред е изграждането на два тенис корта, баскетболно и стрийтболно игрище. В двора на едно училище ще направим футболни игрища, закрита спортна зала и евентуално – закрит плувен басейн.

Изграждаме и чисто ново крило за лечение на деца към МБАЛ – Раковски. Там освен общинските средства правителството отпусна 150 000 за довършителни дейности и официално ще прережем лентата съвсем скоро.

Грижата за природата е сред постоянните Ви ангажименти. Това свързано ли с факта, че сте бил зам.-министър на околната среда и водите и познавате проблемите на екологията?

В МОСВ се нагледах на бедствия и природни стихии за цял живот. И сега първостепенна грижа на администрацията е всички реки, канавки, отводнителни съоръжения и прочие да бъдат добре почистени. За това закупихме и верижен трактор, който да може да работи и в сложни метеорологични условия. Климатичните особености са нещо непредвидимо за обикновения човек, но в последно време определено се забелязва концентрация на валежите и затова ключовата дума е „превенция”.

Преди десетина години в с. Шишманци имаше поражения от едно наводнение, но още тогава се направи корекция на проблемния участък на река Сребра, изгради се бетонно корито и сега ситуацията е спокойна.

Няколко думи за грижата на администрацията за образователната инфраструктура?

Още от годините, когато бях зам.-кмет на Раковски, реализирахме един мащабен проект за ремонти на всички училища и детски градини в общината за около 5 300 000 лв. В сградите бяха внедрени мерки за енергийна ефективност, извърши се смяна на дограми, обновиха се покривите, подмениха се отоплителни инсталации. Интересен факт е, че имаме недостиг на местата в детските градини. Построихме нови ясли в селата Белозем и Стряма. В Раковски предстои разширение на съществуващата база за прием на още две яслени групи. Освен това сме кандидатствали по Програмата за развитие на селските райони за изграждане на физкултурен салон в училището в с. Белозем.

По отношение на образованието бих искал да изтъкна постиженията на ОУ „Христо Ботев”, чиято директорка Кремена Алексиева миналата година беше наградена с приза „Най-добър директор в област Пловдив”. Имаме великолепно оборудвана зала по химия, учениците редовно са призьори от първенства по различни спортни дисциплини, фолклор и т.н. Като баща на дете на пет години и на още едно, което се роди този месец, съм спокоен, защото знам, че ще посещават детски и учебни заведения на най-високо ниво.

Как ще коментирате състоянието на пътищата в общината?

Естествено, не всичко е перфектно и на места изпитваме трудности, но като цяло общото състояние на улиците е добро благодарение на нашата грижа и помощта на държавата. Имахме един изключително проблемен път, който свързва с. Белозем и с. Шишманци, където е и детелината за автомагистрала „Тракия“. Вследствие на интензивното натоварване от тежките камиони пътната настилка бе разрушена. Потърсихме съдействието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и с негова подкрепа там вече имаме един перфектен път.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 30.08.2018. Категория Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: