МАРИЦА – тракийската община със знакови населени места и богато минало

Кметът Димитър Иванов: Стартираме строителството на голяма спортна зала

Прочетена: 178

Георги Сотиров

Историята е била благосклонна към пловдивската община Марица. На територията й, пресечена от реките Марица и Стряма, са открити над 300 паметника на културата, много могили, гробници, статуетки, колони от най-дълбока древност и други – от времето на траките през епохата на римското владичество до наши дни.

Днес животът в общината, динамичен и изпълнен с предизвикателства, е свързан с различни сектори на икономиката като селското стопанство и не само – и с разнообразни културни инициативи. Например четири читалищни библиотеки са включени в Международния проект „Глобални библиотеки”, а самодейните състави разнасят славата на общината по много национални и международни конкурси и фестивали. Религията, като част от бита и културата на населението, е представена от 18 православни храма и няколко параклиса. В много селища празничната културна обредност съвпада с религиозните празници и на тях са посветени ежегодните традиционни събори.

Неслучайно кметът на община Марица Димитър Иванов обърна голямо внимание по време на интервюто за в. „Строител” именно на културата. Останалите теми бяха децата, особената гордост и грижа на администрацията, строителството, пътищата.

Кметът Димитър Иванов: Стартираме строителството на голяма спортна зала

Г-н Иванов, започна учебната година в 19-те села, за които отговаряте. Как изглеждат днес училищата в тях? Какви са грижите за децата?

В рамките на моите два мандата за осемте години управление бяха реализирани сериозен обем инвестиции в общината, като през цялото време децата са били приоритет. Те са на първо място за нас и продължаваме да правим всичко възможно за техния уют и комфорт, за да можем да ги запазим при нас в общината, при родителите им – да израснат, да се образоват и след това да се реализират професионално в Марица. Защото условия за това имаме.

Посоката, която сме избрали и за която хората са ни гласували доверие, е правилна и затова я изпълняваме. Прекъснах работата на парче и решихме казуса с детските градини генерално. Разбира се, въпросите за подрастващите не могат да не се решават комплексно и с другите ни приоритети – инвестициите, административното обслужване и т.н. До края на този мандат, следващата година, ще затворим цикъла със строителството на детските заведения, макар че раждаемостта при нас се увеличава за разлика от почти цялата останала част на държавата. Но изграждането на градините и яслите отчита това и обемите са в перспектива. Ново строителство имаме при шест детски заведения, като само при две от тях имаме съфинансиране от държавата, а всичко останало строим със собствени средства на общината – бюджетни или чрез поемане на дългове.

Решаването на проблема с детските градини се налага и от новия закон за образованието, който влезе в сила преди две години и половина. Администрацията трябва да отговаря на определени изисквания – да осигурим база и комфорт на подрастващото поколение. За съжаление държавата не успява да осигури необходимото финансиране, но ние намираме начини. Община Марица е живо населено място, с нарастващо население в почти всички села. Това е важно да се знае, защото до края на мандата в тази връзка ще изградим още две детски заведения. Едното ще бъде за сто деца – в с. Калековец, а другото – за 50 малчугани в с. Строево. Там за отбелязване е, че старата сграда не отговаряше не само на европейските норми, но и на нашето разбиране за нормално обучение на децата. Изграждането на новата детска градина можеше вече да е приключило, но като при почти всяка обществена поръчка у нас и тази „зацикли” от обжалвания, които спъват развитието не само на такъв вид строителство. Комисията за защита на конкуренцията се произнесе в полза на общината и в момента преписката е във Върховния административен съд. Веднага след като излезе и неговото решение, ще стартираме строителството.

В с. Динк също ще проектираме нова детска градина. С. Радиново, което е едно от най-малките ни населени места, но е доста известно с това, че в землището му израснаха заводите, предприятията и логистичните центрове на крупни европейски фирми, стана притегателно за ново заселване. Интересен феномен е, че хората от Пловдив закупуват имоти, строят нови къщи или реновират стари и остават да живеят близко до работните си места именно в с. Радиново. Това китно селце е добре благоустроено, комуникативно, с чист въздух и броят на жителите му закономерно нараства. Това налага строителството на нова детска градина с 50 места, поне на първо време.

Вероятно местните жители са се замогнали и след успешните продажби на земя на крупните фирми в „Тракия икономическа зона”.

Да, така е. Това важи особено за тези, които имаха стратегически парцели в близост до околовръстното на Пловдив или покрай автомагистрала „Тракия”. За отбелязване е, че тези хора инвестираха средствата си за ново строителство на къщи, ремонти и малък бизнес – собствено производство, търговия и т.н.

Тук само ще допълня, че през 2018 г. подписахме договор за изграждане на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и/или биоразградими отпадъци. Проектът е на стойност 5 500 000 лв. и се изпълнява по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“. След реализацията му ще се подобри ресурсната ефективност и част от отпадъка ще се превърне в суровина. Според европейските изисквания до 2022 г. зеленият отпадък трябва да бъде снижен наполовина.

Имате и знакови села като Труд или Граф Игнатиево, където се намира и най-модерната авиационна база у нас, приемник на военното летище, чието изграждане е започнало през 40-те години на миналия век, уникални със своето значение за цялата страна.

С. Труд е най-голямото населено място на територията на община Марица. В него са ситуирани три индустриални зони. Южната, която е по Карловското шосе, е най-голямата и там функционира едно от най-крупните предприятия в страната – световно известен завод за производство на осветителни тела. Той се намира на трета или четвърта линия от Карловското шосе. Довеждащата инфраструктура от републиканската пътна мрежа до портала беше изградена от самата фирма. Общината няма средства за строителството на такава инфраструктура – пътя, водопровода, канализацията, ел. захранването и т.н., но ние съдействахме с всички възможни средства на чуждестранните инвеститори по отношение на документацията.

Втората индустриална зона в Труд е в източната част на селото. Там преди промените е било ситуирано ТКЗС със свои помещения, ферми и прочие, а сега визията е коренно променена. Построени бяха нови заводи и халета, представителства на автомобилни компании, производства на електроника, на козметика, облекла, а в западната част работят предприятия за производство на фотоволтаици, на мебели, има дори фабрика за подправки и складова база на един от най-големите производители на хлебни изделия. С други думи – нашето с. Труд стана европейско, а и световно с износа, който се осъществява от там. Точно тук идва и нашата отговорност, на община Марица – изградихме нова детска градина, реновирахме сградите на кметството и на местното читалище.

В момента в с. Труд на дневен ред е работата по три големи проекта. Имаме избран изпълнител и стартираме със собствени средства строителството на голяма спортна зала. Тя ще бъде втората в нашата община, но по-голяма и по-модерна от тази в с. Маноле. Залата ще бъде многофункционална. Освен че ще се ползва от 250-те деца, които учат само на 200 м от бъдещото съоръжение, в часовете по физкултура през студените месеци, тя ще има сцена с над 500 седящи места за провеждане на различни културни мероприятия. Нейната функция в този смисъл ще бъде разширена и със заниманията на самодейните състави и което е особената гордост на общината – тренировки ще провежда и нашият хандбален отбор. Той е бил и шампион на страната, носител на призови награди от различни първенства. В залата ще се провеждат и срещите на нашите хандбалисти, защото досега за тях плащахме наеми в други зали, за да могат те да играят в първенството на Националната хандбална лига. В този порядък на мисли ще спомена, че в другата ни зала – в с. Маноле, тази година проведохме XXIII държавни игри на спортистите от малките населени места за деца до 15 години в девет спортни дисциплини. Състезанията бяха под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Марица стана комплексен първенец с два златни медала. Хандбалистите и баскетболистите ни бяха първи, имахме един сребърен медал, много четвърти и пети места. Общината ни е дала много спортисти, които са гордост на страната и са разнасяли славата й по света. Достатъчно е да спомена само имената на Христо Стоичков и Йордан Йовчев.

С. Труд има крещяща нужда от добра инфраструктура, защото има 47 километра вътрешни улици, много от които са в лошо състояние. За да решим този генерален проблем, са нужни много пари, с каквито ние не разполагаме. Затова се надявам държавата да инвестира сериозно в живите общини. Ще повторя, че ние сме жива община, защото знаем колко много обезлюдени и западнали селища има. Марица е различната община.

В момента тече процедура за изграждане на модерен парк със спортни игрища на територията на с. Труд от около 8000 кв. м. Ще направим такива за баскетбол, волейбол, минифутбол, както и сцена, където младите ни таланти още от детската възраст да свикват да се представят пред публика. В с. Труд неофициално живеят около 5000 жители, а по документи са 4100, което го прави едно от най-големите села в страната.

За другото ни знаково село – Граф Игнатиево, също държавата трябва да помогне. Не може в това европейско, натовско населено място да има кални улици. Тази година празникът на общината го проведохме в читалището на селото, присъстваха много чуждестранни гости и от авиогарнизона, и посланици. Разведох ги до детската ни градина през калта… В Граф Игнатиево е нашата най-нова и най-хубава детска градина, която в момента разширяваме за трета група деца. Старата сграда беше от кирпич, строена около 1920 г. След прецизен оглед решихме да я бутнем и да построим на нейно място модерна и отговаряща на всички съвременни изисквания. Така военнослужещите от авиобазата започнаха да водят децата си в нашата градина. В това село реновирахме читалището, кметството, здравната служба, и то със средства на общината.

В момента предстои избор на изпълнител за реализиране на голям европейски проект по Програмата за развитие на селските райони за строителство на дълбок сондажен кладенец с изграждане на Пречиствателна станция за питейни води към него на стойност около 6 000 000 лв. Проектът включва и ново водопроводно трасе и след завършването на тези дейности жителите на Граф Игнатиево заедно с военните от авиобазата ще пият една от най-вкусните води в целия регион. Включено е и възстановяването на пътната настилка – три улици в Графа ще бъдат асфалтирани.

Друг проект, който се реализира чрез нашата местна инициативна група, е изграждането на физкултурен салон на 350 кв. м.

Транспортната инфраструктура е определяща за развитието на всеки регион.

Така е и аз частично се спрях на някои от проблемите. Сега искам да разкажа за един транспортен проблем от национално значение. Става дума за строителството на кръгово движение, което е непосредствено след надлеза на АМ „Тракия”, посока Карлово, чийто проект ние „движим” още от 2008 г. В този републикански път нашата община е вложила към 300 000 лв. за проектиране, а отчуждителните процедури, които са около 250 000 лв., също бяха заплатени от нас. Впоследствие, с решение на Общинския съвет и по настояване на гражданите, всичко това беше дарено на Агенция „Пътна инфраструктура“ – като собственик на Карловското шосе, и сега тя трябва да изгради кръговото. Реализирането на този проект ще облекчи не само трафика по шосето и за движещите се автомобили към Панагюрище, но и за ежедневното придвижване на жителите в този район, на селата Строево, Труд, Голям и Малък Чардак.

Разкажете как се развива туризмът и свързаните с него строителни дейности? Правят ли се къщи за гости, семейни хотели, заведения за хранене? Факт ли е всичко това в община Марица?

Има го и не само това. Преди две години поставихме началото и на културно-опознавателен туризъм. Благодарение на Министерството на културата със съдействие и на Норвежката програма за сътрудничество община Марица кандидатства за изграждане на археологическия учебен център „Малтепе” в с. Маноле. Проектът е реализиран с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”. Този съвместен проект на нашата община с Археологическия музей в Пловдив и областната администрация беше на стойност 1 800 000 лв. за проектиране и изграждане. Центърът е уникален като замисъл и изпълнение. Средствата основно се използват за проучване и консервация на самата могила.

Държа да отбележа, че Малтепе е най-голямата могила в България. За обособяването й като атрактивна дестинация, която да привлича млади хора, ученици, студенти, преподаватели, български и чуждестранни туристи, ние стартирахме проекта „Музей на открито Малтепе“. Освен постоянната експозиция културният център е дом на разнообразие от занаятчийски работилници, тематични изложби, възстановки и мероприятия, чрез които деца, ученици и подрастващи могат да се запознаят с културно-историческото ни наследство. Центърът разполага с професионална пещ за изпичане на глина, грънчарско колело, стан за тъкане, работни маси за учебна археология. Тук малки и големи могат да придобият умения в различни видове традиционни за древните обитатели на нашите земи занаяти – грънчарство, керамика и тъкачество.

Учените разкриха под Малтепе и уникална гробница, вероятно от римско време, която е на няколко етажа и също е елемент от тази много силна туристическа дестинация. Само през миналата година археологическият учебен център е посетен от над 3000 гости. Всичко това е и част от програмите на Пловдив като Европейска столица на културата. Двадесет години след като беше домакин на Месеца на културата през 1999 г., Градът под тепетата ще отпразнува през 2019 г. най-престижната културна инициатива на ЕС. Европейска столица на културата е уникален за България проект, който предоставя нови възможности за развитие на потенциала на града – победител и нова международна видимост на българската култура като цяло.
По отношение на строителството имаме проект за довеждащ път до Малтепе. Хората наистина добре се ориентираха към изграждане и на малки хотели, кафенета и прочие.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 27.10.2018. Категория Новини, Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: