„СРЕДЕЦ“ – столичният район с хилядолетна история

Прочетена: 427

Георги Сотиров

Разцветът на Сердика – Средец –Триадица – София, на тракийската, античната, средновековната и модерната столица на България, е район „Средец“. Тук са съсредоточени големите забележителности – Ротондата „Свети Георги“, Народното събрание, Президентството, повечето министерства, СУ „Св. Климент Охридски“, БАН, Националната художествена галерия, БНБ, Столичната библиотека.

Софиянци и многобройните гости задължително познават и посещават храм-паметниците „Св. Неделя“, „Св. Седмочисленици“, „Св. Петка Стара“, Руската църква, старинната църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и Светия синод на Българската православна църква. Духовни знаци в паметта на поколения българи са паметникът на Цар Освободител и „Орлов мост”. Името на последния идва от бронзовите статуи на орли – негови символични покровители и защитници. Именно тук за пръв път през 1878 г., съгласно Сан-Стефанския мирен договор, са посрещнати българските затворници от Диарбекир, надигнали глас срещу османското иго.

В район „Средец“ са и едни от най-предпочитаните места за отдих, забавления и игри. Тук е и живописната улица „Цар Иван Асен II“, където лесно ще усетите и автентичната атмосфера на нашата столица. За всичко това, с което администрацията се грижи за своите съграждани като ползватели на услугите на районното ръководство, за строителните делници по улиците на същинския център на столичния град разговаряхме с г-жа Мария Ачкова, кмет на район „Средец”.

Мария Ачкова, кмет на район „Средец“: Изпълняваме строителни дейности при най-висока степен на публичност и прозрачност

Г-жо Ачкова, район „Средец“ е истински административен, политически, културен, образователен, духовен, търговски, бизнес и спортен център на столицата. Както казвате, той е сърцето на София.

Като централен район с относително неголяма територия „Средец“ не e притегателен за мащабни частни инвестиции. Тук застрояването е обвързано с по-тежки градоустройствени ограничения – малки парцели с различни форми на съсобственост и ограничени вещни права, наличие на множество резервати с различен режим на защита. В този смисъл не бих казала, че в „Средец” има особено много работа за българските строители.

В центъра на столицата се изпълняват няколко големи инфраструктурни проекта по европейски оперативни програми, възложени от Столичната община (СО), по направление „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Това са ремонтите на централната градска част – Зона 2 – ул. „Граф Игнатиев“ и част от Зона 4 – градинките „Кристал“ и тази на СУ „Св. Климент Охридски“, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“. Те се изпълняват от две от големите строителни фирми в България – „Джи Пи Груп“ АД и „ПСТ Груп“ ЕАД. Към тези проекти можем да добавим и III диаметър на метрото, финансиран по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, с възложител „Метрополитен“ ЕАД.

За в. „Строител“ има и нещо символично в това, че Вашата администрация отговаря пред гражданите за архитектурно-строителното наследство в района. Сред тях за Камарата на строителите в България един силен акцент е и паметникът на Цар Освободител.

Използвам случая да честитя на българския строител професионалния празник, който беше наскоро, на Димитровден. Действително на територията на „Средец“ има много различни обекти със статут на групови или единични недвижими културни ценности както от местно, така и от национално значение. Това са както сгради, така и паметници, археологически резервати, паркове и градини. Паметникът на Цар Освободител също със скорошната му реставрация концентрира вниманието. Общественият фокус в момента е насочен и към други емблематични за София обекти и сгради. Всички се вълнуват каква ще бъде съдбата на къщата на Гешов на бул. „П. Евтимий“, тази на Фингов на ул. „Шипка“, на инж. Момчилов – бившия Нотариат, на сградата на Софийската митрополия, на къщата-музей „Пейо Яворов” на ул. „Георги С. Раковски“ 136, на вече съборената Двойна къща на Митови на бул. „Васил Левски“, чийто статут „паметник на културата“ тази пролет бе възстановен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), на паметника на Съветската армия, който продължава да предизвиква сериозни полемики…

На емблематичната ул. „Георги С. Раковски“ са разположени голяма част от театрите на София, къщите-музеи на най-големите български поети и писатели, Националният литературен музей. Как изглеждат те днес?

На частта от ул. „Георги С. Раковски“, която е в район „Средец“, наистина са разположени много емблематични сгради, свързани с градския живот, като започнем от Централния военен клуб, минем през театрите „Българска армия“, „Сълза и смях“, „199“, НАТФИЗ, Столичната библиотека, къщата на Яворов и др. Всяка от тях е история – чрез външния вид и състоянието си. Към всяка трябва да се подходи индивидуално. Най-важното е да бъде осъзнато тяхното значение, за да заработят съответните механизми и наистина да се положат усилия да бъдат запазени и поддържани по най-добрия и съвременен начин.

Голяма част от знаковите места на района днес са и голяма строителна площадка. Как ремонтните дейности се отразяват на работата по ВиК мрежата, на трасетата за топлофикация и другите подземни комуникации?

Големите инфраструктурни ремонти, за които вече споменах, са много сложни и са с различни участници. Освен строителя, който действа по определени части на обекта, по подземната инфраструктура пък работят експлоатационните дружества – „Топлофикация“ и „Софийска вода“. Това изисква много добра комуникация и организация. Необходимо е и хората през цялото време да бъдат добре информирани, а проектите да се изпълняват при най-висока степен на публичност и прозрачност, както и правим в момента.

Какво е състоянието на улиците в района?

В района се включва целият квартал около ул. „Цар Иван Асен II“, улиците около „Шипка“ и „Сан Стефано“, около „Любен Каравелов“ и „Гургулят“. Те са си чисто квартални улички с атмосферата и очарованието си. Тук е и част от ж.к. „Яворов“, който пък е с алеи и междублокови пространства със зеленина и детски площадки. Улиците се обновяват и поддържат, както и другите в града ни. В началото на годината при приемането на бюджета на СО са определени средства на база гъстота на населението и дължина на пътната инфраструктура. След това районният кмет предлага приоритетно улици за ремонт в рамките на определените за района му средства и те се възлагат от СО по силата на сключен многогодишен договор.

Какво е състоянието на образователната инфраструктура?

Говорим за центъра на града – тук училищата и детските градини винаги са желани от много хора. На територията на района има 7 общински училища, 4 детски градини и 2 детски ясли. Отново подходът е различен към всяка сграда в зависимост от характерните й особености. 38 ОУ „Васил Априлов“ и 7 СУ „Свети Седмочисленици“ са паметници на културата. В момента един проект за ремонт и енергийна ефективност на 7-мо училище, възложен от нас, след дълги усилия и преработки беше одобрен от НИНКН. На нашата територия е и най-старото школо в София – 127 СУ „Иван Денкоглу“, което тази година ще празнува своята 170-а годишнина. Странно е, че именно това училище, което винаги е било свързано със спорта (тук са учили големи български състезатели, като например баскетболната легенда Георги Младенов), днес има проблем с базата, но се надявам с общи усилия те да бъдат преодолени.
Училищата са институции с делегирани бюджети. Поддържането на базата им до голяма степен отразява и вижданията, планирането и мениджърските умения на директорите им. Работя в много добра координация с всички ръководители на нашите учебни и детски заведения, старая се да съм полезна с всичко, което мога.

Грижата за младите семейства се изразява и в състоянието на спортните площадки, фитнес съоръженията на открито, детските градини и т.н. Какви ремонтни дейности се извършват по тях?
В момента в района сме възложили направата на 3 нови детски площадки. Миналата година бяха изградени 2 детски и една фитнес площадка. Подготвени са 4 нови проекта, които сме представили на Столичната община за финансиране през следващата година. По-голямата част са в района на ул. „Цар Иван Асен II“. Отново статутът на паметници на културата прави всяка намеса в центъра по-трудна като организация.

Какви са устройствените планове за развитието на района и бъдещите инвестиционни намерения, свързани с ново строителство?

В централната градска част има действащ подробен устройствен план. На територията на „Средец“ попадат части от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, приет през програмния период 2007 – 2013 г. Въз основа на него се изпълняват и ремонтите, за които вече говорихме. От повече от година е в процедура и изработването на проект за подробен устройствен план на любимия ни централен градски парк – Борисовата градина. Този процес също концентрира висока степен на обществен интерес.

Какво е състоянието на парковете и градините в района? Каква грижа полага администрацията за тях? Как виждате развитието им в бъдеще?

В големите паркове като Борисовата градина, Княжеската градина, Градската градина, „Кристал” – решението се взима от дирекция „Зелени системи“. Като успех за районната администрация отчитам възстановяването на детската площадка и чешмата в градинка „Такев“. Успяхме да намерим, да реставрираме и да поставим обратно статуята на Георги Чапкънов – „Похитената Европа“, която беше открадната преди повече от 10 години.

Във Вашата „Позиция относно ремонта на Централна градска част” казвате: „Убедена съм, че информиране и публичност осветяват страховете и невежеството и че конструктивното и целенасочено гражданско участие подобрява качеството на управленските решения”. Силна позиция на един районен кмет.

Неведнъж съм казвала, че хората от центъра на столицата са „по-специални“, с потенциал, с будно обществено съзнание. Те са добре информирани, имат високо мнение за себе си и съответно и изисквания към тези, които ги представляват и управляват. В същото време общуването с тях не е лесно, защото те като че ли се чувстват леко обсадени и притиснати от всички страни – това е неизбежно, когато си в центъра на нещо. Убедена съм, че при постоянна и двустранна комуникация и изградено доверие те могат да бъдат безценен партньор и при взимането на решения.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.11.2018. Категория Новини, Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: