МИНЕРАЛНИ БАНИ – легенди, предания и нови перспективи в популярната СПА дестинация

Зам.-кметът Нуртин Сабри: Щом строителството не спира, значи и държавата върви напред

Прочетена: 272

Георги Сотиров

Минерални бани е различната община не само в Хасковска област, но в България, Европа и в света. Районът представлява едно съприкосновение с великолепна природа, докосване до хилядолетна история, пълна с много забележителности, голяма част от тях със статут на защитени паметници, и разбира се, неповторими СПА процедури.

Община Минерални бани постепенно става СПАсението на българите, избягали от ежедневието на големия град. През 2017 г. курортът е обявен за СПА дестинацията на България, изпреварвайки Велинград. Това е показателно. Малкото село се превръща в атрактивна туристическа дестинация за балнеоложки, еко и културен туризъм през всички сезони.

Екипът на кмета Мюмюн Искендер реализира доста проекти по европейски програми. С чувството, че трябва да направи селището си като свой дом, общинското ръководство успява да преобрази и обнови облика на курорта.

След бегъл поглед далеч назад, в хилядолетията, откриваме първите наченки на живот по тези земи. За изсеченото в скалата образувание Стъпката на Богородица историците смятат, че това е старинен саркофаг, следа от римската епоха. Хората вярват, че тази „чудодейна стъпка” има лечебна сила, носи късмет и сбъдва желания. Затова и християни, и мюсюлмани почитат святото място и оставят конец или парче от дрехата си за здраве.

Наблизо са и скалните вдлъбнатини Шарапаните, датиращи отпреди 2600 – 2800 години, които се приемат за винарски камъни за преработка на грозде. Счита се, че шарапаните са свързани с култа към бог Дионисий. Те се срещат в местностите Каракая, Гарваница, Пожарището, Аврамов камък“. Любознателните лесно ще открият скалния комплекс Орлови скали от интересни и величествени образувания, някои от които достигат 30 – 40 м височина.

Зам.-кметът Нуртин Сабри: Щом строителството не спира, значи и държавата върви напред

Г-н Сабри, общината има 12 села и население към 7500 души. Как ще коментирате идеята Минерални бани да се превърне в уютно място за живот и бизнес?

Минерални бани е селска община, но в това не влагам никакъв негативен смисъл. Вие сам видяхте как изглежда общинският център, който по визия надминава много от по-малките градчета. И това основно се дължи на новото строителство. Както знаете, Минерални бани е национален курорт и затова неговото развитие като такъв е приоритет на ръководения от нашия кмет Мюмюн Искендер екип. Още от 2011 г. активно работим по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Чрез нея успешно реализирахме над 30 европейски проекта, свързани с водопроводната мрежа, уличната инфраструктура, с парковата среда и с различните форми на туризъм.

Частният сектор е изключително активен по отношение на ПРСР и много от новите хотели в общината са изградени с финансиране от програмата. Това напълно съвпада с намеренията на кметския екип и затова резултатите са видими. Работим активно и нашата община постепенно, но неумолимо, се превръща в едно наистина добро място за живот и професионална реализация на населението от общинския център и от съставните села.

Какви са дейностите в общината, свързани с минералните води – основно строителство на хотели, ресторанти и други сгради от обслужващата сфера, балнеолечение, СПА и прочие?

Ще започна с това, което е малко известно на широката общественост. По свойства нашата минерална вода има еквивалент само на две места в света – едното е в Европа, в чешкия град Карлови Вари, а другото е в САЩ. Минералната вода блика от 14 извора с температура 54,1 – 59,2 °С. Характеризира се като хипертермална, сулфатно-натриева и калциева, с минерализация около 1550–1630 мг/л, леко радонова – 32 до 53 емана, силициева – 54 мг/л, със съдържание на флуор – 3,9 мг/л и неутрална реакция. От това става ясно, че тя има твърде богата медико-балнеологична характеристика, като всеки от нейните физико-химични показатели притежава съответното по-силно или по-слабо изразено физиолого-терапевтично действие, а цялата им резултатна ефективност определя и възможностите за лечение, профилактика и СПА процедури. Националният курорт е профилиран за лечение на заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип – болест на Бюргер, на Рейно, атеросклероза, състояния след тромбофлебити, вегетативни и диабетни ангеопатии и др.

Подходящи места за провеждане на водолечение и балнеопроцедури са балнеохотел „Божур”, Специализираната болница за рехабилитация „Айлин” и обществената баня с минерална вода. Освен тях в много от другите хотели и къщите за гости се извършват релаксиращи процедури с минерална вода. Местата се увеличават непрекъснато, а строителните фирми от ден на ден доказват своите професионални възможности и допринасят за уникалната визия на курорта. Само ще допълня, че легловата база на общинския център надхвърли 1000. При население от 1350 души тази цифра красноречиво говори за бита и поминъка на местните хора. В заключение на този въпрос само ще допълня, че курортът е популярен и в съседните Турция и Гърция.

Местността е известна с многото и най-разнообразни културно-исторически паметници. Каква грижа полага общината за тяхното поддържане, реставрация и т.н.?

Имаме над 50 паметници с културно-историческо и строително-архитектурно значение. Може би знаете, че в центъра на Минерални бани се намира крепостта „Свети Дух”. Тя е най-добре запазената историческа забележителност на територията на курорта. Името й идва от намиралия се там параклис. За Вашите читатели ще бъде любопитно да научат, че тя е строена с големи рустицирани каменни блокове. Използвани са различни строителни техники и материали. Самата крепост представлява неправилен многоъгълник с два входа от южната и две малки врати на западната и източната страна. Установено е, че крепостта е съществувала от II до XIV век.

Историческите сведения показват, че на тези земи е бил разположен гр. Топлицос (Топлика), който наброявал около 12 000 жители. Предполага се, че след сражения римските войници са лекували раните си тук около топлите минерални извори. Благодарение на уникалните лечебни свойства на водата е възникнал и древният град. Археологическите разкопки доказват, че през различните исторически времена около изворите е кипял интензивен живот.

Край с. Ангел войвода продължават разкопките на тракийски култов комплекс, който заема особено място в историята. Древното светилище там – едно от най- големите в България, е със статут на паметник на културата от национално значение. Комплексът се намира върху скалист връх‚ известен под името Асара. По билото му е оставила следи мощна стена, а по скалите са издълбани над 50 ниши.

Община Минерални бани поддържа своите паметници и кани гости от страната и чужбина по всяко време на годината. При нас има какво да се види, да се научи, а и човек да излекува болежките си.

Източните Родопи са с относително благоприятен климат през зимата. И все пак след големи валежи, препълвания на водоеми и канализации имате ли проблеми с ВиК съоръженията, с трасетата на питейната вода, с нейното пречистване?

Имаме проект за ПСОВ с довеждащи колектори, като сега на дневен ред е финансирането. Надявам се да се отвори прием в ПРСР за подобен обект. Имаме надежди за финансиране и от държавния бюджет, защото все пак става дума за курортно селище от национално значение.

Нашата минерална вода не е годна за пиене, тя е силно минерализирана. Основната питейна вода идва от дълбоки сондажни кладенци по поречието на р. Марица, откъдето е захранването и на областния град Хасково. От миналата година имаме изградена ПСПВ за собствените ни водоизточници в местността Щъркелите. Изпълнихме голям проект за 2 500 000 лв. с финансиране по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020” за населените места около с. Караманци, където живеят над 60% от жителите на общината. С това решихме основните ВиК проблеми на нашето население в селата Караманци, Боян Ботево, Сърница, Ангел войвода и Винево. Имаме одобрен проект от ДФ „Земеделие” за 5 850 000 лв., по който се предвижда смяна на довеждащи водопроводи от помпената станция край с. Караманци до някои от нашите села.

Как ще коментирате състоянието на пътищата между селата, а и вътре в тях?

Имаме много добра общинска пътна мрежа. За нейното изграждане или реновиране през 2014 – 2015 г. инвестирахме близо 6 млн. лв. чрез финансиране от ДФ „Земеделие”. През 2015 – 2016 г. пак с помощта на фонда реализирахме и много приличен обем от благоустройствените ни идеи. Извършихме основен ремонт на парка „Минерални бани” и един по-малък, който се вижда на влизане в общинския център. В миналия активен строителен сезон обновихме основните пътни артерии. Става дума за улично осветление, бордюри, тротоари и изкърпвания, което излезе към 1 000 000 лв. С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 640 000 лв. за основни ремонти на уличната мрежа в с. Колец. 700 000 лв. имаме заделени за СМР на още седем улици в с. Минерални бани. С други думи, до края на тази година строителните фирми ще имат достатъчно като обем работа на наша територия.

Какви са инвестициите през последните години?

Освен продължаващото строителство на еднофамилни къщи, семейни хотели и заведения за хранене, което е в сферата на туризма и услугите, изграждаме три големи оранжерии в околностите на общинския център. Този бизнес се подпомага и от отдаването на топлина от нашата минерална вода, за което също има доста по обем строителни дейности. Интересното е, че след като отдаде топлина за парниците, водата с по-ниска температура се отвежда, за да довърши „задълженията” си в балнеологичните центрове. Общината е отредила един участък от около 300 дка, които има възможност да предостави на фермери да развият биологично земеделие и животновъдство, защото нашата територия е чиста и без замърсители.

Как се справяте с демографския проблем и обезлюдяването на селата? Какво е състоянието на училищата, читалищата и тяхната база?

С миграцията при нас ситуацията е малко по-различна. Разбира се, че млади хора в трудоспособна възраст работят в Европа, но те правят това, когато тук се сблъскат с житейските проблеми. Мнозина от тях се връщат и започват тук своя малък семеен бизнес – строят хотел, заведение, отварят ателие за услуги и т.н.

Имаме две средищни училища. Едното, основното, е в Минерални бани, а гимназията „Христо Ботев” е в Караманци. И двете учебни заведения, а и останалите сгради от социалната инфраструктура постоянно са на вниманието на кметския екип. Те са санирани, със сменена дограма, с изправно отопление и прочие. Искам да подчертая, че и петте ни читалища развиват активна културно-просветна дейност. Детските състави и тези на възрастните редовно участват във фестивали и носят награди.

Какво е състоянието на въздуха и на земята?

Ние нямаме замърсители на въздуха, нито на земята, която ни храни. Всичко това заедно с нашата минерална вода прави общинския център известен далеч извън границите на областта, а и на страната. Отпадъците, които генерира нашата община, се извозват до регионалното депо на Хасково, Димитровград и Минерални бани. Трябва да поясня, че то е открито през 2015 г. и отговаря на всички норми за екологосъобразно събиране и третиране. На площадката функционират сепарираща и компостираща инсталация, които освен че осигуряват известен брой работни места, помагат и за вторичното преработване на голяма част от отпадъците.

Каква е дейността на Местната инициативна група (МИГ) и подпомагането на хората в решаването на основни житейски проблеми?

Територията на Местната инициативна група обхваща общините Минерални бани и Черноочене. МИГ подпомага закупуването на нова техника за модернизация на земеделските стопанства, както и за преструктурирането им към култури, отговарящи в по-голяма степен на местния агроекологичен потенциал – добив на плодове, зеленчуци, етерично-маслени и лекарствени билки, и млечно животновъдство. Освен това МИГ способства за изграждането и експонирането на културни обекти, съдейства за подобряване на достъпа до туристически дестинации, за благоустрояването на зони за отдих и публично туристическо ползване и др. В Стратегията за водено от общностите местно развитие са изведени две основни цели: подобряване на средата за бизнес и обитаване посредством мерки, насърчаващи социално-икономическото развитие и повишаване на конкурентоспособността на селското стопанство и преработващата промишленост.

Полагате ли грижи за младежите чрез изграждане на спортни площадки, фитнеси на открито и др.?

Тук отново ще подчертая грижата на общинската администрация и лично на нашия кмет Мюмюн Искендер в това отношение.
Миналата година приключихме успешно с ремонта на стадиона в Караманци. Имаме два детско-юношески отбора по футбол, а женският ни хандбален тим е сред най-популярните в страната. Разполагаме с клуб по борба, който непрекъснато печели медали у нас и в Европа, младежите играят шах, тренират във фитнесите.

Развивате ли трансграничното сътрудничество?

Географската даденост ни позволява и помага да печелим съвместни проекти по трансграничното сътрудничество и с Гърция, и с Турция. През 2018 г. приключихме успешно рехабилитацията на един парк в общината по програмата с Турция, а по тази с Гърция ще се опитаме да ремонтираме общинската баня, която се използва много активно. Става дума за цялостен ремонт на сградата – настилки, облицовки, ел. инсталации, ВиК и т.н. Надявам се до края на годината строителите да предадат обекта.

Какво искате да добавите в заключение?

Първо искам да благодаря на екипа на в. „Строител“, на изданието на КСБ, за интереса към малките общини, каквато е Минерални бани. Но Вие сам видяхте, че и тук животът кипи. А щом строителството не спира, значи и държавата върви напред.

Нека хората от нашите села да знаят, че в общината се работи, задачите, които сме си поставили за решаване, са много и разнообразни. Голямата идея на кмета Мюмюн Искендер е националният курорт Минерални бани да се превърне в атрактивна туристическа дестинация.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.02.2019. Категория Новини, Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: