ПАВЕЛ БАНЯ – СПА дестинацията в сърцето на Долината на розите

Прочетена: 99

Георги Сотиров

Павел баня е една от най-посещаваните СПА дестинации у нас през горещите летни дни. Градът е известен със своите лековити минерални води, които извират от 7 естествени сондажни източника със средна температура от 51 до 63 градуса. В средата на юли в балнео- и СПА хотелите няма места, пълни са и къщите за гости. Разположен е в сърцето на Долината на розите и тракийските царе, която изобилства от важни открития от античността. Недалеч се намира гробницата на тракийския владетел Севт III в могилата Голяма Косматка, както и могилата Оструша. Наблизо е и Казанлък, където е прочутата тракийска гробница, включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
На територията на общината се отглеждат над 5000 дка българска маслодайна роза. Освен това близо 2000 дка са засети с други етерично-маслени култури – лавандула, мента, анасон. Действащите розоварни са девет. Две от тях представят античните методи на розоварене и са отворени за посещение на туристи. А язовир „Копринка” е едва на 2 км от общинския център и предлага възможности за отдих, почивка и риболов.

Кметът Станимир Радевски: До края на 2019 г. общината ще има на 100% завършена подземна инфраструктура

Г-н Радевски, в края на 2018 г. подписахте договор с ДФ „Земеделие“ за 5 535 618 лв. без ДДС за реконструкцията на водопроводната мрежа в някои от големите села на общината. Докъде стигна работата?

Основната ми дейност като кмет на Павел баня вече 16 години е европейските проекти, които печелим, да бъдат насочени равномерно към всичките ни населени места. Това е важно за хората, защото така те не се чувстват като „пришити“ към общинския център. Те плащат данъците и съответно искат да получават нещо насреща от местната власт, респективно от държавата. Например когато изпълнявахме проект за енергоспестяващото осветление за близо 13 000 000 лв., той включи всичките 12 села и града ни. За смяната на водопроводите в с. Горно Съхране и с. Долно Съхране, за където основно е договорът с ДФ „Земеделие“, мога да кажа, че с ВиК оператора в Стара Загора и с неговия управител инж. Румен Райков работим съвместно, и то много добре. В конкретния случай общината прави изкопа и обратния насип, а тръби с различни диаметри, части и прочие, както и високоспециализираните дейности се осигуряват от „ВиК“ ЕООД Стара Загора. Питейната вода при нас преминава през етернитови тръби, които са много стари и пробити, положени са някъде през 50-те години на миналия век. Разбира се, тогава технологиите са били такива, бързало се е да се решат генералните проблеми на водоснабдяването на България…

Като кмет на тази прекрасна община водопроводните системи винаги са били моя първостепенна грижа. От нашата 32-километрова подземна водопроводна мрежа, остават да бъдат сменени 1200 м. До есента, до края на четвъртия ми мандат, това ще бъде факт и ще сме на 100% с полипропиленови тръби. Във всеки брой на вестник „Строител“ представяте една българска община, екипът на изданието непрекъснато се среща с кметовете и може би най-добре знаете колко от тях са със 100% нови водопроводни мрежи и съоръжения. Имаме хубава питейна вода в достатъчни количества, която е или от дълбоките сондажни кладенци на ВиК оператора, или идва гравитачно от планината.

До края на 2019 г. община Павел баня ще има на 100% завършена подземна инфраструктура – и на водопровода, и на канализацията, а над ВиК мрежата улиците ще са асфалтирани. Хората, а и администрациите по места, най-накрая трябда да разберат, че първо се гради под земята – канализацията, водопроводът, другите комуникации, и след това се правят основите и така до покрива. А не обратното…

Павел баня е прочута със своята минерална вода.

Имаме проблеми с количеството на минералната вода в резултат на изключителното разрастване на балнео- и СПА хотелите. Опасявам се, че минералната вода в един момент няма да стигне за всички. И точно тук е ролята на държавата за нейната собственост. В Закона за водите е записано, че термалните води са изключителна държавна собственост.

Преди години общината инвестира средства в проучване на БАН с професорите Щерев и Гълъбов за находището на минерална вода „Павел баня“. Тогава специалистите направиха изводи за перспективите й. Сега за нашия балнеоцентър тя се добива помпажно от три кладенеца. За останалите 19 каптажа специалистите са на мнение, че ако те влязат в експлоатация, ще се наруши хидравличната зависимост на находището. Друг е проблемът, че трябва да се рехабилитира сондаж №3, който е с най-голям потенциал, но за това трябва да се погрижи изключителният монополист на термалните води – държавата.

Видимо общинският център се променя към по-хубаво, а същото може да се каже за някои от селата като Габарево и Турия, където доста се строи…

Общо 11 от нашите къщи за гости са изпълнени с европейски пари по Програмата за развитие на селските райони. Не очаквам резултатите от проверките на тези обекти да покажат нарушения. Ние сме атрактивен край, и то не само с минералната вода, и е нормално хотелският и ресторантьорски бизнес да се развива добре.

Строителният бум в общината се дължи и на добрата работа на администрацията. Ние подпомагаме, съветваме и правим всичко възможно инициативните хора да успеят. Всичко това се вижда не само в града, но и в селата. Например с. Габарево е прочуто със стоте си чешми, но ако го посетите, ще видите санираното и обновено училище, модерното читалище, атрактивната с часовниковата си кула сграда на кметството, детски и фитнес площадки…

Какви други благоустройствени дейности са реализирани в общината и имате ли проблеми с образователната инфраструктура?

Хубав въпрос, защото бих искал от страниците на уважавания от институциите вестник „Строител“ да изкажа голямата си благодарност на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Този човек има изключително позитивно отношение към проблемите на образованието в държавата. Чрез Националния доверителен екофонд (НДЕФ) успяхме да възстановим на европейско равнище образователната инфраструктура в селата Скобелево, Горно Съхране, Гъбарево, детската ясла в общинския център, както и СУ „Хр. Ботев“, Професионалната гимназия по хотелиерство и ресторантьорство. Изпълнихме саниране, основни ремонти на покриви, смяна на дограми, инсталации и прочие, всичко това със съдействието на министър Вълчев, на НДЕФ, и особено на изп. директор на фонда Камелия Георгиева.

Освен това във всички училища изградихме спортни площадки, за да създадем условия децата да излязат от домовете и да оставят за час-два лаптопите и мобилните телефони. Съоръженията отговарят на 100% на европейските изисквания. Аз самият активно съм се занимавал със спорт, бил съм и треньор на национални отбори и прекрасно разбирам и одобрявам необходимостта от целенасочените физически натоварвания. Спортът е не само разгряване на мускулите или трупане на мускулна маса във фитнеса. Спортът е и култура.

По отношение на благоустройствените дейности не мога да пропусна напълно променената визия на централната част на града, където имаме огромен парк. Прекрасно стана и сега в Павел баня предлагаме изключителни условия за отдих на майките с малчуганите, на възрастните, на посетителите и почиващите в нашите балнеокомплекси.
В момента строим и кръгово кръстовище, необходимо за автомобилното движение, за около 300 000 лв.

Може да продължим със състоянието на транспортната инфраструктура.

Със средства от държавата четвъртокласната пътна мрежа в общината изглежда повече от прилично. Очакваме постановление на Министерския съвет – Агенция „Пътна инфраструктура“ да реновира трасето от пътя София – Карлово – Бургас до Павел баня. Тук е мястото да кажа добри думи за работата на общините с правителствата. При всичките си четири мандата аз съм се явявал като независим кандидат и държавата винаги ми е помагала.

Да преминем към един приятно ухаещ поне два месеца в годината въпрос. Как се развиват розите, розоберът и розоварните, които са важни за икономиката на региона, но са и туристическа атракция?

Определено това е атрактивна и развиваща се индустрия. В с. Скобелево е изграден етнографски музей „Дамасцена“. В него са представени експонати, свързани с бита и историята на района. Там могат да се видят както традиционното производството на етерични масла, така и съвременните технологии за извличане. Експозицията показва и различни методи за съхранение на розово масло.

В ботаническата градина на музея има над 100 вида рози, характерни за Казанлъшкия регион. Близо до чифлика има градина, засята със сорта дамасцена, от която се произвежда прочутото розовото масло.

Как се живее в селата около популярния с балнеологията си общински център?

Много добре. Някои от малките ни населени места са знакови, като Габарево, Търничани, Турия – с родната къща-музей на Чудомир. Научно е установено, че територията на с. Габарево е била населявана още от времето на неолита и енеолита. От находки – шила, идоли, сечива и други предмети, изкопани от голямата могила в центъра на селото, археолози установиха, че тук някога са живели хора още от първобитно-общинния строй. Друг интересен факт е, че в съседство със с. Долно Съхране се е намирала древната столица и представителен град на Одриското царство от 320 г. пр.Хр. – Севтополис, основан от тракийския цар Севт III, което сега е под водите на язовир „Копринка“.

Както стана ясно, всичките ни села имат изградена водопроводна и канализационна мрежа. Хората забравиха какво е това септична яма и какво става с нея при проливните дъждове. Навсякъде в тях има функциониращи детски градини и училища. За 16 години кметуване съм бил принуден от обстоятелствата да закрия само едно училище, защото в него останаха 6 малчугана, и детската градина в Турия, където водеха едва 4 палавници. А по нормативи децата трябва да са до 21…

Какъв е административният капацитет на Вашите служители?

За професионализма на специалистите в общината най-добре говори броят на спечелените проекти, а и цялостното развитие на града и съставните села, които в последните десетина години коренно промениха визията си. Впрочем, към тази тема трябва да отнесем и двата санирани блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Единият е в общинския център, а другият в с. Горно Съхране.

От миналата година в градската градина прави впечатление изисканата скулптура на великия руски княз Павел Александрович, на когото е кръстен и общинският център.

Монументът е изграден със съдействието на общината по гражданска инициатива и с решение на Общинския съвет във връзка със 140-годишнината на Павел баня. Проектът за паметника е дарение от двама архитекти. Скулпторът Тамер Халил от Хасково, който е завършил във Великотърновския университет, сподели, че фигурата е от бронз и е с височина 235 см и тежи 400 килограма.

Накрая ще припомня, че в дневника на първия свещеник на новоизграденото селище Павел през 1878 г. отец Сава Иванов е записано, че селището е „именувано на Св. Апостол Павел и на най-малкия син на освободителя Негово величество Всерусийския император Александър II, велик княз Павел“. Такава е историята. Великият княз Павел Александрович е освободител на наште земи по време на Руско-турската война и изящната скулптура е само едно признание на населението ни към един от наследниците на император Александър II.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 27.07.2019. Категория Новини, Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: