Ивайло Цеков, кмет на столичния район „Искър“: В момента се реконструира ключовият бул. „Искърско шосе“

По НПЕЕМЖС са обновени 10 блока, в процес на изпълнение са още два

Прочетена: 582

Георги Сотиров

Г-н Цеков, отговаряте за един от големите столични райони, в който влизат двата жилищни комплекса „Дружба 1 и 2“, кварталите „Димитър Миленков“ и „Абдовица“ и с. Бусманци. Образователната инфраструктура на територията им е относително добре развита.

Училището в с. Бусманци е сред най-старите в София – миналата година се навършиха 140 г. от основаването му. Гордост за „Искър“ е и Професионалната гимназия по транспорт, която е създадена през 1949 г. и т.г. чества своя 70-годишен юбилей. Грижата за тези сгради е сред основните приоритети на Столичната община и, разбира се, на районната администрация. Училищата, за които отговаряме, са осем на брой. Толкова са и детските градини, повечето от които успяхме да ремонтираме. Обновихме 185-а ДГ, 144-та, 13-а, частично – 88-а и 21-ва. В момента сме насочили усилията си в саниране, подмяна на дограми и оборудване и други СМР на 96-а ДГ. Там правим и нови корпуси, за да има възможност есента да се настанят нова яслена и градинска група. Интересът на гражданите към 96-а ДГ е подчертан и за тази година приемът беше напълно реализиран. Изграждаме и физкултурен салон, а след приключването на дейностите по тази градина ще прехвърлим ресурс към 36-а ДГ, където ще извършим пълна реконструкция.

Работим не само по обновяването на сградния фонд на нашите детски заведения, а изпълняваме и цялостен ремонт на дворните пространства – площадки, алеи, съоръжения за игри и др.

За изминалите два мандата успяхме да осигурим места за нови 12 групи в детските градини и хората оценяват загрижеността на районната администрация за най-малките жители на „Искър“. В крайна сметка образованието е един важен и непрекъсваем процес, който започва именно от детските градини.

Нещо, което прави впечатление в район „Искър“, е, че наред с новото строителство на жилища, офис и производствени сгради има отлично санирани панелни блокове.

Благодаря Ви за тази важна констатация. За да се стигне до нея, администрацията и хората от панелните и другите – по системата на едроплощния кофраж (ЕПК), блокове съвместно изминахме нелек път. Затова искам да благодаря на етажните собствености, с които успяхме да направим успешен процеса по саниране чрез Националната програма за енергийна ефективност за многофамилните жилищни сгради (НПЕЕМЖС). В началото имаше доста негативизъм у гражданите, а и в определени медии по отношение на целите и възможностите на НПЕЕМЖС. Днес, когато фактите говорят сами за себе си, хората започнаха повече да се интересуват от Националната програма, но в момента няма свободен ресурс по нея за ново включване…

По линия на НПЕЕМЖС в район „Искър“ са обновени 10 блока, в процес на СМР са още 2 и с това изчерпваме заявените и получили одобрение и финансиране обекти.

Наскоро обитателите на санирания блок №125 ни поканиха заедно с кмета на Столичната община (СО) Йорданка Фандъкова на импровизирано празненство по повод финализирането на дейностите по НПЕЕМЖС, за да изразят своята благодарност. Добре е, че нашите съграждани оценяват по достойнство работата и на строителите, и на общинската и районната администрация. Гражданите от същия този блок имат спечелени два проекта по програма „Зелена София“ и околното пространство сега е прекрасно подредено, поддържа се редовно и хората живеят задружно, намират общ език, когато става дума за облагородяване на заобикалящите ги зелени площи и на съоръженията там.

От страниците на в. „Строител“ искам специално да благодаря на Лорита Радева, общински съветник от нашия район и председател на Комисията по околна среда към СО, за неуморната й работа за добрата визия на район „Искър“. С нейна помощ подкрепихме етажните собствености и НПО, кандидатстващи с проекти по „Зелена София“, в резултат на което от 2011 г. до 2018 г. по програмата бяха облагородени и обновени зелени площи в 174 междублокови пространства и локални градини. Така „Искър“ се нареди на първото място сред останалите райони в столицата по брой спечелени и изпълнени проекти по „Зелена София“ и съответно стана по-красив и по-зелен.

 

Един от символите – Културният дом „Искър”, е основно ремонтиран и обновен

Какво можете да кажете по отношение на новото строителство?

Близостта до летище София, наличието на жп линията София – Пловдив, както и директните пътища към автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ са в основата на новото строителство на логистични бази, изграждане на дейта центрове, както и бизнес центрове като нашия „Европа“. В него са съсредоточени много чуждестранни компании, които работят на изключително високо равнище.

 

На територията на района има и халета на спрени производства или на такива, които промените ги завариха в строеж…

Една голяма част от тези сгради или не функционират по планираното преди години предназначение, или част от терените се ползват за складове или от фирми с малка продукция. По времето на приватизацията фабриките бяха придобити от различни дружества, някои от които работят със същия предмет на дейност, а други не съвсем. Пример е голямото предприятие „София Мед“, което отдавна е частно, но съумя не само да запази предмета на дейност, а дори да разшири производството.

Нашата роля в този процес е да подпомагаме предприемачите в тяхната мисия, да подобряваме пътната инфраструктура, за да имат съответните заводи нормална комуникация с града и с удобните магистрали, летището и жп гарата. Надявам се в следващите години този процес да е много по-интензивен. Голямо предимство в инфраструктурно отношение ще имаме след изграждането на Софийския околовръстен път (СОП) в източна посока, с което ние ще разполагаме с много пряка връзка през кв. „Горубляне“. Това ново пътно строителство ще увеличи интереса на инвеститорите към „Искър“ за реализирането на нови идеи, свързани с изграждането основно на жилищни и офис сгради.

В с. Бусманци, освен модерния Център за настаняване на бежанци от затворен тип, има и бивши казарми на някогашните Строителни войски.

В началото на новото столетие те са продадени и сега са частна собственост. За момента към тях няма конкретни инвестиционни намерения, но се надявам развитието на инфраструктурата да направи и тази част от района перспективна.

 

Великолепно санираният блок 202

Споменахте добрата транспортна схема на район „Искър“. Какво предстои в това направление?

В последно време в нашия район се направиха нови улици, а в момента се реконструира ключовият за нас, а и за града бул. „Искърско шосе“. Той започва от бул. „Асен Йорданов“ до ул. „Димитър Пешев“. В рамките на проекта ще се изпълни цялостно преасфалтиране с изграждане на тротоари, с подмяна на уличното осветление, частично обновяване на водопроводната и канализационната мрежа и ново велотрасе. Планираме тези дейности да стигнат до кв. „Д. Миленков“, предстояща е строителна дейност и на моста към кв. „Абдовица“.

Предвидили сме сериозен ремонт на ул. „Димитър Пешев“, който е със сложна подземна комуникация, без качествена тротоарна и осветителна мрежа. С реализирането на дейностите той отново ще стане добра връзка на жилищата и промишлената част на района с огромната пътна артерия „Цариградско шосе“.

На дневен ред през следващата година е цялостното обновяване на шосето от кв. „Абдовица“ до с. Бусманци и с. Казичене. Столичната община възложи изготвянето на подробен проект за реконструкция на това шосе, което е връзката на източната част на София със СОП и от там към магистралите „Тракия“ и „Хемус“. Ако нашата управленска програма удовлетвори гражданите на района и те ни изберат да продължим работата си през следващия мандат, развитието на транспортната схема в тази част ще бъде сред основните ни приоритети. Причината е, че там има много промишлени предприятия, които ползват трасето за експорт на продукцията си и за снабдяване със суровини.

 

Храмът до езерото

Сред особено атрактивните терени за ново строителство в район „Искър“ са и тези, чиято визия се определя от парка „Врана“.

За тази територия преминахме през сериозни планове и обсъждания с гражданите. Две са основните тези – едната е да се застроява до няколко етажа, а другата – максимално. В някакъв степен и двете страни, основно собственици на терените, не са доволни, но предвиденото строителство там постепенно ще се извърши. Дали ще бъде на свободни терени или възможно уплътняване, ще решат градостроителите след съответното обсъждане с хората.

Добрата визия предполага височина до пет етажа, за да няма засенчване. Разбира се, с решение на Столичния общински съвет има одобрено и високо строителство в района на бул. „Цариградското шосе“.

 

Ще Ви върна отново към проблемите на крайните квартали „Д. Миленков“ и „Абдовица“. Сигурно малцина знаят, че те са се заселили от жителите на трите села, които са пожертвани, за да се изгради през 50-те години на миналия век язовир „Искър“ – Калково, Шишманово и Горни Пасарел.

Една от многобройните детски площадки в кв. „Д. Миленков”

Вече два мандата една от основните теми, по които работи както районната администрация, така и СО, е проблемът с канализацията на тези два квартала, за която са необходими сериозни средства. Когато построиш канализация, тя става даденост за хората и не е в полезрението им, но когато такива съоръжения липсват, това е видно и е постоянно в дневния ред на живеещите в такива квартали. Европейските средства, които СО се бори да привлече, са около 400 000 000 лв., а необходимостта на града от изграждане на канализационните мрежи е доста по-голяма. Затова аз настоявам за нашите населени места, както казвате – в края на града, стартирането на дейностите да стане едновременно. Съвсем наскоро заедно с кмета Фандъкова имахме среща с живеещите в двата квартала, където разяснихме възможностите за изграждане на канализация. Но трябва да е ясно, че можем да строим подобна мрежа само на терени общинска собственост.

Важното е, че стартирането на работата по канализационната система за тези населени места е видимо вече във времето.

 

Г-н Цеков, от кабинета Ви се вижда прекрасната сграда на Културен дом „Искър“, която е реновирана. Как се отрази това на района?

Ново строителство

В последните години залите на Културния дом, образно казано, се пукат по шевовете. Домът стана средищно място за провеждане на много и различни по вид мероприятия. Това е и феномен до известна степен. Не е никаква тайна, че за живеещите в район „Искър“ са необходими 15 до 20 минути, за да се придвижат до театралните сцени в центъра, но хората искат на своята си територия също да имат интересни културни събития и това да не е епизодична дейност.

Сред най-значимите ни събития е „Хоро край езерото“, което през летните месеци събира стотици наши съграждани. Тази инициатива показва, че българските традиции в областта на фолклора са обичани и търсени.

 

В заключение, какво още иска да сподели кметът, който отговаря за територия, на която живеят 70 000 души?

Официалните данни наистина сочат, че населението е 70 000 души, но според мен тази цифра е остаряла. Твърдя това по няколко причини, най-вече че „Дружба 1 и 2“ станаха притегателно място за заселване. Погледнете само чудесните офис и жилищни сгради по бул. „Копенхаген“.

Смесената характеристика на район „Искър“ – с много и модерни икономически и логистични паркове, жилища, с отлично развита магазинна мрежа на най-големите търговски вериги, детски градини и училища, бързи транспортни връзки, дава на едно семейство чудесни условия за живот и работа.

Със съдействието на СОС в лицето на Лорита Радева и с абсолютната подкрепа на столичния кмет Йорданка Фандъкова реализирахме много проекти. В последните години изградихме над 30 детски площадки в междублоковите пространства, възстановяваме други три. Реновирахме 4 спортни площадки за игра на футбол, баскетбол и т.н., а още три предстои да бъдат обновени. Наистина, не са само жилищата, улиците, офисите и производствените бази в един голям град – трябва да има и места, където хората да извеждат децата си, те сами или заедно да спортуват.

Езерото в жк „Дружба” освен фонтан има и аератор

Нашето разбиране за строителството е, че най-добре е да бъде умерено и обмислено, за да се превърне в процес, който води след себе си добра инфраструктура, облагородяване на околното пространство, развитие на образованието, здравните грижи и други необходими за функционирането на район „Искър“ придобивки. И всичко това да се случва явно, публично и с определена визия – хората да са наясно какво предстои, защо, на каква цена и т.н. Споменах, че стойността на апартаментите се повиши, а от нарастващата цена на имотите могат да се правят изводи за привлекателността на нашата територия. Преди години в една класация за стойността на имотите нашият район традиционно беше в долната част на таблицата. Сега твърдо вече не сме там и това е показателно.

Определено живеещите в района смятат, че промяната е видима. Няма как да не обърна внимание и на нашето езеро. Мястото е притегателен център за отдих и разходка – не е само за жителите на района, но и за гостите му. Немалко хора и от други квартали идват да отдъхнат тук. Фонтанът в езерото, който изградихме, за да озонира водата и по този начин да възпрепятства заблатяването й, прави гледката към езерото още по атрактивна. Край бреговете плуват зеленоглави патици – обитатели, които радват с красотата си малки и големи.

Паркът предстои да бъде обновен през тази година. По проект е планирано да бъдат изградени нови детски площадки в съответствие с условията за безопасна игра на открито, да се създаде зона за спорт и фитнес, както и площадка за разходка и игра на кучета. Ще възстановим асфалтовата настилка по алеите, а пространството към понтона ще бъде оформено с разполагане на амфитеатрални места за посетителите.

 

CV:

Ивайло Цеков е роден на 1 август 1980 г. във Видин. Завършва средното си образование в 125-о СУ „Боян Пенев“ в София, а висше – в Университета за национално и световно стопанство. Бакалавър е по специалност „Стопанско управление“ и магистър „Бизнес администрация“. Получава допълнителни квалификации по „Управление на кризи“ във Военна академия „Г. С. Раковски“, има и диплома от Националната школа по мениджмънт – София. Работил е като експерт организатор на международен транспорт и спедиция, управител на Централен военен клуб и началник-сектор в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“ към Министерството на отбраната. Бил е зам.-кмет на столичния район „Искър“, а от 2012 г. е кмет. Владее английски и руски.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.08.2019. Категория Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: