Общини

Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев:: Планът за интегрираното развитие на Чепеларе предвижда изграждане и обновяване на туристическата инфраструктура

„Кметовете говорят“ ни дава възможност да си „сверяваме часовника“

[caption id="" align="alignleft" width="637"] Сградата на общината[/caption]

Планираме строителството и на обекти за екстремни спортове

 

Г-н Хаджиев, завърши поредният успешен зимен сезон за Чепеларе. Като активен спортист от близкото минало как ще коментирате ползата за Вашата община от обединението на двете ски зони – „Пампорово“ и „Мечи чал“?

Сезонът наистина беше добър – особено на фона на сложната обстановка, в която се намира страната ни, а и целият свят. Може би именно несигурността на трансграничните пътувания насочи българските граждани към родните курорти. В тази връзка още повече пролича и ползата от обединението на ски зоните „Пампорово“ и „Мечи чал“ – туристите получават не само повече писти, а и по-голям избор. Ски зона „Мечи чал” например е подходяща за средно и над средно напреднали скиори и сноубордисти. Но по-важното - Пампорово е единственият български курорт, в който лифтовете водят до една точка и всички писти (с незначителни изключения) тръгват от кулата „Снежанка”.

Родният посетител вече е по-взискателен – за него не е без значение дали ще кара на 30 км писти в Пампорово или на 50 км в обединената зона. Държа да подчертая, че нашият курорт е изключително безопасен - Родопите са планина без лавини. Сигурен е и в светлината на новите стандарти, които пандемията наложи – „Пампорово“ АД създаде отлична организация за обслужване на туристите, която минимизира риска от заразяване. Да не забравяме, че курортът бе първи в България, който предостави дигитализирани услуги на гостите чрез pick-up устройства край пистите, през които скиорите получаваха безкасово лифт-картите си, заплатени онлайн.

Пампорово винаги е бил предпочитан курорт за семейна почивка. Очаквам ръководството на комплекса да ни изненада и зарадва с още иновативни предложения за предстоящия летен туристически сезон.

 

Нарастващият интерес към зимните спортове налага ли нуждата от изграждането на нови туристически обекти – хотели, къщи за гости, заведения за хранене? В тази връзка - колко са строителните разрешения към момента?

Няма издадени нови разрешения за строеж. И Чепеларе като всяка курортна община имаше период, в който строителството превъзхождаше реалното търсене. Следва отрезвяване и период без нови проекти. Нямаме проблем с хотелската част, с местата за настаняване - имаме достатъчно леглова база

Понастоящем изпълняваме предимно подпорни стени – приоритет ни е да рехабилитираме уличната мрежа. Укрепваме срутища – през лятото беше обезопасено и укрепено това на пътя към Чудните мостове, а сега тече основният етап от работата на проблемен участък на шосето към с. Павелско – отлива се нова бетонна подпорна стена. Срутището там с години наред застрашаваше сигурността на хората и имотите – беше разположено над главната отсечка за влизане и излизане от селото, а буквално на метри от него има жилищни сгради. Вече е обезопасено, съвсем скоро участъкът ще бъде изцяло укрепен.

В ход са и ремонти на уличната мрежа в Чепеларе – изграждат се подпорни стени на улиците „24 май“, „Младост“ и „Персенк“, предстои подмяна на асфалтовите настилки там и на „Никола Чичовски“. Това ще се случи по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), а със собствени сили в момента обновяваме едновременно десет улици в Чепеларе. За една година успяхме да преодолеем доста проблеми, свързани със забавена документация - имаше натрупани грешки и недовършени неща - процедури, обжалване на поръчки. Всичко това отложи старта на дейностите с около месец и половина, но вече започнаха – изграждат се подпорни стени на улици, които от години са в окаяно състояние, след което ще се премине и към подмяна на настилката. Това се случва благодарение на решение на Министерския съвет, който ни отпусна 1 млн. лв. и за реконструкция на други пътища в града, както и още 5 800 000 лв. за Пампорово. От тях за реконструкция на улици в курортния комплекс са предвидени 2 800 000 лв. Предстои изграждането на едно мащабно съоръжение – многоетажен паркинг в комплекса, за който са предназначени останалите 3 000 000 лв., осигурени от правителството.

 

Какво е състоянието на водопроводната мрежа в общинския център, в 12-те съставни селища?

Има какво да се желае и работим по въпроса. Имаме мащабен проект за довеждащ водопровод, който ще реши проблемите на селата Орехово, Малево, Хвойна и Павелско, изпълняват се дейности и по водоема за с. Проглед. В плана за интегрирано развитие на общината, който е с обхват 2021 – 2027 г., е заложено изграждане и реконструкция на ВиК мрежа, пречиствателни станции за отпадни води, както и за питейна вода.

 

Какво предвижда планът на Чепеларе за интегрираното развитие в областта на строителството?

Мерките са много и най-различни. Обичайно е да започна с изграждането и обновяването на туристическата инфраструктура, където е заложено строителство на заслони и места за отдих, направа и маркировка на нови екопътеки, както и създаване на Музей на ските. Предвиждаме поддържане на устойчиво и конкурентно горско стопанство чрез прокарване и ремонт на горски пътища.

За обновяване на спортната инфраструктура ще построим стрелкови комплекс и ролбан, както и многофункционална зала, подходяща за организиране на мероприятия, свързани с привличане на чуждестранни експерти и различни федерации. Младите хора вече ползват трибуните на мини футболното игрище с изкуствена настилка в СУ „Васил Дечев“ в града. Предвиждаме строителство на обекти за екстремни спортове – бънджи-скокове, делтапланери, скейтборд и др., както и изграждане на зимен и летен атракционен парк в м. Дьортевото в общинския център.

[caption id="" align="alignleft" width="496"] Зима на „Мечи чал”[/caption]

Помислили сме и за учениците – ще извършим необходимата модернизация и реконструкция на туристическия дом „Пещерняк“ и преустройването му в база, подходяща за организиране и провеждане на детски лагери и „зелени” училища, както и за здравни и социални грижи.

Особен акцент в работата ни е и обновяването на социалната и здравната инфраструктура. Обръщаме внимание и на подобряване качеството на предоставяните в сферите услуги. Става дума за строителство на Дом за стари хора с Дневен център, на Център за социална рехабилитация и интеграция, както и ремонт, обновяване и изграждане на клубовете на пенсионера и на Клуба на инвалида. Фокусът ни е насочен и върху осигуряването на достъпна среда за хората с увреждания до сградите, предоставящи публични услуги, както и подобряването на съществуващата.

По отношение на пътната инфраструктура и уличната мрежа трябва да спомена проекта за строителство на обходна пътна артерия на града, както и рехабилитацията и изграждането на пътища от селищната и междуселищната мрежа.

 

Разкажете с каква база разполага образователната инфраструктура?

По ПРСР изпълнихме проект за СУ „Васил Дечев“, по който изцяло ремонтирахме и реновирахме двата корпуса на училището. Стойността му е 1 689 532 лв. без ДДС. Дейностите обхванаха цялостен ремонт, включително и на покривната конструкция, подмяна на дограмата и на отоплителната инсталация, закупуване на оборудване и обзавеждане. За да може да се пристъпи към изготвяне и внасяне на заявка за окончателно плащане по този проект, беше необходимо всички плащания за реализираните дейности да бъдат реално извършени. Към този момент обаче община Чепеларе не разполагаше с толкова голям свободен ресурс, поради което се наложи търсене на външно финансиране – целеви кредит от Фонд ФЛАГ в размер на 1 119 838 лв. След изготвяне на всички необходими документи заявката на общината беше одобрена, външното финансиране беше получено и плащанията се направиха. В резултат на 30.11.2020 г. входирахме заявка за окончателно плащане в Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция Кърджали. Извършени бяха проверки на мястото от страна на Фонда, очакваме окончателното одобрение на направените разходи.

Сградата на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм е функционална, не се налага нищо спешно. Спортно училище „Олимпийски надежди“ е в лошо състояние и за него търсим варианти.

Имаме площадка за стрийт фитнес в бившия колеж в Чепеларе и фитнес на открито в двора на СУ „Васил Дечев“. Първата площадка за стрийт фитнес и кросфит, тази в двора на колежа, е по проект на легендата на спортната гимнастика Йордан Йовчев и на отбора, представящ България на състезанията по стрийт фитнес у нас и в чужбина. Стойността на инвестицията е 30 399 лв.

Интересното за площадката в СУ „В. Дечев“ е, че има стрийт фитнес уред 8 в 1, включващ шведска стена, ръкоход, лост за набирания, успоредка, халки, лежанка, уред за лицеви опори, греди за подскоци. Тя разполага още с велоергометър за двама ползватели, „космическа разходка“, уред за изтласкване с крак, барфикс за трима и други.

В двора на същото училище има и уникално мини футболно игрище с изкуствена настилка. Предвиждаме там да се монтира предпазна мантинела между уличното платно и тротоара в обхвата на трибуните, увеличен с 10 м във всяка посока. Общата стойност на проекта е 96 380 лв. без ДДС.

Очакваме резултат и по проект „Обновяване на многофункционална спортна площадка в с. Павелско“ за 264 937 лв. с ДДС, който включва извършване на строителни и монтажни работи за подобряване на спортната инфраструктура в селото, подмяна на каучуковата настилка и на бетоновите плочи с каучукови, поставяне на нови бордюри и пластмасови седалки, освежаване на бетоновата повърхност и на маркировката, боядисване на съществуваща ограда и др.

[caption id="" align="alignleft" width="800"] Площад „Олимпийски”[/caption]

Какви проекти изпълнявате с европейско финансиране?

Продължаваме работата по проект „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе – България, и Просочани - Гърция (Integra Tour)“, който се реализира по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A „Гърция – България 2014-2020“. Досега е извършена цялостна реконструкция и обновяване на Музея на Родопския карст и благоустрояване на пространството около Паметника на загиналите във войните чепеларци. Разработен е спектакъл „Звук и светлина - Паметта на Чепеларе“. Създадени са уебплатформа, база данни и софтуерно приложение за смартфони и таблети, даващи възможност на туристите и гостите на града да се запознаят безплатно с „Дигитален каталог със забележителностите на Чепеларе и Просочани”, съдържащ информация за туристическите обекти и други съпътстващи дейности на български, гръцки и английски език. Проведено е маркетингово проучване на туристическите културни и природни обекти и са създадени рекламни брошури и други информационни материали.

Пред община Чепеларе се отвори възможност да кандидатстваме за одобрение на допълнителни дейности по проекта. В началото на 2020 г. подадохме предложение, свързано с благоустрояването на градския парк, партньорски срещи, публикации и рекламно-информационни материали и др. През ноември 2020 г. получихме одобрение за тях и бюджет за изпълнението им от 298 729 евро, а срокът на проекта е удължен до 29 ноември т.г.

[caption id="" align="alignright" width="800"] Санираното средно училище „В. Дечев“[/caption]

Дейностите по благоустрояване на градския парк са на стойност 235 577 евро и включат изграждане на нова алейна мрежа и осветление с LED тела, строителство на писта за бягане, на три детски площадки, доставка и монтаж на парково оборудване, изработка на информационни табели и логото „Зеленото сърце на България“. Предстои процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител за извършване на строително-монтажните работи.

 

Очаква се възобновяване на Националната програма за ЕЕ на многофамилните жилищни сгради. Подготвени ли сте?

Да, имаме 3 готови проекта за кандидатстване при осигуряването на нови средства за енергийна ефективност. Те са за три многофамилни жилищни сгради в Чепеларе.

 

В. „Строител“ и НСОРБ съвместно реализират рубриката „Кметовете говорят“. Какво е Вашето мнение за нея?

Изключително полезна рубрика. „Кметовете говорят“ ни дава възможност да си „сверяваме часовника“ – да видим какво се случва в съседните общини и цялата страна, да се запознаем с опита на колегите, да почерпим идеи. Няма такова нещо като излишна информация – всичко може да се окаже от полза в един момент.