Общини

Откриха модерен завод за бетонови изделия

Новият завод на „ЛЕО – Бетонови изделия” в Бургас е в състояние да произведе 6000 метра бордюри на ден. Той е построен за около 8 месеца и е напълно автоматизиран.
Бетоновите изделия, които може да се произвеждат, са с дължина до 130 см, ширина до 100 см и височина от 3,5 до 50 см. Производителността е 1600 кв. м тротоарни плочи или павета за 8 часа, а за бордюрите е 6000 метра с размер 100/25/15 за същото време. Монтажът на бордюри с дължина 100 см спестява време и средства.
Изделията могат да бъдат оцветени в над 1 милион цвята, тъй като заводът е оборудван с инсталация за оцветяване, работеща с течни бои и позволяваща смесване на цветове в безброй комбинации. Новост е т.нар. мултиколор система, където един вид бетонова плочка може да се оцвети с три различни цвята едновременно, преливащи един в друг.
Заводът е единственото място в страната, където се произвежда патентованото „ЛЕО паве”, напомнящо калдъръм. Друга новост са плочките тип „мити”, които имат изключителна издръжливост. Името им идва от машината за измиване, през която преминават. Така се откриват различни мозаечни камъчета, заложени в горния износоустойчив слой на изделията.