Общини

Бургас с нов паркинг с 500 места

Кметът Димитър Николов се убеди във функционалността на новия паркинг до Трета поликлиника и официално го пусна в експлоатация. За ползването му са определени съвсем ниски цени – 1 лв. на час, 3 лв. за 24 часа и 55 лв. на месец. Той се намира в идеалния център на Бургас и има два входа/изхода – откъм ул. „Гурко” и ул. „Оборище”, и е с близо 500 места. Част от тях са предназначени за туристическите автобуси и микробуси, които досега с часове изчакваха клиентите си на неразрешени места – най-често по спирките на градския транспорт.
Миналата година на мястото на новия паркинг имаше множество опасни сгради, храсти и битови и строителни отпадъци. По инициатива на кмета беше постигната договореност с държавата, която имаше своя собственост в този район. Община Бургас извърши строителството със собствени средства. Реконструирана е площ с размер 16 декара, включваща паркоместа, комбинирани с парково пространство, ново районно осветление и система за видеонаблюдение. До окончателното приключване на проекта остава да се извърши озеленяване и внедряване на система за електронно паркиране, но паркингът е абсолютно функционален и в момента.
През последните години основен приоритет в строителната програма на общината беше осигуряването на нови паркоместа. За периода 2008–2010 г. са създадени 1500. Мащабните улични ремонти, извършени в града през това време, задължително включваха обособяване на места за паркиране. Тази практика продължава и през 2011 г.