Общини

Созопол възстановява манастира „Св. Иван“ с пари от Норвегия

Община Созопол кандидатства по програма на Норвегия, за да продължи с възстановяването на манастира „Свети Иван”, където бяха намерени мощите на свети Йоан Кръс­тител, съобщи кметът на морския град Панайот Рейзи. Целта е общината да получи още 2 милиона евро, след като вече заедно с фондация „Созопол“ е спечелила проект за 1 милион евро, с които са финансирани разкопките. Те са започнати преди 20 години с пари от държавата по желание на историка Божидар Димитров.
„Ако общината получи още пари, ще се направи писта и с рибарски лодки или с малки корабчета туристите ще имат възможност да посещават острова. Манастирът може да се възстанови на 1,5 метра и ако държавата продължи да инвестира в църкви, бих желал да се възстанови целият”, каза още Рейзи.
Той поиска още държавата да върне градското пристанище, защото не е добър стопанин. В момента пристанището е апортирано във фирмата на Министерството на земеделието и храните - „Рибни ресурси“.
Кметът се обяви и против реконструирането и ремонтирането на сегашното рибарско пристанище и призова държавата да изгради ново рибарско пристанище. То можело да бъде отстрани на о. Кирик или на гърба на яхтеното пристанище. Финансовият министър Симеон Дянков бил запознат с идеята на кмета.