Общини

Кметът на Сопот Деян Дойнов: Със строга финансова дисциплина община Сопот реализира инфраструктурни проекти

Вазовските машиностроителни заводи са емблема на нашия град

Направихме основен ремонт на възловата ул. „Йордан Ненов”

Г-н Дойнов, градът отново е голяма строителна площадка и всичко в него напомня на месеците преди началото на първия Ви мандат през 2015 г. Как ще коментирате тази повторяемост?

[caption id="" align="alignleft" width="533"] Сградата на общината[/caption]

Изключително ми е приятно, че за пореден път разговарям с екипа на в. „Строител” в строителна обстановка. Ще започна малко по-общо, за да стане ясна картината в общината по отношение на всичко онова, което правим заедно със строителния бранш.

Основен приоритет за мен е изпълнението на предизборната ми програма. Изминаха почти две години от моя втори мандат като кмет, който определено е изпълнен с много предизвикателства. Възникнаха доста социално-икономически проблеми вследствие на пандемията не само за общината, но за цялата страна, а и за света. Трудностите и в останалите страни ни касаят, защото Сопот има икономически контакти с немалко държави.

За да се реализират качествени инфраструктурни проекти в дадено населено място, са необходими средства. Ние основно се издържаме от местни данъци и такси, а в ковидкризата задълженията на гражданите се разсрочваха. Дейността на администрацията ни сериозно бе затруднена. Заедно с моя екип успяхме да овладеем ситуацията със строга финансова дисциплина и благодарение на правилния разчет на средствата осъществяваме няколко инфраструктурни начинания.

Една част от парите осигурихме по проекти по Програмата за развитие на селските райони. Например с одобрени средства по мярка 7.2 на ПРСР „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” направихме основен ремонт на възловата ул. „Йордан Ненов” и на няколко прилежащи улички. Подмениха се настилката, тротоарите и бордюрите, изпълни се и съответната хоризонтална и вертикална маркировка. Променихме визията на около 4 км, които сега са истинска радост за гражданите, а да не говорим колко са доволни живущите в сградите край трасето.

Друг важен проект, който осъществяваме с комбинирано финансиране – от ЕС, от капиталовата програма на общината и заем, е за довършване на многофункционална сграда в съставното ни село Анево. През 50-те години на миналия век в нея се е помещавало училище, но след като спряла да изпълнява функцията на учебно заведение, е оставена на стихиите на времето. Имаше опасност покривът й да се срути. С екипа ми се мобилизирахме, за да преминем максимално бързо всички процеси и да се стигне до цялостен ремонт на обекта. До края на годината сградата трябва да бъде готова и ще има нов покрив и енергийно ефективна дограма. Проектът включва и укрепителни дейности, стоманобетонна конструкция и още редица строително-монтажни работи, за да стане многофункционална и удобна за хората от с. Анево. В нея ще се помещават кметството, пенсионерският клуб, библиотеката, стоматологичният кабинет. Убеден съм, че постройката ще е добър пример за малки селища.

 

[caption id="" align="alignright" width="772"] Ремонт на път I-6 София – Бургас[/caption]

Обновява се участък от републиканския път I-6 София – Бургас, който преминава през общината.

Да, и благодарение на съвместната ни организация със строителите автомобилният поток се пуска поетапно. Дейностите се финансират от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Участъкът, който попада в територията ни, не беше ремонтиран от 50 г. Преди две години инвестирахме средства на общината, около 500 000 лв., за някои неотложни строително-ремонтни работи. Но защо ние трябва да инвестираме парите на хората за нещо, което е отговорност на АПИ, на държавата? Направихме го, защото практически да проведеш среща с ръководството на АПИ е мисия невъзможна. След като все пак тя стана факт, ми беше отговорено, че няма пари. И затова се принудих да внеса докладна записка до Общинския съвет, за да вложим собствени средства. Ние сме община на стратегическо място, в центъра на България. По въпросния път преминават товарите от Европа за Азия и обратно – ТИР-ове, други тежкотоварни автомобили. Ежедневно по него се движат и гражданите на нашата община. Не можехме да си позволим да остане в окаяно състояние. Слава Богу, тази година се взе решение да се изпълни основен ремонт на около 20 км от пътя с държавни пари. Работата върви с много добри темпове.

Заложили сме и други, по-малки СМР. Ще обновим бул. „Хр. Ботев” до SKF, шведска компания, която е структуроопределящ производител за нашия регион. Тя осигурява заетост на минимум 2000 души от околните селища.

Предстои и реконструкция на централния площад в Сопот „Иван Вазов”. Понастоящем специалистите от общината подготвят документите за провеждане на обществената поръчка за избор на изпълнител. Общо взето, Сопот го чакат хубави неща.

 

Споменахте, че имате финансова дисциплина. Какво е състоянието на бюджета в средата на годината?

За момента сме преизпълнили плана за събиране на местните данъци и такси. Предложих на територията на общината по-строги мерки към неизрядните длъжници. Когато хората не плащат в определени срокове, а някои не се издължават и с години, прилагаме механизъм за принудително събиране – изпращат се уведомителни писма, после прибягваме до частен съдебен изпълнител. Както аз плащам данъците, така и останалите граждани трябва да изпълнят обществения си ангажимент към администрацията, за да може тя да работи.

 

[caption id="" align="alignleft" width="711"] Характерният надпис над града с паметника на Иван Вазов[/caption]

Осигурява ли Професионалната гимназия „Ген. Владимир Заимов“, която е създадена през 1969 г., кадри за шведската компания и Вазовските машиностроителни заводи? Тя е многопрофилна образователна институция с имидж и традиции в обучението.

Като кмет няма как да се меся в политиката на Министерството на образованието и науката. Но ние сме град на военната индустрия, а нашите деди са дарили земи, за да го има днес този завод, да бъде построен и сега да предлага квалифицирана заетост и препитание за целия регион. Същевременно професионалната гимназия е бившият ни техникум по военно производство, който беше единствен в България. След като беше преобразуван, той предлага няколко модерни специалности, които донякъде имат приложение в съпътстващи дейности на военната промишленост, но останалите нямат нищо общо с отрасъла. Това е държавна политика, но лично за мен тя е грешна. Бил съм част от ВМЗ, преди да стана кмет – член на Съвета на директорите, зам.-председател на борда на директорите, и имам поглед върху нещата от производствения процес. Общо взето, стана трудно с осигуряването на кадри и в бъдеще ще става още по-сериозен проблем не само за ВМЗ, а и за всички останали от военнопромишления комплекс. Предприятията се надяват на известна приемственост между поколенията в осигуряването на квалифицирана работна ръка. Настоящата образователна система заради онлайн обучението в продължаващата пандемия, а и поради редица други фактори не е в състояние да произвежда качествен кадрови потенциал в национален мащаб.

[caption id="" align="alignright" width="711"] Центърът на града[/caption]

Професионалната ни гимназия има своята перспектива, но нейните възпитаници се реализират най-вече в туристическия бранш. Сопот има развита инфраструктура и в този отрасъл, но той в никакъв случай не е определящ за просперитета на общината. Учениците, които се дипломират в съответните туристически направления, могат да намерят работа в региона, но при временната заетост и с относително ниското заплащане не е перспективата, очаквана от всеки млад човек. Познавайки възможностите на местния бизнес, смятам, че този контингент ще търси професионално развитие там, където има целогодишен туристически поток и заетостта не е временна.

 

През 2021 г. ВМЗ честват 85 г. от създаването си.

Вазовските машиностроителни заводи са емблема на нашия град. Неслучайно те са кръстени на патриарха на българската литература Иван Вазов. Тези заводи винаги са имали своята перспектива като производство и ще продължат да я имат. Всичко е въпрос на добър мениджмънт. Развитието им през годините е огромна отговорност, защото там работят много хора. Имало е периоди в миналото, когато в целия комплекс в страната са били ангажирани около 50 000 души, а само на площадката в Сопот са работили около 10 000. В момента там е осигурена заетост на около 4000 души от Сопот и Карлово, от Стрямската долина, а и от по-далечни населени места.

Ролята на ВМЗ е много голяма и тази 85-годишна отговорност се изразява с много труд и усилия на различни поколения специалисти. Искрено се надявам заводът винаги да бъде под крилото на държавата, защото това гарантира и интереса на страната, и нейната грижа към регионалната икономика, осигуряваща поминък и в малките населени места, в конкретния случай ВМЗ - Сопот, „Арсенал” - Казанлък, „Терем” - Търговище.

 

Сред най-обсъжданите теми в момента е енергийната ефективност на сградите – и частните, и общинските. Колко обекта са изпълнени по Националната програма за ЕЕ, която се очаква да продължи?

В общината реализирахме седем проекта по нея. Те са за най-големите ни блокове, в които има доста семейства. Но финансирането свърши и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради беше спряна. Хората искат тя да продължи, дори и с различни параметри. Имаме няколко сдружения на собственици, преминали през всички процедури и очакващи финансиране за саниране на блоковете, в които живеят.

Тази национална политика може само да се адмирира. Като кмет аз приветствам начинания в полза на хората. В този случай – и на строителния бранш, защото едно е самозванци да ти налепят фибрана, а съвсем друго е строителната фирма да направи проект и после да извърши всичките предвидени СМР. Дори и при евентуалните промени във финансирането, за което се говори, хората ще се включат. Въпрос на политическа воля е стартирането на нова национална програма за енергийна ефективност.

 

[caption id="" align="alignright" width="647"] Ново строителство на еднофамилни къщи[/caption]

Освен инфраструктурните проекти какво друго се строи в общината?

В града навсякъде си личи, че строителството е на уважение - като се започне от поддържаните тротоари и се стигне до прекрасните еднофамилни къщи и офис сградите. Има нови туристически къщи за гости, виждат се редица осъществени идеи за модерната визия на града ни. При нас се работи по закон. Отделът ТСУ и главният архитект на общината се справят добре с тази материя. Никого не са върнали и правят необходимото хората да могат да строят.

Отново ще повторя, че ние се намираме на стратегическо място. На принципа на публично-частното партньорство развиваме различни начинания, включително и отдаване на общински имоти под наем за развитие на някакъв вид бизнес. Построихме един голям търговски комплекс в центъра на града, който дава добри дивиденти за общината под формата на наеми. Готови сме да подадем ръка на всеки, който иска да инвестира при нас.

 

[caption id="" align="alignleft" width="296"] Една от прочутите сопотски чешми[/caption]

Вие активно спортувате. Да очакваме ли в обозримо бъдеще олимпийски шампион от Сопот?

В общинския център сега развиваме няколко вида спорт. За жалост базата не е общинска. Тя е на ВМЗ. Ако върнем лентата години назад, ще видим, че в Сопот са се развивали, при това доста успешно, над 30 вида физически активности. А сега има 4 или 5 малки клуба, на които лично аз се опитвам да помагам. Трудно е да си представим, че от нашия град ще излезе олимпийски медалист.

 

В съвместната ни рубрика с НСОРБ „Кметовете говорят” публикуваме интервютата с кметовете на България. Какво още трябва да знаем за г-н Дойнов?

Като градоначалник на Сопот само ще допълня, че искам да бъдем по-човечни, да сме част от хората, които са ни избрали. Кметовете непрекъснато трябва да вникват в техните проблеми. Да даваме, дори за сметка на семействата си, които много обичаме, труд, талант и време и всичко от себе си в полза на обществото.