Общини

Кметът на община Раковски Павел Гуджеров: Предстои изграждането на огромен соларен парк, в който ще се инвестират около 25 млн. Евро

Рубриката „Кметовете говорят“ е една от причините в. „Строител” всеки петък да е на бюрото на моите колеги

Бизнесът в община Раковски се развива много добре

Г-н Гуджеров, Вие сте единственият кмет в страната, който след магистратурата в Стопанската академия в Свищов със съдействието на ОП на КСБ - Пловдив и ПГСА - Пазарджик, придоби професионална квалификация „строителен техник”. Защо?

Сред главните задачи на всеки кмет е строителството в общината. Създаването на по-добри условия за живот на хората и по-благоприятна среда винаги опира и до него. Дали ще е изграждане на детски градини или пътища, паркове, мостове, корекции на реки и т.н., няма как да се случи без строителния бранш. Затова смятам за задължително, че кметът трябва да е в час с всички дейности, свързани със строително-инвестиционния процес.

Ако КСБ осъществи идеята заедно с ВСУ „Л. Каравелов” да реализират обучителен модул за строителни инженери с бакалавърска степен или друга подобна, най-вероятно бих кандидатствал и се впуснал в приключението да изкарам пълния курс. Още повече че моята фамилия е строителна. Дядо ми е градил къщи из района, последвал го е баща ми. А и аз имам и окото, и ръцете на майстор строител.

 

[caption id="" align="alignleft" width="800"] Сградата на общината[/caption]

Индустриална зона „Раковски” е разположена до с. Стряма. Бихте ли разказали повече за този важен обект?

Зона „Раковски” се развива изключително добре. Никой от инвеститорите, които започнаха бизнес при нас, не си е тръгнал. Дори напротив, в момента комплексът изпитва трудности в осигуряването на допълнителни терени. Сега усилено се търсят варианти за уголемяване на територията му, защото има нови инвеститори, а тези, които работят успешно, разширяват дейностите си.

Като цяло мога да кажа, че бизнесът в общината се развива много добре, строи нови производствени и логистични халета и създава заетост. Една от причините за това е добрата комуникация с местната власт и фактът, че на територията ни има квалифицирана работна ръка за различните производства.

 

Тоест проблемът с безработицата в Раковски не е на дневен ред?

Може и така да се каже, а като добавим и бурното развитие на строителния бранш в цялата община, смело мога да заявя, че при нас няма работа само за този, които не иска да работи. Постоянно се търсят всякакви кадри, въпреки че в пандемията доста браншове претърпяха сериозни удари.

Очакваме значителна инвестиция от Кувейт. Наскоро имахме среща с посланика на тази страна у нас, който ни увери, че предстои посещение в общината от кувейтски предприемачи, които се интересуват от възможностите за правене на бизнес на територията ни.

 

Освен зона „Раковски“ с какво друго е свързано развитието на строителния сектор?

Показателно за общината е, че и бизнесът, и хората строят. Не само големите инвеститори, но и малките и средни компании непрекъснато изграждат помещения. Точно преди да започнем интервюто, ме посети мой съгражданин, който смята да инвестира и построи пицария. На пръв поглед е семеен бизнес, но с перспектива да разшири площта, да наеме работници.

От контактите си със строителите в района знам, че не остават без работа, непрекъснато намират обекти. Хората вдигат къщи, а заедно с това се забелязва и нова тенденция – започна изграждането и на жилищни кооперации. Вече има една реализирана от местни инвеститори, а други три се проектират. Очакваме изпълнението на такъв обект и в с. Стряма, където инвеститорът е от Турция. Определено строителството е в сериозен подем.

[caption id="" align="alignleft" width="800"] Санираната Професионална гимназия „П. Парчевич” в гр. Раковски[/caption]

Тази година изградихме и 6 малки фотоволтаични централи, предстои още две да бъдат завършени. Любопитното е, че изпълнението на тези системи става предимно на покривите на общински сгради – читалища, училища, детски заведения и прочие. Електроенергията, която добиваме, ще бъде продавана на преференциални цени на електроразпределителното дружество. До края на мандата се надявам да направим още 20 централи и с това да подпомогнем чувствително бюджета на общината – издръжката на социалните домове, детските градини и т.н. Сключваме 10-годишни договори с енергото. Така ще се засили финансовата ни стабилност, като трябва да поясня, че това строителство става със собствени средства на общината. Тоест осъществяваме по най-добрия начин инвестиционната си политика.

Предстои изграждането на огромен соларен парк. Китайска компания ще вложи в проекта около 25 000 000 евро. На територия, равна на 60 футболни игрища, ще се построят мощности, достатъчни да захранят 8000 къщи. Раковски ще стане лидер в сферата на ВЕИ и първата истински „зелена” община в България. Предприятията от индустриалната зона проявяват интерес към бъдещия обект.

 

Какво успя да постигне общината по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (НПЕЕМЖС)?

[caption id="" align="alignright" width="334"] Паметникът на отец Босилков[/caption]

Възползвахме се максимално от нея, на 100%. Всеки блок, който отговаряше на изискванията – един в с. Шишманци и три в гр. Раковски, сега изглеждат прекрасно. Надявам се, че при евентуалното продължаване на тази изключително полезна програма акцентът й ще бъде върху по-малките обекти. Това ще позволи да санираме жилищни сгради в селата Шишманци и Белозем.

Хората, чиито собствености бяха енергийно обновени по НПЕЕМЖС, са много доволни, защото не само се удължи животът на сградите, които обитават, но се постигна и по-добър комфорт, а е налице и спестяване на разходите. И през зимата, и през лятото.

 

Какво е финансовото състояние на общината?

Твърдя, че към момента Раковски е стабилна във финансово отношение, което се дължи на това, че харчим разумно. Разбира се, правим и големи инвестиции. Например тази година сме ремонтирали над 8 км улици, което не е никак евтино. Битумът, подобно на желязото, на бетона, повиши цените си и оттам нарасна стойността при полагането на асфалтовите покрития. Фактът, че се справяме добре, в значителна степен се дължи на нашето общинско предприятие, което няма аналог на територията на България. То е регистрирано в ЦПРС на КСБ, като дори разширихме обхвата на категориите строителство, за да можем да извършваме по-голям обем и различни видове дейности. В момента 1 кв. м асфалтирана улица ни излиза с 40 - 50% по-евтино, отколкото ако наемем външен изпълнител. Общинското предприятие работи изключително ефективно. Не разполагаме с цялата необходима техника, например фреза, но ползваме такава под наем. Миналата година закупихме чисто нов голям асфалтополагач с обхват 7 м.

 

В общината има шест села – Стряма, Шишманци, Белозем, Чалъкови, Болярино и Момино село. Как живеят хората в тях?

Винаги може да се иска повече. Стараем се да не делим селата по някакъв признак и навсякъде наистина се случват нови неща. Подменихме водопроводната система в Шишманци, Момино село, Чалъкови, както и в кв. „Парчевич“ в Раковски. В Белозем построихме нова спортна зала - голямо и красиво съоръжение. В общинския център не спира процесът на асфалтиране на крайните улици и искрено се надявам това скоро да приключи, за да можем още по-активно да започнем реконструкции на уличната мрежа в селата. В Белозем успяхме да асфалтираме главната улица, а в Стряма по проект за около 2 300 000 лв. изграждаме модулно пречиствателно съоръжение и главен колектор. Проект за такава инсталация имаме и за Белозем и очакваме одобрение от ПУДООС, за да може строителството да стартира в началото на следващата година. На фона на всичко казано искам да споделя, че високата раждаемост в общината е един много добър индикатор за това как живеят хората. Когато има поминък, те могат да посрещат нуждите си, раждат се и повече деца.

[caption id="" align="alignleft" width="456"] Храмът „Пресвето сърце Исусово”[/caption]

В Шишманци предстои разширение на депото на сметището в селото - нещо, срещу което хората са против. Те искат сериозни доводи, че заводът ще работи безопасно. Пожарите са голяма беда за околната среда – веднъж горяха складове, после самото депо, имаше риск за огнеборците, за здравето на населението от вредните емисии и задимяването. И това не е само за живеещите в Шишманци, ами и за хората от Белозем, а и в общинския център.

Издадено е комплексно разрешително, което позволява изграждането на нова клетка, но ние очакваме повече за технологията. Ангажирали сме консултанти, бивши колеги от МОСВ, които са с висока експертиза и са компетентни да преценят на фаза проект какво още може да бъде подобрено по него. Предстоят срещи и с населението на Шишманци, а там живеят над 1000 души. Темата е отворена.

 

Бихте ли коментирали плана за развитие на община Раковски до 2027 г.?

Той е обвързан с високата раждаемост, която споменах. Практически всяка година строим по една детска градина наред с всичко останало. Все още имаме недостиг на места в детските заведения. Предстои проект за усилване на стара сграда, която е била строена за училище, но не отговаря на съвременните сеизмични изисквания. В проекта изискваме да бъде заложено допълнително изграждане на сеизмични шайби. Сградата е на четири етажа, децата ще бъдат на първия, като има опция при необходимост градината да се развие и на другите нива.

Предстои ни и още един интересен проект. Става дума за строителство на спортна зала, която ще се реализира на два етапа. Първият включва изграждане на многофункционална спортна зала с около 600 места, а вторият предвижда закрит плувен басейн. Тази инвестиция със сигурност ще повиши качеството на живот на хората в общината. Тя ще бъде осъществена на територия, която развиваме като спортна. На нея със собствени средства сме направили два тенис корта, футболно, волейболно и баскетболно игрище и такова за стрийтбол. До няколко седмици ще започне изграждането и на скейт площадка. В зоната има и уреди за стрийт фитнес и някои други и затова мисля, че спортната зала ще бъде на перфектното място за нашите младежи.

Тук е моментът да припомня, че гр. Раковски е дал на България най-младия олимпийски шампион Петър Лесов, който понастоящем е треньор на националните ни състезатели по бокс, наша съгражданка е световната шампионка по лека атлетика Гинка Загорчева, имаме и много добри футболисти – Тодор Неделев, Валери Домовчийски и т.н.

 

[caption id="" align="alignleft" width="709"] Част от реновираните жилищни блокове[/caption]

Има Приказна гора в един от парковете на общинския център.

Радвам се, че екипът на в. „Строител“ е забелязал това място, което съм убеден, че ще се развива години наред. Инфраструктурата му е дело на нашето общинско предприятие. Когато правихме централния площад на гр. Раковски в кв. „Ген. Николаев”, с тиклите, които извадихме, оформихме пътеките в този кът. Получи се не само ефективно използване на ресурс, но и ефективно художествено решение за малчуганите при реализирането на този приказен свят – образи на герои от творби на известни и обичани български автори. Присъстват „Дядовата ръкавичка“, „Лошата дума“, „Житената питка“. Идеята ни беше, че децата заслужават нещо по-различно от таблета и телефона. Затова и всяка година заделяме ресурс за развитието на Приказната гора, която не се посещава само от тях.

 

Каква е грижата на общината за училищата и читалищата?

Миналата година изградихме четири нови стаи в СУ „Христо Ботев”, защото първолаците нямаше къде да учат. Започва проектирането и на четири класни стаи в училище „Хр. Смирненски”, както и проектирането на следващите етапи от ВиК инфраструктурата на Стряма и Белозем, вкл. и подземните комуникации. Предвид постоянно променящия се климат и свързаните с това неблагоприятни изненади проектираме и корекцията на р. Сребра, която минава през нашия град.

В напреднал етап е проект в Професионалната гимназия по селско стопанство в Белозем на стойност около 400 000 лв. Това е интересно училище, в което бе открита нова паралелка в областта на електропромишлеността. Бизнесът и образованието си комуникират прекрасно и от това печели подрастващото поколение. Учениците от тази гимназия веднъж седмично ползват и обучителния център в индустриалната зона. Той разполага с модерна база, със съвременни машини и техника и чрез тях учениците получават важни знания и умения. Надявам се там да започне да се води и дуално обучение.

Предстои през Националния доверителен Екофонд да санираме читалищата в Шишманци и в Стряма.

 

[caption id="" align="alignright" width="794"] Строителството на нови семейни къщи се развива с бързи темпове[/caption]

Вестник „Строител“ съвместно с НСОРБ води рубриката Общини „Кметовете говорят“. Какво мислите за нея?

Рубриката „Кметовете говорят“ е една от причините в. „Строител” всеки петък да е на бюрото на моите колеги. В началото на разговора казах, че като кмет наблягам на строителството в различните му проявления, защото след строителите остава нещо видимо и положително. Същото може да се каже и за официалното издание на КСБ.

Наскоро бях на посещение в Бари, Италия. Представител на домакините ме попита как бих искал да популяризирам община Раковски в техния град. Отговорих му, че на първо място с уникалните ни църкви, като му припомних посещението на папата в Раковски. Местните хора казват, че дори президентите на САЩ и Русия да се срещнат в нашия град, интересът към тях няма да бъде такъв, какъвто към Светия отец. Енергията, която той носи със себе си, е уникална.

Нашата община не е просто една туристическа атракция. Тя е идеалното място за живот, защото има всичките позитиви и спокойствието на малките населени места, а онова, което предлага големият град, е на 20 - 30 минути с автомобил. Раковски е перфектното място, където човек може да организира живота си, да създаде семейство. Чудесни детски градини, добри училища, солидно образование, сериозен поминък - именно това обясних на нашия италиански домакин.

Проблемите постепенно ги решаваме. И корекцията на р. Сребра, която от години се отлагаше, стана факт. Училището в Белозем със своята над 150-годишна история, истински храм на образованието, сега има прекрасен физкултурен салон. В Чалъкови инвестирахме над 2 000 000 лв. за подмяна на водопроводната мрежа, а местният кмет ремонтира сградата на общинската администрация. С други думи – навсякъде стъпка по стъпка с общи усилия решаваме проблемите на хората.