Общини

Кметът Андрей Симов: Община Антон ще инвестира над 1,1 млн. лв. в реконструкция на улици

Централната част ще придобие нова визия след планирания цялостен ремонт

Г-н Симов, какво е финансовото състояние на община Антон в края н 2021 г.?

С удоволствие ще отговоря на този въпрос, защото според мен не са много колегите, които напълно откровено биха го коментирали. Финансовото състояние на една община е пряко свързано с интересите на всички жители на населените места, за които отговаря, и в същото време е чувствителна тема за цялото общество по отношение на това как се изразходват парите от държавната субсидия и от местните приходи. Когато хората усетят, че има видимо разпиляване на бюджета, тогава именно кметът е в полезрението на хората. За мен е положително, че обществото го е грижа за мястото, в което живее.

В момента мога да отчета, че община Атон е финансово стабилна. Ще поясня, че преди две години, когато встъпих в длъжност, наследих немного добро финансово състояние. В сметките на кметството имаше 50 000 лв., с които трябваше да изплатим заплатите на администрацията, да уредим няколко неголеми сметки и да посрещнем новата година, т.е. да закупим и монтираме празнична украса. Тоест, първата ми година на този пост започна на чисто с полупразна сметка. Но се справихме, дойде държавната субсидия, започнаха да постъпват и средства от местните данъци и такси. Постепенно администрацията се стабилизира и започнахме и да заделяме пари за различни дейности, за които настояваха хората. И ако първия ми работен ден в общината имаше само 50 000 лв. остатък, то сега ще приключим годината с 200 000 лв. Това ни дава спокойствие.

Разбира се, за да бъде картината пълна, ще кажа, че имаме сериозни приходи от инвестиции. В общината добре работят няколко малки и средни предприятия основно в сферата на ресторантьорството и услугите, в млекопреработвателната промишленост, търговията с петролни продукти и др.

 

Какви проекти предстои да се реализират за подобряване на базисната инфраструктура – ВиК, пътна?

Изпълнението на най-важния ще стартира през пролетта. Той е свързан с подобряването на уличната мрежа в с. Антон, като ще уточня, че то е единственото населено място в общината. Имаме сключен договор с Държавен фонд „Земеделие” за 1 160 108,36 лв. по Програмата за развитие на селските райони. Със средствата ще реконструираме осем улици в селото – „Топола”, „Бенковски”, „Шипка”, „Цар Симеон”, „Ал. Стамболийски”, „Джемина”, „В. Боримечков” и „Дружба“. Строително-монтажните работи ще включат полагане на изцяло нова асфалтова настилка, поставяне на бордюри и изграждане на тротоари.

Имаме одобрение от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет да ни бъдат отпуснати 1 700 000 лв., с които да осъществим проект за сериозна корекция на река Дълбока, която непрекъснато нанася големи щети.

[caption id="" align="alignleft" width="800"] Центърът на селото[/caption]

Тук искам да споделя нещо, което е моя особена гордост и е от изключителна полза за общината. За първи път администрацията ни подписа споразумение за партньорска програма с „Аурубис България” АД, един от най-големите данъкоплатци в Средногорието, а и в България. Сътрудничеството включва и осигуряване на финансова подкрепа от предприятието за осъществяването на различни инициативи на нашата територия. Срокът на споразумението е четири години, до края на септември 2024 г. За периода дружеството ще вложи пряко 200 000 лв. за дейности в подкрепа на развитието на общината, като приоритетните направления са здравеопазване, култура, образование, енергийна ефективност, опазване на околната среда. Тази година ще бъде извършен основен ремонт на Здравния дом на с. Антон. Инвестицията ще е 160 000 лв. Ще подчертая, че здравните грижи при нас се отличават чувствително от предоставяните в много други малки населени места. Имаме личен лекар, специалист по кожни болести, хирург, педиатър, двама стоматолози. Заплащането на тези висококвалифицирани медицински специалисти се осигурява от общината. Кметската администрация има чудесни контакти с всички структуроопределящи предприятия в Средногорието, като „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, „Елаците-Мед” АД, в които работят голям процент от нашите жители.

Очакваме и още постъпления - решение на Министерския съвет да ни бъдат отпуснати 700 000 лв. по проект за цялостен ремонт на центъра на с. Антон. Той ще придобие нова визия, заложено е преасфалтиране, нова детска площадка, изграждането на малки търговски обекти и т.н.

Имаме и договор с Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) за 250 000 лв. за рекултивация на депо за битови отпадъци.

Водопроводната мрежа е подменена на 90%, а за останалите 10% преди месец получихме одобрение за финансиране от ­ПУДООС. За основната подмяна на довеждащия водопровод на селото сме заявили искане за осигуряване на средства в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Нашата администрация работи в полза на хората. Ще дам още няколко примера. Подкрепихме кампанията „SOS Българска роза”, чиято цел е да подпомага малките розопроизводители, пострадали най-силно от кризата в бранша. Стартирахме проекта за изграждане на модерни и безопасни детски площадки и съоръжения в двора на Детска градина „Българче“. Изпълняваме го съвместно с „Елаците-Мед“ АД и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Общата стойност на заложените дейности възлиза на 55 000 лв. Включихме се и в Националната кампания „За чиста околна среда – 2021 г.” на тема „Обичам природата – и аз участвам”, организирана от Министерството на околната среда и водите и ПУДООС. Кандидатствахме с проекта „Изграждане на зони за отдих в с. Антон“ на обща стойност 10 770 лв., част от средствата ще бъдат осигурени от общината.

Нещата се случват, когато интересите на нашите жители се покриват с изпълнението на строителните дейности.

 

Развивате и програмата за управление на отпадъците си. Разкажете ни повече за нея.

Да, и то доста сполучливо. В началото на мандата си го поставих като приоритет, защото сметосъбирането се извършваше по изключително остарял метод. За две години успяхме да закупим необходимата техника за тази важна ежедневна дейност. Вече имаме голяма сметоизвозваща машина и една по-малка за тесните улички. На дневен ред е изграждането на Общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство”. С него ще съкратим разходите за сметосъбиране и сметоизвозване и ще създадем по-добра организация за контролирането на отпадъците и постигане на по-чист и приятен облик на селото.

Предстои подсигуряването и на още един тежкотоварен автомобил за предоставяне на услугата за ползване на контейнери за строителни отпадъци на жилищни адреси. На общински терен ще бъде изградена и работилница за съхранение и стопанисване на тази техника.

И още нещо за организацията ни в тази сфера – създадохме регламент и сега по заявка домакинствата поръчват наша техника за извозване на строителни отпадъци след ремонт или след прибиране на реколтата от дворовете за изкарване на растителните отпадъци. Всичко това оказа възпитателен ефект и сега общината е видимо по-чиста. Хората вече не изхвърлят в тъмното боклуци в околните дерета. В същото време данък смет е изключително нисък.

Ще добавя, че в близко бъдеще започва процедура по изваждане на транспортен лиценз и подсигуряване на минибус за превоз на пътници от и до Антон за близки дестинации на територията на Средногорието, както и от и до жп гарата ни.

 

[caption id="" align="alignleft" width="782"] Общината изгражда физкултурен салон за училището[/caption]

Какво е състоянието на образователната инфраструктура? Началното училище в селото е открито през 1885 г. Имате и детска градина, която вече споменахте.

Община Антон отчита най-висок естествен прираст на населението от селищата в Средногорието. Миналата година се родиха 27 деца, които са бъдещи потенциални обитатели на прекрасната ни детска градина. Тя е с капацитет за 50 малчугана, като открихме и яслена група.

Училището ни е прочуто със своята Секвоя гигантея, донесена от Америка и засадена в двора му през 1934 г. Сега в него се обучават малко деца – 73. За сравнение, когато аз завършвах, бяхме 160. И детската градина, и училището в с. Антон са защитени от закона.

Тази година и в двете заведения се реализираха строителни дейности. В градината основно беше реновиран дворът, а зад училището в момента се изгражда физкултурен салон.

 

Напоследък за селищата на Средногорието се отчита повишен интерес към закупуването на урегулирани терени за строителство на еднофамилни къщи. Това валидно ли е и за Антон?

В последните години, а и след настъпването на пандемията, хората осъзнаха чара и привлекателността на това да живеят и да работят в околностите на големия град. Ние сме само на 90 км от София и доста столичани припознаха Антон като място за живеене. Имаме бърза връзка със София по Подбалканския път, както и жп линия. Строят се къщи, а и много се ремонтират основно. При нас се заселват IТ специалисти, адвокати, англичани и т.н. За 2020 г. сме издали строителни разрешения за изграждане на 13 къщи, а през тази те са 12. Това прави впечатление за едно село. Мнозина се преселиха, защото имаме бърз интернет, който сега е особено важен, след като доста компании преминаха изцяло на „хоум офис”. Работата от разстояние се очертава като все по-предпочитан модел, което е добре дошло за нашата община.

Естествено има и къщи, които се нуждаят от ремонт, тъй като стопаните им нямат средства да ги обновят, но не искат и да ги продават.

 

Жителите Ви се радват и на прекрасна природа, Антон е разположен между Стара планина и Средна гора. Какви са възможностите за развитие на туристически бизнес?

Освен да се трудят усърдно, нашите хора обичат и да празнуват. Отбелязваме повечето си празници на една красива местност над селото, където е параклисът „Св. Георги”. Гледката към Средна гора от там е прекрасна. В северната част на общината се намира част от Национален парк „Централен Балкан”, тоест разполагаме с подходящи условия за развитие на екотуризъм. Интересен е и защитеният природен резерват „Боатин”, който се намира само на 8 км от с. Антон. Издига се на 800 - 2000 м надморска височина и е пълен с огромни букови дървета, които покриват почти цялата част от територията му. Предполага се, че някои от тях са между 170 и 200 години. Резерватът е един от най-обширните в Европа с букови масиви.

В рамките на общината се намира и друга защитена територия – Въртопа, която попада изцяло в обхвата на община Антон, а селото е една от изходните точки за хижа ,,Планински извори‘‘, разположена на старопланинското било в местността Гьолджука. Ежегодно провежданите в с. Антон различни културни събития и чествания с местно и регионално значение създават предпоставки за развитие на културно-събитийния туризъм. Сред мероприятията, включени в културния календар на общината, се открояват храмовият празник „Св. Илия”, традиционен поход по билото на планината, ден на българската община, Гергьовден и др.

Популярният водопад Пеперудата, също в непосредствена близост до селото, е възможност за природо-познавателен туризъм и рекреационна дейност.

Всичко това предполага още работа за българските строители. Наред с изграждането на еднофамилни къщи в общината се забелязва и интерес към обекти от туристическата инфраструктура – изникват къщи за гости, малки ресторанти, заслони в планините и прочие.

 

Вестник „Строител“ и НСОРБ работят съвместно по рубриката „Общини: Кметовете говорят”. Следите ли я?

Като кмет на община, който всеки петък започва деня си с кафе и поредния брой на в. „Строител” на бюрото си, няма как да не я следя. Рубриката „Кметовете говорят” е изключителна трибуна за общините, от която могат да споделят най-важните за тях теми. Прави ми впечатление, че в. „Строител“ не дели общините по никакъв признак. На страниците на изданието гостуват колеги от северните до южните райони, от запад на изток, в Централна България, в Стара планина и Родопите. Всеки е добре дошъл да разкаже по какво работи, какво му пречи, да сподели плановете за бъдещето. Благодарение на тази полезна информация кметовете могат да правят сравнения, да черпят опит и да търсят решения на проблемите си.