Общини

Кметът на Батановци Радослав Петров: Подпомагам изграждането на „Св. Успение Богородично” по всички възможни начини

Близостта на Батановци до столицата, природата и добрата инфраструктура го правят предпочитан за живеене

Г-н Петров, разкажете ни накратко за град Батановци, който е част от община Перник.

Намираме се само на 10 км западно от центъра на Перник, на 8 км северно от Радомир и на 37 км югозападно от София. Произходът на името на града ни според местната легенда се свързва с Батан, който предвождал заселниците по тези земи по време на византийското владичество. Първите писмени сведения за Батановци са от времето след падането на България под османска власт и по-точно в данъчни регистри от XV в. В документ от 1721 г. Батановци се споменава като селище, което дава дервенджии – хора, охраняващи пътища и проходи. В замяна на това те ползвали данъчни облекчения. В източници от това време присъства и информация за Батановския манастир „Успение Богородично”, който е разрушен от османлиите. На неговото място през 1870 г. е изградена черквата „Св. Спас”, като към нея е открито килийно училище. През 1882 г. към манастира е отворено и светско училище.

След Освобождението икономическият живот на Батановци се характеризира с голям подем. През 1914 г. е въведена в експлоатация модерна циментова фабрика, която след демократичните промени вече не функционира.

Това са по-любопитните факти за Батановци. Ще продължа с нещата, които заварих като кмет. Без да преувеличавам, бях потресен от състоянието на сградата на кметството, която е лицето на града, на сериозна и отговорна институция. Буквално стаите и коридорите приличаха на сметище, обзавеждането беше в окаян вид, липсваха санитарни възли. Оказа се, че кметството никога не е било ремонтирано. Представете си в XXI век в тази обстановка да се приемат граждани. След среща с кмета на община Перник Станислав Владимиров се договорихме да ни помогне за извършването на цялостен ремонт. Постепенно създадохме и ред в обслужването на гражданите.

[caption id="" align="alignleft" width="709"] Основното училище „Христо Ботев“[/caption]

Какво е състоянието на пътната инфраструктура на територията на кметството. Имате ли проблем с поддържането на мрежата към населените места и улиците в тях?

Със съдействието на община Перник и снегопочистващата ни техника успяваме да се справим и да осигурим проходимост на пътищата и улиците навсякъде. Признавам, че имаме сериозни проблеми с ремонтите на някои улици, такива не са правени повече от 20 г. Искам да информирам хората, че към днешна дата нямаме неразплатени задължения. Само за една година управление съумяхме да изчистим всички наследени стари сметки от предишното ръководство. И още нещо – доказахме, че и с малък бюджет може спокойно да се работи, когато подходът е разумен.

 

Имате ли проблеми с ВиК мрежата, пречистването на водите и как се справяте с наводненията, характерни за част от територията Ви?

Доставката на питейната вода, нейното количество и качество не представляват проблем за населението на града и съставните селища. Водопроводната мрежа е на над 50 години, но екипите на ВиК поделението успяват да се справят с авариите. Самата система частично е подменена, но има още много какво да се желае.

Най-големият проблем са наводненията. През миналата година Батановци за шести път беше наводнен от реките Струма и Конска. Търпим негативи и заради заустването на отпадната вода на населението на Перник в р. Струма. Тази тема е много болна за хората от родния ми град. Тя е била на вниманието ми и като потърпевш гражданин, а сега и като кмет. Местните с право твърдят, че досега никой – нито кметовете, нито областните управители, нито ресорните министри, не е обръщал внимание на тези проблеми. Оставаме си само със снимки и шум в медиите при поредното бедствие. През годините съм писал повече от 20 тревожни писма, но няма реакция. За мен това е безхаберие, което не бива повече да продължава.

Първото нещо, което си поставих като новоизбран кмет, беше решаването на проблемите с наводненията. Безкрайно радостен съм, че начело на община Перник стои високообразован и отговорен човек като Станислав Владимиров. В негово лице и в работата на екипа му батановчани виждат нов стил на управление, съпричастност към проблемите на хората и лична ангажираност. Предстои почистването на коритото на реката още през тази година, а тръбата за отпадни води, която е заустена на метри от ПСОВ, ще бъде преместена там, където й е мястото. С това ще постигнем и връщането на живота в реката, която ще потече по-чиста. Сумата за строително-монтажните дейности е отпусната и сега провеждаме необходимите процедури. При подходящи атмосферни условия ще започнем активна работа и се надявам в най-скоро време този най-належащ въпрос за Батановци да намери своето адекватно решение.

[caption id="" align="alignleft" width="709"] Най-хубавата детска градина в община Перник[/caption]

Споменахте, че вече не съществува циментовата фабрика. Какъв е икономическият профил на Батановци без него?

Това беше най-мощният производител на цимент в страната и структуроопределящо предприятие не само за Батановци, но и за цялата Пернишка област. На територията на бившия завод сега функционират няколко малки промишлени предприятия, в които се пакетира цимент, теракол и всякакъв вид мазилки. Те не могат да заместят това производство, но все пак създават работни места и поминък и оползотворяват добре инфраструктурата наоколо. Разбира се, има и други няколко по-големи фирми.

Железопътната мрежа, която минава през територията, близостта ни до Перник и столицата осигуряват различни възможности за трудова заетост на местните хора.

 

Как кметската администрация се грижи за образователната инфраструктура?

Това е направление, по което работим с удоволствие и резултатите са показателни. Всичко, свързано с подрастващите, е обща грижа и подлежи на строг контрол. Мога да се похваля, че нашата детска градина е сред най-добрите в община Перник. Тя е пълна с малчугани от града и от съставните села, като в нея работи един невероятен педагогически персонал.

В ОУ „Христо Ботев” се провеждат занятия само до седми клас. От средно политехническо училище и техникум в миналото сега то е с чувствително свит капацитет, но въпреки това продължава традициите си на знакова образователна институция за цялата област, в което се обучават над 300 деца. ОУ „Христо Ботев” е иновативно училище.

С помощта на община Перник изградихме модерно футболно игрище. Подкрепи ни и местният бизнес за закупуване и монтаж на осветителни тела и сега теренът може да се използва по всяко време на денонощието.

 

Имаше идея за реставрирането на старата тухлена фабрика „Струма”, която е емблематична за производството в града от близкото минало?

Сградата сама по себе си е уникална със своята архитектура и единствена по рода си изградена на три нива само от дървена конструкция и тухли. Този архитектурен шедьовър е в плачевно състояние. Тя се намира близо до жп гарата и всеки ден пътниците от преминаващите влакове се сблъскват с тази неприятна гледка.

За мен фабрика „Струма” е проблем без решение. Правени са много опити за възстановяването й, но винаги се стига до задънена улица. Има много наследници, а през годините държавата не взе мерки, за да не се стигне до рушенето й. Сега вече е много късно.

 

Строят ли се нови къщи или друг вид обекти на територията Ви?

Близостта на Батановци до столицата, красивата природа и добрата пътна и жп инфраструктура правят нашия район предпочитана зона и за живеене, и за строителство на къщи и вили. Показателно е, че в момента, когато се появи обява или за продажба на УПИ, или за къща, веднага започват да идват кандидати.

[caption id="" align="alignleft" width="711"] Новостроящият се храм „Св. Успение Богородично“[/caption]

Имате ли проблем с уличното осветление?

Справяме се добре с поддържането на уличното осветление. То е поверено на общинска фирма, което е правилното решение, защото обслужването на мрежата излиза по-евтино и специалистите винаги са на линия при аварии. Предстои да подменим осветлението на някои улици с LED крушки.

[caption id="" align="alignleft" width="683"] И тук се строят нови еднофамилни къщи[/caption]

Работите ли за развитието на туристическата инфраструктура?

Ще започна отговора си с новостроящия се храм „Св. Успение Богородично”. Неговото изграждане става с помощта на дарения предимно от гражданите, от Сурвакарската група и от бизнеса. В самото начало на мандата ми се срещнах с църковното настоятелство и стана ясно, че само с парите от даренията на хората такова сложно строителство няма как да бъде реализирано. Затова отправих призиви за съдействие и до всички възможни институции – Софийската Света митрополия, тогавашното правителство и Народно събрание, по-специално към депутатите от нашия край. В резултат на цялата тази настойчивост и след разговори с част от ръководството на Синода стана обществено достояние, че те се ангажират да подкрепят градежа. Разбира се, аз от своя страна продължавам усилията си да подпомагам изграждането на „Св. Успение Богородично” по всички възможни начини. Договорил съм се с една фирма да извърши окабеляването за своя сметка, да осигури и монтира дограмата, църковната врата.

За съжаление откъм туристически забележителности не сме богати. Сега насочваме усилията си към популяризиране на манастира „Св. Спас”, който е занемарен през годините и неколкократно ограбван. На дневен ред е и изграждане на път до това свято за нашия град място.

Тук бих искал да споделя, че на 17 септември Батановци чества Ден на града. На тази дата през 1974 г. тогавашното село е обявено за град. Затова празникът на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София е двоен за местните жители.

[caption id="" align="alignleft" width="311"] Участници в Сурвакарската група[/caption]

Нека да завършим с гордостта на Батановци – популярната Сурвакарска група, с която сте лично ангажиран.

Тя е най-голямата и най-силната сурвакарска група за цялата област и е емблема на града ни. Създадена е през 70-те години на миналия век. В нея само от Батановци участват над 180 човека. Тази година в прекрасните сурвакарски дни се включиха повече от 60 деца от града.

Аз участвам в групата повече от 20 г. и в момента съм и неин ръководител. Емоцията е много силна.