Новини

Станислав Владимиров, кмет на община Перник: Без индексация на цените е възможно много обекти, за които вече има сключени договори, да се провалят

Инженерингът е най-бързият и адекватен начин за изграждане на големите инфраструктурни проекти на общините

Г-н Владимиров, взехте участие в откритата приемна, организирана от в. „Строител“ и ОП на КСБ – Перник, на която разговаряхте с представители на строителния бранш от областта. Каква е Вашата оценка за събитието, беше ли полезно?

Такъв тип срещи между местната администрация и браншови организации винаги са полезни, защото можем да разговаряме открито, да видим всички гледни точки и заедно да достигнем до решаването на проблемите. Удовлетворен съм от факта, че трудностите бяха поставени открито. За съжаление местната администрация няма как да реши част от тях, включително и един от най-важните и за двете страни в настоящия момент – индексацията на цените. Проблемът с инженеринга също трябва да бъде решен бързо – отново на национално ниво. Тази процедура е най-бързият и адекватен метод за изграждане на големите инфраструктурни проекти на общините. По този начин всеки знае мястото си на обекта, а възложителят от кого да търси отговорност. Общините като възложител сме се убедили в ефикасността на този метод и опитите да бъде максимално ограничен ще доведат до непредвидими последици относно изпълнението на общинските програми.

 

На приемната се коментира, че най-сериозният проблем пред строителния сектор е постоянно покачващите се цени на строителните материали. Към момента държавата не предприема стъпки за индексация на договорите за СМР. Какъв е Вашият коментар?

Държавата прекалено закъснява с приемането на адекватна методика за индексация на договорите с публични възложители. Без индексация на цените е възможно много обекти, за които вече има сключени договори, да се провалят, и то не само в Перник, а в национален мащаб. След като заради политически боричкания парламентът не намери време за тази важна тема, се надявам тя да бъде решена на ниво Министерски съвет независимо дали от редовен или служебен кабинет. Всички си спомняме, че вдигaнeтo нa цeнитe в строителните договори c 15% тpябвaшe дa cтaнe фaкт c пpoмeни в Зaкoнa зa oбщecтвeнитe пopъчки, нo пpoeктoзaкoнът нe ce пpиe от Народното събрание нa пъpвo чeтeнe в нaчaлoтo нa юни. Отхвърлените от парламента изменения, които предвиждаха индексация на вече сключени строителни договори, изправят общините и други публични възложители пред патова ситуация. От НСОРБ дори обясниха, че в някои общини плащането на неустойки за едностранно прекратяване на договорите излиза по-изгодно на фирмите от това изпълнението да продължи заради високата инфлация при строителните материали. Немалко строителни компании в момента се отказват още преди подписване на договор, защото в хода на процедурата офертите вече са станали неактуални и това застрашава реализацията на важни обекти.

С помощта на КСБ е създадена методика за индексация, която към момента остава само на хартия заради политическите трусове. Потърпевши от неглижирането на този проблем ще са не само строителните фирми, но и хората, защото планирани подобрения в инфраструктурата – не само местна, но и национална, няма да се случат.

Каква е равносметката Ви за изминалата 2021 г.? Какво успяхте да свършите и за какво не Ви стигна времето? Кое бихте определили като най-голямо постижение?

Изминалата година бе важна за екипа ми, защото успяхме да подготвим големите проекти, които изпълняваме през тази. Политическата ситуация през 2021 г., усложнената епидемиологична обстановка и други фактори забавиха работата ни, но я наваксваме.

Времето не ни стигна за доста от идеите, които имаме за подобряване не само на инфраструктурата, но и в културата, екологията, младежките дейности и други. Колкото и да искаме, за един мандат няма как да решим всички проблеми, които сме заложили като приоритетни, и това не е оправдание, а факт. Трудностите на Перник са много и са трупани с години, но не са нерешими. Важното е, че имаме подкрепата на нашите съграждани и това ни дава енергия, за да продължаваме да работим.

 

Кои са инфраструктурните проекти, които се реализират в момента, и какво предстои?    

Вече започнаха дейностите по рехабилитацията на две от големите и натоварени улици в града – ул. „Освобождение“ в кв. „Тева“ и ул. „Отец Паисий“ в централната градска част. На финала е изграждането на втората клетка на Регионалното депо за отпадъци.

Не спираме да обновяваме и подземната инфраструктура, като към момента работим по подмяната на вътрешната водопроводна мрежа на с. Драгичево, водопровод и нов резервоар се изпълняват и в с. Ярджиловци. Очакваме и стартирането на водния цикъл на Перник, за да можем паралелно да изградим и предвидените кръстовища с кръгово движение, които да облекчат автомобилния трафик през града.

Планираме и строежа на Младежкия център и новия корпус на СУ „Св. Иван Рилски“ и ПМГ „Христо Смирненски“, който включва закрит плувен басейн, класни стаи и STEM кабинети. Паралелно със строителството усилията ни са насочени и в подобряване на транспорта в Перник. На финала е изграждането на депото, което ще приеме новите ни 13 екологични автобуса. Община Перник спечели и проект за подобряване на енергийната ефективност на сградите на VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Детска градина 15 „Райна Княгиня“ на стойност 2 303 103 лв., финансиран от Министерство на енергетиката. Основната цел на проектното предложение, изготвено от администрацията, е трансформацията им в сгради с близко до нулево потребление и осигуряване на минимум 55% от енергията за отопление, охлаждане, вентилация, топла вода за битови нужди и осветление от слънчеви панели и термопомпи, подобрена енергийна ефективност чрез саниране, както и повишен експертен капацитет в областта на енергийния мениджмънт.

През изминалата седмица подписахме и договор с Министерството на околната среда и водите за пилотно инсталиране на система за производство на водородно-кислородна смес към отоплителната система на няколко общински сгради. Проектът ще се изпълнява съвместно с община Бобов дол. Очакваният ефект е икономия на гориво с до 50% и намаляване на вредните емисии.

Друг важен за перничани проект, който също ще стартира скоро, е ремонтът на символа на града ни – Двореца на културата. Една уникална сграда, която отново трябва да заблести.

Как се развива ВиК инфраструктурата?

В началото на мандата ВиК мрежата в Перник бе в лошо състояние. Голяма част от нея бе амортизирана, авариите бяха ежедневие, бяхме и в първите места по загуби на питейна вода. По време на водната криза в Перник успяхме с помощта на държавата да подменим 60 километра водопроводи в града, както и довеждаща инфраструктура, започна и изграждането на новата пречиствателна станция за питейни води, за която обаче са нужни още средства.

През тази година благодарение на финансовата дисциплина успяхме да отделим над 5 млн. лв. собствени средства, за да продължим работата по подмяна на подземната инфраструктура. Работата ще се извърши на два етапа и ще подобри не само качеството на услугата, но и ще намали допълнително загубите на питейна вода. Подмяната на водопроводите и водния цикъл ще ни позволят да изпълняваме и ремонти на улиците в града, защото без сменени тръби полагането на нов асфалт е само прахосване на публичен ресурс. Чисто имиджово подмяната на подземната инфраструктура не носи дивидент, но е важно хората да имат достъп до качествена услуга.

Какъв е инвеститорският интерес към Перник?

С удовлетворение мога да кажа, че инвеститорският интерес към Перник в момента е много голям. Той се изразява в различни посоки, включително и в активното жилищно строителство в източната част на града. В момента в Перник се изграждат два големи ритейл парка, които допълнително привличат погледите към общината.

Получихме инвестиционно намерение от голяма шведска компания, която е и с българско участие. Те развиват дейност на територията на областта и искат да разширят производството си в нашата община и да осигурят добри работни места. Окрупнихме индустриалната си зона, която вече е над 800 дка. Получихме средства от държавата за подобряване на инфраструктурата около нея. Имаме инвестиционни запитвания за там, което ще окаже влияние върху бизнес климата в града, инвеститорските нагласи и не на последно място на приходната част на бюджета. Това може само да ни радва, защото въпреки проблемите, които имаме, успяваме да работим с отговорния бизнес. Важно е в ситуацията, в която се намираме, двете страни да бъдем коректни едни към други и да можем да изпълняваме дейността си в услуга на всички перничани.

Каква е Вашата визия за развитието на общината в следващите години до края на този мандат?

Без силна икономика с висока добавена стойност няма как да има средства, за да се превърне Перник в проспериращ, развит, зелен и добър град за живеене и работа. Благодарение на растежа на местната икономика можем да решим много проблеми – в екологията, инфраструктурата, транспорта, да развием младежките и културните дейности и спорта. Перничани искат да им се предложи път за напредък в града. Надявам се заедно с моя екип да продължим да привличаме все повече хора от Перник към нашата кауза, за да изградим един нов и модерен град.

Имаме енергията и волята през оставащата година и половина да не спираме да действаме по заложените приоритети и да продължим с ускореното развитие на Перник. Продължаваме да работим за дигиталната община, за да се намали корупцията до минимум и да се повиши публичността и откритостта на дейността на администрацията.

Развитието на общината е невъзможно без привличане на инвеститори, гъвкава финансова политика и силна икономика – нещата, върху които се основава политиката в общината през този мандат. Казвам това като икономист, защото в основата на всичко е икономиката, приходите и правилното разпределение на средствата. Когато имаме добре работеща икономика и добре работещи фирми, тогава ще имаме повече приходи в общината и ще продължим да решаваме проблемите на Перник.

Основните ни приоритети заедно с осигуряването на по-благоприятен бизнес климат са подобряването на качеството на въздуха, модернизирането на транспорта и инфраструктурата, осветление до всяка точка на общината, подпомагане на общинските лечебни заведения, надграждане на социалните услуги и още много. По всички тях работим още от началото на мандата и няма да спрем, докато Перник не се превърне в най-добрия град за живеене в България.

Как работите с ОП на КСБ – Перник, и по какви теми ще разширявате взаимодействието си?

Сътрудничеството ни с Областното представителство на Камарата на строителите в Перник винаги е било плодотворно. Организацията е представена от местни фирми, които работят добре не само с общината, но и помежду си. Нужно и важно е да засилим диалога си относно стратегически въпроси, за да можем да ги предаваме на компетентните държавни институции.

Четете ли в. „Строител“ и какво е мнението Ви за изданието?

За да съм винаги своевременно информиран за процесите в строителния сектор използвам онлайн платформите на в. „Строител“. Един кмет трябва не само да работи с медиите, но и да следи процесите в държавата и в различните ключови икономически сектори, за да може да изпълнява задълженията си възможно най-добре и отговорно за развитието на общината си. Затова издания като в. „Строител“ са важни.