Общини

Кметът Иса Бесоолу: Павел баня се развива като целогодишна балнеоложка и туристическа дестинация

Г-н Бесоолу, да сте кмет на един от най-популярните национални балнеоложки центрове, който в много отношения е и единствен по рода си на Балканския полуостров, е привилегия, но и особена отговорност – и към местните хора, и към посетителите.

Да, отговорността на всеки кмет безспорно е голяма както към жителите на общината, така и към гостите й. Павел баня не прави изключение. Лично за мен общинските дела не са ми чужди вече повече от 16 години. Познавам работата и проблемите на града и населените ни места, които са тринайсет заедно с общинския център. Имам ясна визия за решаването им и ангажимент да го направя.

 

Бихте ли ни разказали за дейностите, които строителният бранш извършва на територията на общината – ремонтите на пътищата и водопреносната мрежа?

Строителният бранш е изключително важен за икономиката на страната ни и в частност за развитието на всяка една община, в т.ч. и за Павел баня. Кметът може да осигури средствата да се направи един или друг ремонт, но трябва да са налице и професионалистите, които да го извършат. Ние работим с различни строителни фирми и от всички тях настояваме за качество.

Като „перла в короната” сред реализираните ни инфраструктурни обекти мога да определя цялостната рехабилитация на път II-56 от с. Горно Сахране до Павел баня. На трасето ремонт не беше правен от близо 50 г., а то е изключително важно за нашите жители, защото свързва подбалканския републикански I-6 Бургас – София с нашия град и населените места в общината. Освен това II-56 е връзка между Северна с Южна България и се ползва от пътуващите, които преминават от Шипка през Павел баня, за да достигнат до Пловдив. Важна за осъществяването на рехабилитацията бе ролята на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) през 2020 г. и тогавашния председател на парламентарната Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Халил Летифов. Без десетките ползотворни срещи и разговори помежду ни нищо нямаше да е същото днес. Пълното обновяване на този път доказа, че когато има диалог между общините, институциите и народните представители от съответните райони, решения винаги могат да се намерят.

Успяхме да ремонтираме почти изцяло общинската четвъртокласна пътна мрежа. Имаме изготвен инвестиционен проект и за последния участък – жп спирка Павел баня – разклон Гердеме.

Един от големите проблеми остава лошото състояние на републиканската отсечка Павел баня – с. Турия. Изкърпвахме дупки, но това за мен не е решението. Искам да го рехабилитираме основно, но липсата на средства е факт. Въпреки това няма да се откажа да търся варианти. В момента съм обнадежден, защото от няколко дни се работи по трасето – извършва се заснемане на участъка от с. Турия до хижа Каваклийка. Трябва търпение, защото е нужно съдействието на държавата – все пак пътят е републикански, а не е общински.

В момента продължават строителни дейности по подмяна на водопроводната мрежа в селата. Нови тръби са положени в с. Търничене, с. Манолово и с. Асен, сега се работи в с. Скобелево. Там дейностите се реализират съвместно с ВиК ЕООД - Стара Загора. Община Павел баня им помага със строителната си бригада и новата техника, която закупихме миналата година.

Имаме готови проекти за цялостна подмяна на ВиК мрежата на с. Тъжа и с. Осетеново на стойност 15 млн. лв. с разрешение за строеж, като търсим външно финансиране. Изработваме проект и за ВиК мрежата на с. Александрово, която също трябва да се изгради наново. Очакваме средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за последния етап за подмяна на ВиК мрежата на общинския център.

Споменахте, че общината има свое строително звено. Вероятно сте единствената, която разполага с такава. Каква беше причината да го сформирате?

Създадох т.нар. строителна бригада, за да можем като администрация да сме максимално оперативни и бързи при извършването на текущи ремонти. Считам, че понякога изпълнението на СМР по стопански начин е най-доброто решение, особено за община като Павел баня, която е малка и с ограничен бюджет. Това е моят начин да спестявам средства от бюджета, които насочвам за реализирането на възможно повече ремонтни дейности. Освен това със сформирането на строителната бригада разкрих нови работни места, което индиректно е месечно обезпечаване на няколко семейства.

В края на миналата година „вдъхнахме нов живот” на сградата на бившето предприятие „Благоустройство и комунално строителство“. Монтирахме и камери за видео наблюдение, СОТ системи и подновихме осветлението, направихме цялостно благоустрояване. Сега там се помещават общинските служители по поддръжката и общинските машини за сметопочистване.

 

Колко са строителните разрешения от началото на 2022 г.?

Към края на август броят на издадените разрешения за строеж е 33.

 

До края на октомври трябва да приключат СМР на старата и новата сграда на общината. Какви други строителни дейности са в ход?

Административното здание на една община и централната й градска част са нейното лице. Нашата нова сграда чака да бъде довършена вече 22 години. Не знам по какви причини не е била, но съм щастлив, че с екипа ми в началото на юни т.г. започнахме така дългоочакваното от служители и граждани довършване на новата сграда на общинската администрация и обновяване на настоящата ни. Целта ни е след приключване на СМР да се организира по-добре работата на служителите и те да бъдат на разположение на хората в подходяща и за двете страни среда. Това е изключително важен и трудоемък ремонт, но ще се справим и през октомври Павел баня ще се радва на изцяло обновените си две административни сгради.

Паралелно с това дадох ход на обновяване на здравната инфраструктура. Започваме ремонт по поликлиниката, където се помещава и Спешна помощ. От рехабилитация се нуждаят и сградите на здравните служби по селата, но тъй като проблемите в това отношение са много, защото нищо не е правено с години, ще ги решаваме поетапно според средствата, с които разполагаме.

Отделно от това миналата година успяхме да изпълним ремонт и на църквите в селата Горно Сахране и Долно Сахране, а през 2022 г. – в с. Александрово, и в храм „Рождество Богородично” в Павел баня.

Стартирахме и строителни дейности по кметства, детски градини, училища, паркови зони и местата за игра на децата – все неща, които не може да отлагаме във времето, защото са чакали прекалено дълго да бъдат свършени. По отношение на детските градини – довършваме второто крило на тази в града, изпълняваме основни ремонти в сградите в с. Александрово и в с. Осетеново (за тази ДГ общината получи средства от Министерството на науката и образованието). Подменяме покрива в детската градина в с. Скобелево.

Започнахме и проекти за внедряване на мерки за енергийна ефективност и ремонт на покриви на училищата в селата Осетеново, Александрово, Манолово, Търничене и Габарево.

 

Кажете ни повече за състоянието на образователната инфраструктура.

Голяма част от общинския бюджет тази година – над 8 млн. лв., е насочена към училищата и детските ясли и градини. Всяка дейност, която залагаме за реализиране, я обсъждам заедно със съответните директори, защото те най-добре знаят кое им е най-належащо за решаване.

В началото на мандата започнахме поетапно ремонти в детските градини и училища в общината. Освен внедряването на мерки за енергийна ефективност направихме и правим ремонти на санитарните помещения, кухненските блокове, спалните помещения, стаите за игра, дворните пространства. На много места успяхме да подменим настилките в стаи и коридори, да закупим изцяло ново оборудване за децата – все неща, „непипани” с години.

Построихме нови площадки за игра в някои населени места, а само отпреди месец децата на гр. Павел баня се радват на още една чисто нова в центъра на града. В парковата зона има площадка, а тази е втора. Повярвайте ми, усещането, когато през деня или вечер минавам покрай парка и чувам детски глъч, е невероятно. А когато ме срещат родители и споделят радостта си, за мен това е истинското удовлетворение от това, че съм кмет.

Лятото преминава, но ремонтът на общинския плаж продължава да е на дневен ред за администрацията.

От началото на демократичните процеси в страната общинският плаж винаги е бил отдаван под наем на частни лица. През последните 4 г., докато все още беше в частни ръце, тънеше в разруха. Като кмет не искам моите съграждани да търсят други места за отдих и развлечение в летните месеци, при положение че в Павел баня имаме нужната материална база. Предложих на Общинския съвет и те ме подкрепиха плажът да се стопанисва от общината, още повече когато като частен стои заключен. Моите разбирания са, че той трябва да се ползва от всички хора, но се налага да направим редица ремонти, за да функционира отново. Около 1,5 млн. лв. са ни необходими, за да реализираме нужните дейности, само за басейна ще трябват 650 хил. лв.

Водим кореспонденция с Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ относно искане за ползване на минерална вода. Все още нямаме отговор, но с общинските съветници работим за каузата плажът да отвори врати. Той е най-големият в област Стара Загора с площ от 1200 кв. м и е с капацитет 600 плажуващи, а общината е сред най-богатите в страната на минерални води.

Павел баня се развива като целогодишна балнеооложка и туристическа дестинация. Хотелските бази и къщи за гости са отворени непрекъснато за хора, дошли на лечение или просто на почивка. В летните месеци градът се посещава от над 3000 души. За да отговорят и на най-взискателните туристи, местните инвеститори постоянно подобряват качеството на услугите си. В края на миналата година отвори врати нов петзвезден комплекс. В града ще има и още два нови от висок клас хотели. И трите обекта са в близост до общинския плаж. Това са все добри новини за нашата община, защото нейното развитие е важно за всички ни.

 

С какъв бюджет разполага общината за 2022 г.?

Бюджетът на една община никога не е достатъчен, защото проблемите за решаване в последните години са много по-големи от финансовите възможности. Въпреки това трябва да се справяме и да търсим решения. Бюджетът на Павел баня за 2022 г., който внесох за разглеждане в Общинския съвет, бе реален, обективен и напълно изпълним, съставен след анализ на приходите и разчет на разходите на база приоритетите за управление на публичните финанси, затова и бе приет. Финансовата рамка е 18 271 402 лв., от които 10 950 506 лв. са делегирани от държавата дейности, преходен остатък в размер на 1 477 185 лв. и приходи от местни дейности – 5 843 711 лв. В него като акцент заложихме дейностите по инвестиционната програма, ремонтите на три детски градини в с. Александрово, с. Долно Сахране и гр. Павел баня и асфалтиране на улици в града и в селата. Въпреки постоянно растящите цени на електроенергията, стоките и услугите е добре, че успяхме да обезпечим уличното осветление и не стигнахме до режим.

В бюджета заложихме средства за детските градини след решението на правителството родителите да не се заплаща месечна такса. Имаме средства и за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Финансираме спортни дейности и местния фолклорен ансамбъл „Детелини”. Виждате колко са разнородни дейностите и перата, по които общината разходва бюджета си, но сме длъжни да балансираме.

Подготвяте ли се за зимното поддържане на пътищата?

Пак ще отбележа колко важно бе изпълнението на цялостния ремонт на пътя от с. Горно Сахране през Гердеме до Павел баня, който е част от републиканската мрежа. Въпреки че не е ангажимент на общината да го поддържа през зимата, винаги като имаме възможност, се включваме и чистим в района, защото в крайна сметка е важен животът на всеки един от нас, седнал зад волана. Имаме добър диалог с АПИ.

Като човек, който дълги години е бил близо до проблемите на община Павел баня, бях общински съветник, съм имал отношение и визия по въпроса със зимното поддържане на пътищата ни. И след като павелбанци ми гласуваха доверие и ме избраха за кмет, закупих чисто нови машини за зимното поддържане на уличната инфраструктура. С нужната организация успяваме да се справяме с поддръжката през студените месеци.

Обръщам внимание, че нашата специализирана техника за комбинирано почистване при зимни условия и извършване на дейности в строителството е първата подобна машина в България. Различното от досега ползваните в общините е комбинацията на самосвал и монтиращи се към него две допълнителни приставки – устройство за разпръскване на луга и пясък и гребло за снегопочистване. Закупихме и нов комбиниран трактор с гребло, който също се включва в разчистването на снега в по-малките и тесни улички. Важно е да отбележа, че успях да придобия техниката с общински средства от отчисленията по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците, т.е. със средствата на гражданите.

Предстои да закупим машина за миене на улици и площади, т.нар. мотометачка. Винаги съм твърдял, че общината като институция не може без гражданите си. Покриването на задълженията им по такса битови отпадъци направи възможно скоро да имаме и тази нова техника. Считам, че поведението на павелбанци е изключително отговорно, особено във време на пандемия, когато всеки е притиснат финансово. Само за първото шестмесечие на 2021 г. събираемостта на местните данъци бе 64%. Тази година също е на добро ниво – над 70% към края на юли.

 

Основен поминък на хората в селата е отглеждането на различни етерично-маслени култури. Действащите розоварни в общината са сериозен бизнес, а и условие за запознаване на туристите от цял свят с античните методи на розоварене.

Годината беше суха и това се отрази и на добиваното розово и лавандулово масло и като цяло рандеманът беше нисък. Въпреки това розоварните работиха на пълен капацитет и за розопроизводителите имаше пазар за изкупуването на цвета.

На територията на Павел баня са Национален парк „Централен Балкан”, както и девет резервата, сред които Боатин, Царичина, Козя стена, Стенето, Северен Джендем.

Да, Павел баня е едно от най-красивите кътчета в България, в което по един прекрасен магичен начин се докосват история и природа. Тяхната симбиоза потапя местни и туристи в магията на маслодайната роза, кукерството и минералната вода. Това го няма никъде другаде в България. Възможностите за забавление, а и за почивка са много. На финала ще поканя екипа и читателите на в. „Строител“, ако имате възможност, заповядайте в Павел баня. Ние Ви очакваме!