Общини

Кметът на пловдивския район "Тракия" Костадин Димитров: Инвеститорите искат да строят при нас жилищни комплекси, защото имаме добре замислена и изградена инфраструктура

„ТРАКИЯ“ – пловдивският район, идеята за създаването на който е заимствана от квартал в Париж

Г-н Димитров, днес малцина знаят, че изграждането на първите блокове в район „Тракия” започва през 1973 г. с генералната цел за преодоляване на тежката жилищна криза в бързо разрастващия се град Пловдив. Ще отбележите ли годишнината през 2023 г.?

Да. През 2023 г. имаме юбилей и той ще премине под слогана „Израснах в „Тракия”, пораснах в „Тракия”. Ще направим контакти със създателите - архитекти, проектанти, строители, изявени общественици, да чуем тяхното мнение как по най-добър и привлекателен начин да посрещнем, живеем и изпратим тази прекрасна годишнина. Ще отпразнуваме по подобаващ начин и ще намерим връзка с различни инициативи на община Пловдив.

Може би за Вас ще бъде интересен и друг почти неизвестен факт - че голямата идея за развитието на „Тракия” е заимствана от един квартал в Париж. И на това се дължат много успешни решения. Малко хора знаят например, че тези стаички между етажите на някои от панелните блокове са били една перспективна система за събиране на битовия отпадък долу в приземието чрез торбички. За съжаление тази архитектурна и строителна идея не проработи поради чисто българския нихилизъм и затова администрациите на селищата разположиха кофите за боклук под път и над път. С грозната гледка около тях.

 

През изминалите години след демократичните промени, особено за последните десетина, Вашият район се измъкна от представата за „спалнята на пловдивчани” и стигна до обществено признание, спечелвайки приза „Най-добър квартал за живеене” в конкурса на местна медия.

Да. И дори се надявам, че имам определен принос за това. Ако изброим само парковете - шест или седем на брой, които изградихме или обновихме - „Ротари парк”, „Лаута”, парка на репресираните, „Майка и дете”, създаването на чисто новия „2019”, започването на строителството на „Кан Крум”, можем да кажем, че зелената система на квартала, а от там и на Пловдив, е много развита и се развива. Имали сме години, в които сме засаждали по 1000 дървета. Даже преди това интервю за в. „Строител” отново идвам от такова подобно залесяване.

Ние сме трети по броя на жителите район след Централен и Южен, но това, което през последните години прави впечатление, е, че „Тракия” е предпочитано място за изграждане на жилищни комплекси, защото има добре замислена и изградена инфраструктура. Преди дни бяхме на първа копка на един от най-новите комплекси и затова искам много ясно да заявя следното – когато мощен инвеститор е закупил голям парцел с намерение да изгради там жилища, няма как да го спрем и не бива да пречим на намеренията му. И точно тук идва моята роля като кмет - че с всички такива субекти успях да установя професионални контакти с предложение да надградят идеите си. Този комплекс, за който стана дума, ще се изгражда не само с включена зелена система, но и самите строители ще вложат средства за обособяването на следващия парк за тракийци. Срещу сградата на районната администрация ще построят дори една детска ясла.

С други инвеститори на големи жилищни сгради съм договорил да обособят повече паркинги или да асфалтират прилежащи улици, т.е. при всички случаи добрите ни отношения водят до нещо добро и полезно за района. Но това не означава, че не спираме презастрояванията на места, които са достатъчно уплътнени. Например - където площи, отредени за малки търговски будки, стават големи ресторанти и после искат там да построят жилищни кооперации, моята намеса е, че съм категорично против. Това е важно съгражданите ми да го знаят.

 

Споменахте, че развивате зелената система, как я поддържате и какво още се случва?

Изключително много зелени оазиси бяха изградени през годините в квартала и ние трябва да продължаваме да работим в тази посока, защото оценяваме ползата от това прекрасно начинание. Например за поливането ние правим собствени сондажи, които узаконяваме през Басейновата дирекция. Тук ще отворя една скоба за моята идея за облекчаване режима на поливните кладенци пред самите жилищни сгради.

 

Защо това е важно?

Защото ако ти имаш кладенец на село и ползваш вода за личното си стопанство, то ти си длъжен да направиш само уведомителен режим за съоръжението си. Докато ако гражданите пред даден блок искат да си полеят градинките, като сами финансират сондирането и монтират малка помпа на тяхното елзахранване, то те трябва да преминат през цялата тежка, скъпа и усложнена процедура, за да успеят да регистрират тази водна помпа. Нека добре да се разбере - не става въпрос за изграждане на кладенец, бунар, или както им казват хората из страната, а за най-обикновен сондаж ф110 мм. Подземната вода при нас не е надълбоко, самият сондаж не е скъп, но ходенето по мъките за узаконяването на това начинание спира инициативата на хората в това „зелено” отношение. Поливането с питейната вода не е разрешено.

Извън това имаме визия как трябва да бъдат аранжирани самите паркове, поддържаме приятелски отношения със занимаващите се в тази област фирми и това се вижда добре от всички жители, а и от нашите гости. „Тракия” е различен район.

За социализирането на територията ни имаме и много други мероприятия, свързани с различни спортни прояви – откриване на велосезона, велоалеите, футбол, строим непрекъснато нови фитнес площадки. Тук хората и обществеността като цяло помагат по различен начин – участие в разнообразни програми, в благотворителни акции.

Какво е състоянието на образователната инфраструктура?

В образователната сфера имаме четири училища, детски градини и няколко ясли, а първата изградихме в моя дебютен мандат като млад кмет, която е истинска приказка не само за нашия квартал, но и за целия град. В момента се строи още една по наш проект, която се изпълнява от община Пловдив. Споменах и за обещаното изграждане на ясла от частни инвеститори.

Работим за създаването на Математическа гимназия в „Тракия” на вече обособен терен. Нашите училища стават все по-хубави.

Ние сме в изключително добра комуникация с всички директори и където е необходимо, помагаме да има добра инфраструктура, като спортните терени през деня се ползват от децата в часовете по физическо възпитание, а след работно време - от хората на компаниите, които са ги изградили. Това е много добра практика, която се надявам да се популяризира в целия град, а защо не и в страната.

 

И в момента обновявате пътна мрежа. Разкажете какво се случва в тази сфера.

Да, постоянната ни грижа са неравностите по нашите улици. Но искам да отбележа, че ние имаме две основни пътни артерии, които трябва да се рехабилитират, и се надявам да имам пълната подкрепа на общинските съветници за това.

В микрорайон А7 преасфалтирахме една улица, правим тротоарите. По отношение на безопасността на движение сме построили и 7 кръгови кръстовища.

 

Малко или повече за екологията?

Има големи, малки и средни мерки, по които работим в тази сфера. При малките дейности иде реч за сваляне на почвата от зелените ивици покрай шосетата под нивото на платното и при дъжд пръстта да не се връща на шосето, където изсъхвайки, се превръща в прах от движението на автомобилите. Така структурирани улици не са някаква новост в урбанизацията на градските пространства, във всяка друга европейска страна това е практика. Много пъти съм поставял този въпрос на форуми пред експертите на голямата община и пред еколозите на Пловдив, но без особен ефект.

Активно работим и по отношение на премахването на печките на дърва и въглища, които са сериозните замърсители на въздуха, особено в такъв голям град като нашия. Проблем на Пловдив е и разделното събиране на битовите отпадъци или по-точно - невъзможността тази идея да бъде възприета от населението. Нямаме добра практика, а и нямаме създадени нормални условия, въпреки че имаме подготвени хора, работили и живели в чужбина и на „ти” с тази проблематика, с нейните плюсове и за екологията, а и за икономиката.

Кампанията „Засади дърво – създай живот“, инициирана от нас, е нещо, с което се гордеем. Уникална кампания. И днес засадихме няколко бора и смърча. Това е инициатива, в която всеки може да се включи, като и поводите са различни – за новородено, за рожден ден, за годишнина от сватба и т.н. Но това не е всичко. Прекрасна инициатива на район „Тракия” е и „Пейка с послание”, с която се облагородяват околните пространства. Вече имаме над 300 пейки, дарени от хората. Това е една истинска приказка, която човек може да прочете, да осмисли, да се почувства по-добър в иначе напрегнатия делник на нашенеца.

В пет жилищни входа в район „Тракия” бяха монтирани безплатно електрически подемни платформи за нуждаещите се лица с трайни увреждания и придвижващи се с инвалидни колички, което е още една инициатива, изключителна заслуга на наш специалист. Благодаря от свое и от тяхно име на нашия инж. Хакъ Сакъбов за организацията и всички положени усилия, благодаря и на съседите от входовете, които застанаха зад каузата.

Вие сте вицепрезидент на Българската федерация по таекуондо ITF, майстор по таекуондо 7 дан и международен съдия в този спорт.

Да, там, в залата за нашия спорт, е сърцето ми. С подрастващите, към 200 чисти души в нашия клуб, се зареждам изключително много. В последното състезание, което ние организирахме, участваха близо 600 състезатели. Към 2000 - съдии, придружители, гости, за два дни се докоснаха до магията на този спорт. Организирали сме и световни първенства и наистина се радвам, че в това мое семейство успявам да предам на децата, на моите ученици, едни изключително ценни качества при изграждането им като личности.

 

Това интервю традиционно се публикува в рубриката „Кметовете говорят” на в. „Строител”. Какво още има да каже кметът Димитров?

Няколко години подред по това време на годината се опитваме да направим място, където тракийци да се почувстват коледно. Миналата година стана приказка. В парк „2019” хората ни можаха да се насладят на клубна музика, на отоплителни уреди, на хубаво хапване и на много, много деца, които по различен начин поднесоха своите пожелания на майки и бащи, на баби и дядовци, на своите съседи на сцената на парка.

Тази година стартираме коледните празници на 17 декември. Впрочем, нека честитя настъпващите празници и на всички мои колеги, кметовете на общини, райони и населени места в цялата страна. Техният труд заслужава признание!