Общини

Кметът Васко Стоилков: В Сливница предстои сериозно развитие на жилищното, инфраструктурното и промишленото строителство

Инвеститорският интерес към общината се увеличава

Г-н Стоилков, срещаме се в деня, в който Православната църква почита паметта на Св. Спиридон. Как отбелязвате 12 декември?

С благословението на Негово светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в нашето с. Алдомировци бе отслужена Архиерейска Света литургия. Празничното богослужение стана в единствения храм, посветен на Св. Спиридон в Софийската епархия, от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Празникът беше почетен от десетки вярващи от селото и гости от София.

Преди интервюто проведох и отдавна планирани срещи със строителите, които работят по изграждането на пешеходна улица и търговски център, който е съставен от 20 малки самобитни магазинчета по италиански тертип, обособени на едно място. Стоките, които ще се предлагат в тях, се надявам да бъдат различни от масово предлаганите в супермаркетите – био, хендмейд и прочие. Там ще има малък централен площад, фонтан, място за срещи, вътрешен двор бистро, кафе-сладкарница. Дълго работихме по идеята да реализираме подобен проект, обсъждахме я с хората и се радвам, че сме в етапа на същественото строителството. Надявам се това място да има своите постоянни обитатели, да стане любимо за моите съграждани.

Освен това изграждаме и закрит плувен басейн. Строителство е на финалната права, но поискахме лека промяна в покривната конструкция, за да има повече светлина, и малко се забавихме, докато проектантът и строителите решат тази идея. В съседство с този обект реализираме и открит плувен комплекс и за летния сезон хората от общината ще имат още една спортна придобивка.

 

Плувните съоръжения заедно с прекрасната голяма многофункционална спортна зала ще направят община Сливница в притегателна дестинация за релакс, тренировки и срещи между столичните отбори, практикуващи различни дисциплини.

 По-същественото използване на големия брой спортни обекти е сред основните теми, които дискутираме не само в кметската администрация. Имаме и два затревени футболни стадиона с поливни системи, естествена трева, трети с изкуствена трева, с които затваряме кръга от спортни и съпътстващи дейности за всеки отбор, който иска да проведе учебно-тренировъчния и възстановителен процес на наша територия. Засега единственият ни проблем е легловата база, но се надявам в най-скоро време да се намери инвеститор, който да ремонтира или да изгради н ново хотела в центъра на града, който не работи повече от 10 г. Разполагаме с немалка леглова база, но тя е пръсната в къщи за гости около общинския център и не е удобна за по-големи спортни тимове.

Сливница се свързва с над 100-годишната история на вародобива в общината.

Първата варова фабрика в страната е построена в Сливница, а точно до нея по европейски проект се строи ново модерно съоръжение, конкурентоспособно и с впечатляваща визия. Тя ще използва газ за гориво, няма да замърсява природата. А най-голямата варова фабрика със собственици братя шведи в България е между землищата на Сливница и Драгоман.

 

Какво е финансовото състояние на общината в края на годината?

Добре приключваме 2022 г., нямаме задължения. Като цяло сме в стабилно финансово състояние и вече правим плановете за следващата година. Вероятно държавният бюджет ще бъде удължен, тъй като не се работи по нов за 2023 г., затова на базата на настоящата финансова рамка правим новите си разчети.

Радвам се, че времето позволява все още да изпълнявам строителни работи и ще можем преди Нова година да приключим и с поизостаналите дейности.

 

Колко са строителните разрешения за 2022 г.?

Строителните книжа са 59 на брой, като те са много различни и по отношение на обеми и сложност. Едно от големите ми служебни удоволствия е да преглеждам и разписвам служебните папки от главния архитект на община Сливница Пламен Попов, пълни с подробни устройствени планове и други важни документи, защото това означава, че някъде някой ще построи нещо, ще допринесе за визията на даден район, ще отвори работни места и т.н.

 

В покрайнините на града има доста нови красиви еднофамилни жилищни сгради. Строи ли се и в селата, реновират ли се къщите?

Много нашенци се завърнаха в родните си къщи в пандемията и съответно доста сгради бяха обновени. В селата извършваме наистина огромни благоустройствени дейности. Изградихме цялата общинска пътна мрежа на 100% и след което отделихме средства за дейности вътре в малките населени места. Например през миналата година в Алдомировци, което е най-голямото ни село, подменихме целия 21-километров водопровод. След като приключихме тези дейности, възстановихме улиците на селото, като асфалтирахме по преценка на местните хора най-важните от тях. В с. Алдомировци изградихме и нов сондаж, с което решихме тотално проблема с питейната вода. Това, държа да подчертая, беше 35-годишно изпитание на населението, което страдаше от недостиг на водата, особено през лятото.

В общинския център канализацията е изградена на над 90%, но все още нямаме Пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) и това е сериозен проблем от дълго време. Знаете, че с европейски средства първо се финансираха градове над 10 000 е.ж., после дойде на дневен ред работата с ВиК асоциациите, забавиха се прединвестиционните проучвания. Сега не е ясно бъдещето на големите ВиК проекти, а едно пречиствателно съоръжение е именно такъв скъп проект и не е по силите на общинския бюджет. Разполагаме с идеен проект за ПСОВ, но засега няма европейско финансиране за общини като нашата. В първия момент, в който се отвори възможност за финансиране, ще сме сред първите, които ще кандидатстваме.

Ще се възползват ли етажните собствености от възможностите за саниране на сградния фонд по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ)?

Направихме необходимите събрания с етажните собствености, създадохме съответен екип начело със зам.-кмет, който е наясно с всичко по процедурите, помагаме на хората при подготовката на документацията и т.н. НПВУ е много добър инструмент на Европейския съюз, но за съжаление България се забави твърде много. Има държави в Европа, които вече са изразходвали сериозен ресурс по техните планове, а ние още не сме започнали. Все още има и доста неясноти по правилата и процедурите на НПВУ.

 

Какъв е инвеститорският интерес към общината?

Мога да го опредял като постоянно засилващ се. Например една от големите логистично-производствени бази разширява двойно обема си. Това са френски предприемачи, които обособяват напълно екологично производство – рекламни материали, луксозни опаковки и подобни. С увеличаването на мощностите си у нас се очаква нуждата от работници и специалистите да нарасне двойно – сега заетите в производството са 100 души.

Други двама инвеститори строят мащабни халета с възможната идея около тях де се обособи нова икономическа зона. За застрояване се подготвя площ от около 100 декара, на които ще се развиват транспорт, логистика и производство на метални конструкции.

Възможно е да привлечем и румънски инвеститори, но войната в Украйна наложи известно забавяне на идеята на северните ни съседи. Територията на нашата община е много подходяща за развитието на различни бизнеси – разположени сме на удобен пътен възел и това дава големи предимства на предприемачите да реализират идеите си, защото имат бърз и удобен достъп до суровини, търговци, складове и прочие.

 

Да си кмет на община на 19 км от столицата е привилегия, но и предизвикателство.

Напълно вярно и в двете посоки. Много са амбициозните общини около София, но нашите привилегии са, че осигуряваме добри условия за живеене в красив в географско отношение регион със съхранена природа. През територията на община Сливница преминава международният път Е-80 Белград – Калотина – София – Пловдив – Капитан Андреево, свързващ Европа през Белград, София, Истанбул с Мала Азия. По същото направление преминава и жп линията София - Белград. Древният път, минаващ оттук, е бил артерия за придвижване на етнически групи още през каменно-медния период, а по-късно става един от главните пътища, свързващ Ориента със Средна Европа, т.нар. диагонален път. Първият официален римски път е построен по времето на Клавдий и Нерон. В тази връзка няма как да не спомена, че имаме и много богата история. Нашият край е благословен – има и географията, и историята да стане любимо място за живеене. Това искам като кмет на Сливница.

 

Една от привилегиите е идеята жп линията да се свързва със столичното метро.

В момента се изгражда жп трасето от София до Драгоман. Това е двурелсов път, по който ще могат да се развиват скорости до 200 км/ч. Разстоянието от жп гара Сливница до станцията на метрото в кв. „Обеля” ще се изминава за 15 мин. Там от перона на жп линията с ескалатор ще се отива до станцията на метрото. Има проектно място за изграждане на тази обща гара. В голяма степен това ще се случи благодарение на европейски мислещите хора в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и в „Метрополитен“.

 

Какво още иска да каже кметът Стоилков в съвместната ни рубрика „Общини: кметовете говорят”. Какво ще пожелаете на българските строители, на своите колеги в страната и на своите съграждани в навечерието на коледните и новогодишните празници?

На българските строители и инвеститори, предприемачи и проектанти пожелавам да побързат и да развият идеите си в нашата община, защото с всеки изминал ден тя става все по-добра за бизнес и за живеене. Нашата администрация ще помогне на всеки, който иска да строи на територията ни. В Сливница предстои сериозно развитие по отношение и на жилищното строителство, и на инфраструктурното, както и на промишленото.

На колегите кметове пожелавам да са здрави, да изкарат приятно коледните и новогодишните празници заедно със семействата си и да създават радост на хората независимо от сложния мандат, през който преминаваме – пандемия, политически кризи, войната в Украйна и т.н.

И нека моите съграждани да имат позитивно настроение, да са здрави, те и техните семейства, и да бъдат в очакване на една по-добра, по-богата Нова 2023 г. Те я заслужават!