Общини

Путин ще инспектира инвестиция на московското кметство на Камчия

Владимир Путин може да дойде у нас за 9 септември. Руският премиер и кметът на Москва Юрий Лужков се очаква да пристигнат и да разгледат как върви строежът на детския лагер „Камчия”, година преди комплексът да бъде завършен. Това съобщи Красимир Тодоров, кмет на община Аврен, на чиято територия се строи лагерът. Височайшите гости ще бъдат посрещнати от премиера Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова. Не само община Аврен, а цяла България ще се готви за събитието, каза кметът. Той припомни, че догодина ще бъде изцяло завършено мегастроителството на санаториално-оздравителния комплекс „Камчия”. Лагерът се шири на 350 дка край морето и реката. Общата инвестиция ще стигне рекордните 120 млн. евро. До момента са вложени 80 млн. лева. На последния етап през 2011 г. ще приключи и строителството на лагер „Черноморски” с жилищни сгради, амфитеатър с 2000 места и два плувни басейна.
Кметът на община Аврен ще поиска от премиера Бойко Борисов да бъдат деактувани 450 дка държавна земя край Камчия за изграждане лагер за български деца. Теренът е на бивше поделение, чиито сгради са съборени.
През следващите месеци започва изграждането на водопровод „Камчийски пясъци”, което забуксува заради съдебни дела. Новата тръба ще осигури дебит на водата от 600 л в секунда, сега той е едва 22 л/сек. Инвестицията е за 7,5 млн. лева.
Съвсем нов проект спечели Аврен по Оперативна програма „Регионално развитие” в размер на 3,7 млн. лева. Парите са предназначени за изграждане на улици и паркове на територията на общината.