Общини

Кметът инж. Ангел Жиланов: Община Горна Малина работи по обновяването на централните части на населените си места

Необходима е малка законова промяна, за да изградим уникално енергийно независимо селище без аналог

Инж. Жиланов, благодарим Ви, че за пореден път приехте да гостувате на страниците на в. „Строител“. Разкажете по какво работите от началото на 2023 г.

Изминалата половин година беше изключително натоварена. Стартирахме няколко значими проекта, много важни за хората от община Горна Малина. Радвам се, че има новости, които мога да представя на страниците на вестник „Строител” – следя изданието и го чета с интерес всеки петък.

Сред реализираните обекти е обновената централна част на с. Горна Малина. С нова визия са центровете на селата Априлово, Байлово, Белопопци. Имаме готов проект за реконструкции в с. Чеканчево и в с. Макоцево. С помощта на строителните фирми обновихме някои от населените ни места, подобрихме средата на живота за хората. Работим, така че никой от нашите съграждани да не се чувства пренебрегнат. Разбира се, ситуацията в държавата не ни помага на нас, ръководителите на местните администрации, да изпълним всичко, което сме заложили в програмите си. Беше ни отнета възможността да прехвърляме част от капиталовите разходи като възможност за текущи ремонти, което за общината е много важно. Можехме да решим проблемите за някои малки улици, да обявим поръчки, тази възможност бе пропиляна.

Утвърдихте ли имиджа на Горна Малина като „зелена” община на Средногорието?

Продължаваме да работим в тази посока, направихме нови конкретни стъпки и отчитаме резултати от тях. Най-важният е, че хората ни вече мислят „зелено”. В общината има „зелени“ работни места, екопътеки, веломаршрути, условия за пешеходен туризъм, множество къщи за гости, биопроизводители, както и три конни бази на наша територия.

Природата е доста щедра към община Горна Малина и за да могат да й се насладят хората, развихме пешеходни преходи до исторически и географски интересни местности чрез GPS координати. Това ще го предложим и на любителите на велосипедите. Всеки, който ни предпочете като дестинация за своята седмична почивка или ваканция, може да се ориентира лесно, да избере лек или по-сложен маршрут и напълно да се потопи в красотата на община Горна Малина, която се намира само на половин час от столицата. Затова и нашето мото е „Зелен оазис на една ръка разстояние от София”.

Срещате ли проблеми с опазването на околната среда?

Имаме проблем с нерегламентираното изхвърляне на строителните отпадъци, а и не само с тях. Депонирането и преработката на тези отпадъци не са изчистени до край в законодателството. Много малко са узаконените депа за строителни отпадъци, а ситуирането на подобно съоръжение е скъпо начинание и на практика доста общини сме в задънена улица. Често се натъкваме на незаконно изхвърляне на отпадъци, и то на недопустими места, например в средата на зелена поляна. Крайно време е този проблем да се реши нормативно.

Колко са строителните разрешения в общината за миналата година и каква е тенденцията за 2023 г.?

През 2022 г. броят им е над 100, а през настоящата година със сигурност ще надхвърлим тази цифра. Те са основно за еднофамилни къщи. Строят се и обществени обекти, за които администрацията помага с всичко възможно. Наскоро приключи и основен ремонт на многоетажен жилищен блок с 45 апартамента, изпълнен от частен инвеститор. Стана красиво - с детска площадка, с паркоместа, зеленина и прочие.

Какво е състоянието на образователната инфраструктура?

Работим много активно по тази основополагаща за развитието на общината дейност. От прозорците на кабинета ми сам виждате чудесно изглеждащата гимназия в с. Горна Малина. Приоритет за нас са и училищата в другите населени места. Например Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Априлово предлага професионално обучение, което е до 10 клас, и трябват още малко усилия от наша страна, за да стане гимназия. Защо е важно това? Децата трябва да имат възможност да получават първите стъпки в професионалното си образование навсякъде, най-добре в родните си места, при семействата си.

Като положителен факт в тази посока мога да отбележа, че от една година имаме и частно училище, разположено в уникалната като строеж сграда на старото такова в с. Осоица. 92-годишното здание, изрисувано с герба на oбщина Горна Малина, живее нов живот, след като в продължение на повече от 30 г. тъна в разруха. През 1989 г. то е закрито поради липсата на деца. Училището е сред малкото у нас, в които има и часовникова кула. Правено е по проект на италиански архитекти и е изградено изцяло от дялан камък. Много средства се вложиха в реставрацията на сградата – за подмяна на ВиК инсталацията, пълен ремонт на класните стаи, нови чинове и мебели и т.н. Учебното заведение ще издава сертификати на Кеймбридж на учениците след 7 клас.

На територията на общината има 14 села и две вилни зони. Как живеят хората в красивите населени места на Средногорието?

Местните живеят добре, защото обичат селата си, грижат се за имотите си, строят нови къщи, реставрират старите фамилни домове. Това натрупва леглова база, защото нашенци обичайно строят сградите си на два и три ката. Повечето все още не развиват семеен бизнес – стаи за гости, заведения и т.н., но има предпоставки това да се промени. Факт е, че посетителите, които идват основно за уикендите при нас, са повече от капацитета, с който разполагаме. След успешно проведения местен референдум на 25 юни 2011 г., на който 89,6% от жителите на общината гласуваха против откриването на кариери, мини и сметища за опасни отпадъци, за да се запази природата екологично чиста, всички селища станаха атрактивно място за краткотраен отдих и туризъм.

От друга страна сме идентифицирали 31 места за поклоннически туризъм. Стратегическа цел в Общинския план на община Горна Малина е „Развитие на туризма. Развитие на местните културни и туристически обекти, както и на зоните за отдих, спорт и развлечения с цел привличане туристи и създаване на по-добри условия за живот”. При нас има уникални възможности – за къмпинг, селски, културен, еко, събитиен, ловен и поклоннически туризъм. Въпреки това все още не може да се каже, че потенциалът е използван по възможно най-рационалния начин. В местността Калугерица например, по долината на р. Смолска между селата Байлово и Смолско е открито праисторическо скално светилище с астрономически календар. To представлява комплекс от четири пещери. Те са известни сред местното население като Калугерските или Манастирските пещери. Една от версиите за комплекса е, че това е древно съоръжение (VI–V хил. пр.Хр.), което е било използвано като астрономическа обсерватория за наблюдения на небесни тела – Слънцето, Луната и звездите. Във вътрешността на една от пещерите археолозите са разкрили над 240 изображения (изсечени в скалата), които показват различните фази на Луната. Атрактивни са тези с изпъкнали луни и с нисък релеф, които са относително по-редки и за които се смята, че визуализират регистрираните лунни затъмнения.

Във всички населени места има изградени православни храмове, някои от които са отпреди повече от 300 г. Паметници на културата са църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Байлово и храмът „Великомъченик Св. Димитър” в с. Макоцево.

Имаме маркирани 8 туристически маршрута, две екопътеки, провеждаме различни състезания и активно рекламираме нашите природни и исторически дадености, за които вече споменах.

Каква е пътната инфраструктура в общината, какви са улиците в селата?

Ще разделя отговора си на две – на общинска и републиканска мрежа. Инфраструктурата, която е наша отговорност, е много добре поддържана, дори в момента реновираме пътя между селата Саранци, Макоцево и Чеканчево със собствени средства. Имаме готови проекти за отсечките до центъра на с. Осоица и до Априлово. В близките една-две години и тези трасета ще бъдат основно ремонтирани.

В същото време републиканските пътища на наша територия са в безобразно състояние, не се влагат никакви средства. Твърдя го, защото от 19 г. съм в община Горна Малина. Имаме напълно непроходим път до тунела „Витиня”, който е и основно трасе при аварии по АМ „Хемус”. Сега и с танк не можеш да преминеш. Другото трагично пътно съоръжение е от Горна Малина през с. Белопопци до с. Байлово. В него от 20 г. влагаме общински пари за поддържането му, но вече положението е страшно. За съжаление не успяваме да получим одобрение за необходимите основни ремонти на републиканската мрежа на територията ни от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Друга основна за хората тема е водоснабдяването.

Водоснабдяването на нашите села е нормално. Общо взето, сами си финансираме ремонтите. Със собствени средства сме изпълнили повече от 70 000 линейни метра водопроводна мрежа. Работим по малки проекти. За ВиК системата на общинския център имаме осигурени три водоизточника чрез сондажни кладенци.

По какви проекти с европейско финансиране работите?

Един от най-важните е проектът за предварително третиране и компостиране на отпадъците, като с него ще можем да се доближим до интелигентното отношение към тях. Ще произвеждаме компост от зеления отпадък от дворовете и градините на хората, а и ще отделяме тази част от него, която в перспектива ще може отново да се преработва в съответните фабрики за рециклиране. По този начин около 60% от отпадъците ще имат нов живот, а с това ще намалим чувствително и планината от тях, която се трупа от домакинствата и обществените сгради.

Разкажете за културната и спортната инфраструктура.

Ще започна с читалищата, които развиват благородна просветителска дейност, като на територията ни функционират 14, както и сдружение „Читалищата в община Горна Малина – 2015”. Те поддържат живи българските национални традиции и местния фолклор. Неведнъж художествените ни състави са получавали призови места на национални събори.

Гостите на община Горна Малина имат възможност да се потопят и в нашата най-голяма духовна ценност – къщата-музей в с. Байлово на класика на българската национална литература Елин Пелин.

По отношение на спорта поддържаме в отлично състояние многофункционалната зала „Арена Горна Малина”. Спортният комплекс в общинския център и игрището с изкуствена трева в с. Априлово се радват на голям интерес сред младите. Волейболният ни отбор е много успешен. Миналата година спечелихме Купата на България. Развитието на волейболния спорт се дължи в значителна степен и на нашия заслужил гражданин на община Горна Малина Владо Николов.

Предлагаме възможност и на всички деца да изявят своя талант във футбола и художествената гимнастика.

Бихте ли разказали за идеята за изграждането на първото енергийно независимо селище у нас на територията на бивше военно поделение?

Става дума за терен край с. Долно Камарци с отпаднала необходимост на Министерството на отбраната, за който имаме разработен идеен проект, както и инвеститор, готов да вложи своите средства. Може да кандидатстваме за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Намеренията са да се изгради ново село с енергийно независими къщи по различни видове световни модели. Проектът предвижда строителство на демонстрационни къщи, в които желаещите да се запознаят как функционират те – по отношение на отоплението, на вентилацията, дизайна и т.н. И всичко това разположено в огромен парк на над 800 дка.

Засега е необходима само една малка законова промяна и в община Горна Малина ще бъде изградено уникално енергийно независимо селище без аналог на Балканския полуостров, а навярно и в цяла Източна Европа.

Неведнъж сте коментирали, че данъците за имоти не са адекватни. Повишихте ли този налог в общината?

Тази година не увеличихме данъците, които са много ниски. Трябва да поясня, че в общината живеят доста заможни хора наред с български семейства с по-скромни финансови възможности. Независимо от статута им те плащат близки по стойност данъци. Затова винаги съм настоявал данъчните оценки на имотите да намерят справедливо решение. В момента тези оценки са 30 до 40 пъти по-ниски от пазарната цена на недвижимата собственост.

Какво още иска да каже инж. Жиланов на своите съграждани, колеги в страната и на българските строители в съвместната ни рубрика с НСОРБ „Общини – кметовете говорят“?

Напоследък се насочваме от едни избори към други. Нека българските граждани да вярват на своите кметове, защото при всичките политически и икономически сътресения в държавата и последвалите проблеми, които се стовариха на общините, ако не беше местната власт, България трудно щеше да премине през изпитанията.

Българските строители натрупаха опит, знания, строят качествено и красиво. Пожелавам им процедурите в държавната администрация да станат по-прозрачни, защото е безумие да се пречи на тези, които с ума и професионализма си осигуряват прехрана на много хора и оставят сгради и съоръжения за бъдещите поколения.