Общини

Кметът Владимир Москов: 40 проекта са спечелени в Гоце Делчев за последните 4 години

Над 90% е обновена водопроводната мрежа в града и селата

Г-н Москов, наскоро се запознахме с идеята в Неврокопската професионална гимназия да се открие специалност, свързана със строителството. Стори ни се впечатляваща, дори само защото видяхме, че възрожденските архитектурно-строителни шедьоври във Вашия регион се нуждаят от реставрация…

Не бих казал, че това е основната ни цел. Идеята е да се подготвят кадри за строителството – техници, геодезисти и други, които да работят в строителните фирми. Мисля, че една част от завършилите след това ще продължат образованието си в университетите, където се изучават специалности по архитектура и строителство. В нашия район има много голяма необходимост от такива кадри.

Разчитаме Министерството на образованието и науката да подкрепи НПГ „Димитър Талев“. Ние, общините от района, също ще подкрепим по всякакъв начин развитието на училището. Строителните фирми също имат интерес към подготовка на средни изпълнителски кадри.

С новата специалност ще има надграждане в Неврокопската професионална гимназия. Съобразена е с нуждите и икономическото развитие в района. Знаете, че навсякъде стои проблемът с кадрите. Има едно необосновано въвеждане на специалности, които след това трудно намират реализация. Съвместно с директорите на гимназиите в Гоце Делчев и със Сдружението на предприемачите в региона обсъждаме нуждата от кадри в зависимост от бизнеса, който е развит, и така се стига до разкриване на конкретни паралелки в професионалните гимназии.

Целта ни е да се предоставя образование и професионални умения, които да намерят реализация на пазара на труда веднага. А от друга страна по този начин подпомагаме местния бизнес, който страда от липса на квалифицирани кадри. Вярвам, че това е правилният начин на работа, и се надявам, че ще успеем да го реализираме още по-добре занапред.

Като продължение – в общинския център здраво се строи. Колко са строителните разрешения за миналата, а и за тази година?

Издадените разрешения за строеж за 2022 г. са 215, а до юни 2023 г. са издадени 102. За периода от ноември 2019-а до юни 2023-та са общо 740, като допуснати и одобрени са 223 броя подробни устройствени планове (ПУП) и са издадени 319 удостоверения за въвеждане в експлоатация. Наистина може да се каже, че в нашата община се строи доста сериозно, правят се инвестиции в имоти и има голямо търсене, съответно и предлагането е голямо. Това само може да ни радва, защото, от една страна, показва, че хората искат да живеят тук и да се развиват, а, от друга, че дори и да работят извън страната – инвестират основна част от средствата си отново тук, по родните места, в закупуване на жилища, имоти или развиване на собствен бизнес.

Управлявате 10 населени места и над 30 000 души население… В някои от селата живеят по стотина души. Какво е положението с питейната вода и в общинския център, и в селата?

Засега няма проблеми. Над 90% е обновена водопроводната мрежа в града и селата. Необходимо е възстановяване на довеждащата инфраструктура и изграждане на язовир край с. Брезница за допълнителен резерв при засушаване. Предстои избор на изпълнител за изграждане на резервоар 500 м3 в с. Буково. До няколко месеца трябва да приключи и подмяната на водопроводната мрежа в югозападната част на общинския център. Можем да кажем, че общината ни е обезпечена в това отношение и в повечето населени места и квартали на града хората отдавна са забравили какво е да им спира водата поради аварии.

В рамките на последните четири години е извършена подмяна на общо 13 900 м водопроводна и канализационна мрежа на територията на общината. 5400 м са подменени в града, като от тях 1100 са от инвестиционната програма на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД.

В един подчертано съхранен в екологично отношение регион проблемът с отпадната вода трябва да е на дневен ред винаги. Така ли е? Строите ли пречиствателни съоръжения?

Това е проблем. Изработили сме проектни предложения. Сега сме открили процедура за работни проекти и след това ще търсим финансови средства за изграждане на пречиствателна станция. Реализирането на такива обекти е много скъпо и няма как да го направим с наши общински средства. Нужни са европейски програми или помощ от държавата.

Селата Делчево и Попови ливади предлагат добри възможности за туризъм, как ги развивате?

Двете села са съвсем различни и привличат различен тип туристи. Село Делчево е архитектурен резерват със запазена автентична архитектура. Попови ливади е климатичен курорт в сърцето на Пирин планина и е предпочитано място за отдих с множество изградени вили. Успяхме да направим ремонт на ученическия лагер там, който още тази година ще заработи отново. Обособен е обучителен и информационен център в района на същия ученически лагер, а предстои и изграждане на многофункционална детска площадка, като имаме одобрен проект.

В Делчево също предстои да изградим такава детска площадка. И в двете села се провеждат различни културни събития и събори, като най-важни са празникът на виното, посветен на Трифон Зарезан, в Делчево през февруари и отбелязването на годишнината от избухване на Илинденско-Преображенското въстание в с. Попови ливади в края на юли или началото на август. Тъй като се намират в Пирин, двете села са чудесна възможност и за пешеходен туризъм, има много екопътеки, красиви местности и живописна природа.

Пътищата в общината? Какво е тяхното състояние?

Пътищата в общината са в добро състояние, поддържат се. Разбира се, че винаги има какво още да се направи. През тази година реализирахме един изключително важен проект за изграждането на южния околовръстен път на Гоце Делчев през местността Текето. Отсечката е с дължина 1131 м и свързва индустриалната зона на Гоце Делчев с републиканската пътна мрежа, като по този начин ще се облекчи трафикът в централната градска част - ще се намали в голям процент движението на товарни коли и автобуси по главните улици.

Извършена бе реконструкция и разширение на улица „Дунав“ на кръстовището с ул. „Пейо Яворов“, където бе направено кръгово кръстовище. Ежегодно правим ремонт и рехабилитация на улици в града и селата, както и на пътищата от общинската мрежа.

Вие сте граничен район, възползвате ли се от специалните програми за трансгранично сътрудничество?

Имаме много добри партньорства с общини в Република Гърция и Република Северна Македония. Реализирали сме проекти, имаме и такива, по които сега се работи. Установени са и културните връзки. Партнираме си с Просочани, Драма, Кавала и Като Неврокоп от Гърция, а от Северна Македония - с Щип, Кочани и Кратово.

Как се справя общината в условията на поредица от кризи?

В последната една година светът е завладян от икономическа криза, която в България е особено силно изразена и с висока инфлация. Това оказа много негативно влияние върху всички проекти, които вече бяха започнали да се реализират при нас, защото цените на материалите и на услугите се завишиха доста сериозно. Това от своя страна наложи корекции, както и преработване. Ситуацията е изключително усложнена и от политическата криза. Доскорошната липса на редовно правителство, а и на държавен бюджет, изключително много затрудниха работата на общините, както и на всички държавни институции, които са обвързани и зависими от централния бюджет. Имаме недостиг на средства за местна поддръжка и дейности, свързани с инфраструктурата – асфалтиране на улици, ВиК, укрепвания и други.

До каква степен успявате да си помогнете с европейски проекти?

Можем да отчетем добри резултати, които са факт благодарение на много и добра работа. Разполагаме с отличен експертен екип. Не изпускаме проекти. Имаме и консултанти. За последните 4 години сме привлекли допълнително над 40 млн. лв. в община Гоце Делчев и сме спечелили повече от 40 проекта.

Сътрудничеството с ОП на КСБ - Благоевград?

Разчитаме на повече инициативност и практическо сътрудничество. При сериозно отношение от държавата и бизнеса перспективите са оптимистични.