Общини

Кметът Деян Дойнов: Обновяването на надземната и подземната инфраструктура е приоритет за община Сопот

Българските строители преобразиха и преобразяват нашия град и страната

Г-н Дойнов, след завършването на големия воден цикъл на града и основните ремонти на централните улици Сопот изглежда различен. Вижда се добра организация на движението.

Обновяването на надземната и подземната инфраструктура е приоритет. Това се цени от хората, както, разбира се, и много други аспекти от управлението на моя екип. През последните 40-50 г. градът не се е развивал по никакъв начин в инфраструктурен план. Затова положихме доста усилия в тази насока. Например обновихме улици по подмярка 7.2 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Осигурихме финансиране за нова настилка, подмяна на тротоари и т.н. за възлови улици като ул. „Йордан Ненов”, която е около 2 км, реновирани са и няколко пресечки към нея. Това е основна улица за един от най-големите квартали в общинския център – кв. „Сарая”. В него направихме прекрасен парк на мястото на недовършена сграда на „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД (ВМЗ) на общинска земя, която съборихме. Освен за живеещите в квартала паркът стана популярен за целия град, а и активно се посещава от нашите гости. Дори родители от съседните населени места често водят децата си в този зелен оазис.

Обновен е и главният булевард „Иван Вазов”, който е част от републикански път I-6, известен като Подбалканския път София - Бургас, който се поддържа от АПИ.

С други думи – организацията на движението, която Ви е направила впечатление, говори за добър стандарт, доближаващ се до големите градове в страната.

През есента предстоят местни избори. В края сте на втория си мандат начело на общината. Каква е равносметката Ви?

Няма значение кой колко мандата е бил кмет, но аз с удовлетворение и гордост мога да кажа, че през всичките тези осем години, през които заедно с моя екип сме ръководили общината и сме се грижили за нейното развитие, сме работили с една основна мисия – добруването и утвърждаването на Сопот като различен град. Защо различен? Защото в България няма друга такава общинска структура, която паралелно да развива военната индустрия и същевременно да се грижи за природата, да работи за туризма в национален план, да създава принаден продукт и да няма безработица. Затова твърдя, че ние успяваме да развием различните аспекти от живота на хората в нашата община.

По време на първия мандат преодолявахме тежкото финансово положение на общината, което моят предшественик ни остави след 12-годишно управление. Проблемът беше много сериозен и дори и към настоящия момент продължаваме да изплащаме задължения. След като стабилизирахме положението, успяхме да постигнем и доста неща. Неслучайно аз наричам първите 4 години „мандат на оцеляването”, а втория -„мандат на стабилизирането и разцвета”. След като осигурихме здравите основи, сега можем да надграждаме и го правим.

В момента извършваме преустройство, ремонт и обновяване на градската среда на централния площад „Иван Вазов”. Той ще бъде изключително атрактивен, модерен като визия. В с. Анево успяхме да преустроим сграда, която местните са чакали да бъде реновирана цели 50 години, но е имало само обещания. Ние преустроихме обекта, бивше селско училище, което е функционирало между 1960-1970 г. Със средства от капиталовата ни програма и с финансиране по подмярка 7.2 на ПРСР направихме сградата многофункционална – има помещения за кметството, пенсионерски клуб, зала за театрални постановки, за културни събития и др. подобни. Реализирахме едно практично и модерно решение за хората. Другите малки селища в Пловдивска област нямат подобна сграда и това наистина ме радва, защото е реален успех за населението. Наред с това на съседен терен стартираме изграждане на футболно игрище с модерна настилка, с фитнес на открито и всичко съчетано по красив начин с централната част на с. Анево.

В село Анево правят впечатление и санираните блокове. На калкана на един от тях е изрисуван в цял ръст патриархът на българската литература Иван Вазов.

Да, това беше моя идея, реализирана по вече приключилата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, по която реновирахме седем блока. След енергийното обновяване изрисувахме сградите с националните колоси, както и целия Вазов род. Зад блока с патриарха на българската литература, който споменахте, има друг с Васил Левски с лъва, което е емблематичен момент в историята и има много символика. В гр. Сопот също имаме картини с Иван Вазов, с братята генерали Вазови, т.е. общината застана зад едно родолюбиво начинание, което се посрещна радушно от хората.

 Нека да припомня, че самият Левски е свързан със Сопот, неговата майка Гина Кунчева-Караиванова е от нашия град. Сопот е люлка на родолюбието, ние правим всичко възможно да го съхраняваме, да даваме пример на поколенията.

В последните години общините са изправени пред редица предизвикателства - пандемията, войната в Украйна, инфлацията и т.н. Как се справяте?

Да, всички тези трудности оказват влияние не само на нашия регион, но и на цялата държава, а и навсякъде по света. Имахме определени проекти и количествено-стойностни сметки за тях на едни цени, но инфлацията вдигна цифрите два или три пъти. Въпреки това се справяме. Пример е генералният ремонт на Народно читалище „Иван Вазов – 1871“ – Сопот. Общинският съвет ме подкрепи в това решение и на практика първият етап от обновяването е факт, разбира се, на по-високи цени. Но такива са условията на живот. Сега предстои да стартираме и втория етап от реновирането на читалището. Ремонт на неговия покрив не е правен повече от 50 г.

Ще спомена още, че служебното правителство осигури средства за основен ремонт на булевард „Хр. Ботев”, който завършва до едно от най-значимите ни предприятия - SKF Bearings – Bulgaria, където работят между 2000 и 3000 човека от Сопот и региона.

Сопот е град от 20 години. Как се промениха условията за живот?

Може да се каже, че за изминалото време сме в нова битност. Сопот е градът на Вазов, но и на военната индустрия. Затова, когато говорим в социално-икономически план и отчитаме световните предизвикателства, ние на първо място трябва да поставим липсата на безработица. При нас няма работа само за този, който не иска да се труди.

ВМЗ работи с пълен капацитет, заетост между 4000 и 5000 души, в региона има доста друга алтернативна заетост като споменатия SKF Bearings – Bulgaria.

За тези производства е необходима висококвалифицирана работна ръка. В района няма професионални гимназии с характерен профил. Как се осигуряват нужните кадри?

Липсата на достатъчно кадри е всеобщ проблем за цялата страна. Големите фирми, развиващи дейност на територията ни, намират решения – ако имат недостиг от квалифицирани служители, те полагат усилия сами да си ги подготвят. За жалост професионалната гимназия, която произвеждаше навремето кадри за различни сфери, вече е преструктурирана и има една-две паралелки, които подготвят хора за характерните дейности в общината, но също е факт, че младите се ориентират към друг тип професии.

Аз благодаря на ръководителите на споменатите два завода, че не само намират и обучават кадри, но успяват и да ги стимулират да останат да работят при тях. В днешния комерсиален живот основното е заплащането и явно са намерили златното сечение. Освен ВМЗ и SKF имаме и няколко малки фирми, цехове със съпътстващо производство, шивашки и сладкарски работилници, автосервизи и др.

Започнахме разговора с изпълнения воден цикъл на града, което предполага, че нямате проблеми с питейната вода, със състоянието на ВиК системите. Така ли е?

Водата като природна даденост има особен смисъл за Сопот. Ние определено сме град на чешмите, от които на различни места блика живителната течност, често преминаващите транзит през града спират колите си, за да си налеят от вкусната ни вода.

Името на нашия град идва от старославянската дума „сопох“ – извор, водата на който е прокарана през дървена или метална тръба, улей. Ние успяваме да съхраним завещаното от поколенията преди нас. За съжаление няколко чешми бяха прекъснати при реализацията на водопроводен проект по времето на предишното ръководство на града. Сега при изпълнението на проекта за централния площад на Сопот тази течаща вода ще се вкарва в голям резервоар и от там ще захранва два фонтана, които ще дадат новата визия на центъра на Сопот.

По какви други проекти за подобряване на градската среда работите?

В настоящия ми мандат с екипа ми положихме много усилия и използвахме част от средствата в капиталовата програма и други възможни финансови източници за решаване на неотложни проблеми на градската среда. Например изградихме подпорни стени в кв. „Сарая”, обособихме паркинги, където никога не е имало такива, изпълнихме цялостно асфалтиране на няколко улици, изградихме паркове и градини, детски площадки.

Изключително много усилия положихме сгради от общината да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост по новата програма за енергийно обновяване. В града имаме 32 сдружения на собственици, които отговарят на всички изисквания, заложени в процедурата за подаване на проектни предложения, които сме подали по надлежния ред в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ако успеем да се класираме за финансиране, с което да се санират тези 32 жилищни блока, то това ще бъде и ново признание за дейността на кметската администрация.

Ще поясня, че аз направих всичко възможно тези 32 блока да получат одобрение. Новата програма предполага средствата за изготвянето на технически паспорти и енергийни обследвания да бъдат за сметка на собствениците на апартаменти. За да не натоварваме финансово хората, аз успях да осигуря тези пари като социална привилегия. Предложих на Общинския съвет да отделим средства от общинския бюджет за гражданите. Така предоставихме 600 000 лв. на тези сдружения. Имаме блокове, за които за обследвания бяха необходими около 15 000 лв., а за по-големите около 45 000 лв. С други думи – всичко, което прави нашият екип през годините, е обърнато към хората – в социален, инфраструктурен и в чисто житейски план.

В Сопот определено се строят доста еднофамилни къщи. Колко са строителните разрешения годишно?

Изграждат се не само еднофамилни домове. Има инвеститори за всякакъв вид строителство. Причината е, че общинската администрация работи перфектно и нямаме нито едно спряно строително разрешение. Процедурите се изпълняват максимално бързо спрямо Закона за устройство на територията. На годишна база строителните разрешения са към 80-100 броя.

Част от тях вероятно са свързани и с изграждането на обекти от туристическата инфраструктура?

Да, това е факт. Хората развиват своите бизнес идеи и в това направление. Изградиха се доста къщи за гости и заведения за хранене. Сопот е град с богато културно-историческо наследство, гостите ни се увеличават от година на година и местните жители отчитат този факт, като активно се включват в туристическия бизнес. Имаме селски, спортен, фолклорен и още и още видове туризъм, с които ставаме и привлекателна дестинация за малки и големи любители на историята и на прелестите на Балкана.

Нека да завършим с традиционния въпрос в съвместната ни рубрика с НСОРБ „Общини: кметовете говорят” – какво още иска да каже на своите съграждани кметът Дойнов, на българските строители, а и на своите колеги от страната?

Ще започна с българските строители, които преобразиха и преобразяват нашия град и страната, но и работят в силно конкурентна и инфлационна среда. Строителството има многопластово измерение и едно от основните е, че този бранш създава красота, удобства за хората, висока принадена стойност и атрактивна заетост на неговите професионалисти.

При нас този бранш се съобразява с архитектурата, природните дадености и историческите особености. Когато се надгражда, а строителството е именно индустрията, която надгражда, градът на Вазов и военната индустрия става различен. Ние имаме нужда и от съхраняването на духа, на онзи възрожденски дух, който всеки наш гост, българин или чужденец, трябва да почувства, изправи ли се под върховете на Стара планина или като застане до паметника на Иван Вазов, откъдето се открива неповторимата панорама с надписа „Аз съм българче”. Когато влезе в някоя от старите възрожденски къщи или Радиното училище… Затова на българските строители, а и на моите колеги в страната в тези трудни времена пожелавам да намират сили да отстояват идеите си, да надграждат и развиват бизнеса и бъдещето на своите населени места.

На моите съграждани за пореден път ще споделя, че вътрешното ми чувство, убеждението ми на човек, тясно свързан с града и с. Анево, е да оставя ярка следа заедно с кметския екип и в строителството, и в инфраструктурата, в духовен и в социален план. Бъдещето е нашата обща отговорност.