Общини

Председателят на УС на НСОРБ инж. Даниел Панов бе преизбран за трети мандат

Общото събрание на Сдружението определи политиките на организацията за 2024 г.

37-ото Общо събрание (ОС) на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) избра за председател на Управителния съвет (УС) инж. Даниел Панов, който е кмет на Велико Търново. Той застава начело на НСОРБ за трети пореден мандат. „Благодаря на колегите от местната власт за гласуваното доверие! НСОРБ ясно показва обединението, единството и консолидацията на местната власт в името на важните решения – за общините и за гражданите. В името на това днес гласът на кметовете да се чува все по-силно и в държавата. Опитът ме е научил, че за всеки успех са важни ред, дисциплина и стабилност. Стабилност е нужна на всеки от нас, за да продължаваме да работим независимо от обстоятелствата. Ще запазим и надградим всичко това и през следващите четири години“, заяви инж. Даниел Панов.

ОС се проведе на 27 и 28 февруари в София, като ръководните органи на Сдружението бяха определени през втория ден. За председател на Контролния съвет (КС) на НСОРБ беше утвърден Неби Бозов, кмет на Сърница. Бяха избрани и членовете на УС и КС на НСОРБ. Приета бе и програмата за дейността и политиките на Сдружението през 2024 г. След приключване на Общото събрание се проведе и първото заседание на Управителния съвет, на което с тайно гласуване за зам.-председатели на УС бяха определени кметовете на Троян Донка Михайлова, на Димитровград Иво Димов и на Белица Радослав Ревански.

В рамките на първия ден на ОС местните власти проведоха срещи с представители на изпълнителната власт. Събитието уважиха президентът Румен Радев, премиерът акад. Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на финансите Асен Василев. Делегатите на Общото събрание проведоха дискусия по актуални въпроси и със зам.-министрите на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и Веселина Терзийска.

При откриването на форума в качеството си на домакин кметът на Столичната община (СО) Васил Терзиев приветства колегите си и им пожела да работят още по-уверено и да бъдат с една стъпка пред проблемите. Според него за целта

е нужна ясна визия и е важен диалогът с държавната власт.

Той добави, че политическата и икономическата стабилност на България са ключови за просперитета и рейтинга на градовете. „Вярвам, че в този мандат общините ще работят в условия на реална децентрализация. Тя ще даде сигурност и стабилност на общините в условия на политически турболенции, но ще постави и високи изисквания за прозрачност и отговорност“, каза Терзиев. „Ние, кметовете и общинските съветници, управляваме парите на гражданите и тук е нашата голяма отговорност да ги харчим разумно“, подчерта Васил Терзиев. Той информира, че през тази година СО насочва значителни средства за изпълнението на проекти, избрани от жителите на столицата, и изрази надежда, че хората ще предложат множество идеи за развитието на София.

След него приветствие към представителите на местната власт отправи държавният глава Румен Радев. Той поздрави новоизбраните и преизбраните кметове и общинските съветници, като посочи, че те са спечелили една много трудна битка – тази за доверието на гражданите. „Оценявам високо отговорната дейност и важната роля на НСОРБ като доказан представител на българските общини и като незаменим посредник между централната власт и хората по места. Неслучайно във Ваше лице гражданите виждат властта в държавата“, подчерта президентът, като допълни, че винаги е поддържал конструктивен диалог с кметовете и с ръководството на НСОРБ.

Радев призова за сериозните проблеми на обществото да се говори конкретно и задълбочено и да се търсят реални и ефективни решения. „Не можем да си позволим да очакваме тежките структурни проблеми да се решават по места“, коментира той. Румен Радев подчерта, че е нужен системен подход и категорична намеса на държавата в изоставащите региони с ясна дългосрочна стратегия и ангажименти. Той припомни, че още от първия си мандат е поддръжник на визията на НСОРБ за необходимостта от

финансова децентрализация и по-голяма самостоятелност на общините.

Президентът изрази твърдата си убеденост, че това е път, от който не трябва да има отстъпление въпреки липсата на законодателни решения в тази посока. Радев обърна внимание и на някои от най-сериозните проблеми в повечето общини. По думите му това са тежкото състояние на пътната инфраструктура, проблемите с енергийното обновяване на сградния фонд, електрозахранването и енергийната стабилност, здравеопазването и ВиК секторът. „Недопустимо е в XXI век в България, член на ЕС, множество населени места да нямат достъп до водоснабдяване и канализация, да има толкова много технологични загуби на вода, някъде достигат 60-70%“, заяви държавният глава и добави, че е необходимо внедряването на нови технологии.

Заседанието продължи с изказвания на акад. Николай Денков, Мария Габриел и Асен Василев.

„Дойдохме заедно, за да Ви покажем, че има приемственост и работим упорито в една нелесна среда, за да се чувствате спокойни“, каза акад. Денков и изрази увереност, че заедно с Мария Габриел ще изградят сигурен мост за прехода към новия кабинет. Премиерът отбеляза, че правителството ще продължи да работи по очертаните приоритети – борбата с корупцията, промяната в правосъдната система и спиране на изтичането на публични средства. Акад. Николай Денков изтъкна, че

приетият държавен бюджет показва, че финансите на държавата са стабилни

и със значително повече средства могат да разполагат и сфери, които са били пренебрегвани, като образованието и културата. Според него е важно да бъде ясно дефинирано как тези пари трябва да допринесат за повишаване на качеството на живот на хората. „Стабилността е нужна не само на политиците, но и на общините, за да се развиват, на бизнеса, на хората, за да се чувстват спокойни“, заяви акад. Денков. „Партньорството ни с Вас се основава на ясни приоритети, заедно искаме да свършим повече работа, за да могат хората да живеят по-добре в България и качеството на живот да се повиши. Надявам се с още малко упорита работа да обърнем демографската тенденция“, каза още акад. Денков.

Мария Габриел поздрави делегатите на ОС и изтъкна, че НСОРБ обединява усилията на българските общини за отстояване на местното самоуправление. „Общините имат ключова роля за постигане на общите приоритети на страната. Осъзнавам значимостта на регионалното измерение и специално благодаря за активното ангажиране и участие на Националното сдружение на общините в Република България за постигането на приоритетите на страната, а именно членството ни в ОИСР и приемането на еврото“, подчерта Габриел.

Вицепремиерът заяви още, че разчита на местните власти за реализирането на дейностите за отбелязване на 20-годишнината на България в НАТО. Габриел изрази увереност и в активното партньорство между Националното сдружение и Министерството на външните работи за организиране на среща между общините по протежението на Коридор 8 и компаниите на тяхна територия.

„България има потенциал да бъде регионален иновационен лидер, привличащ инвестиции и таланти. За да бъде България регионален иновационен лидер, е важно иновациите да бъдат адаптирани към реалността, нуждите и силните страни на общините. Темата за иновациите ще бъде водеща и във външнополитическата стратегия на България“, каза Габриел. Тя припомни, че по нейна инициатива иновациите са вече част от стратегическите партньорства на България със САЩ и Обединеното кралство.

 „Всички работим за общи приоритети – от това да бъдат по-добри условията за хората и бизнеса до привличане на нови инвестиции и даване на перспектива на младите хора по родните места. Ключовата дума е сътрудничество. Само когато има сътрудничество между регионите, градовете, различните сектори, публичните и частните партньори, науката и бизнеса, можем да постигаме по-добри резултати“, заключи Мария Габриел.

Асен Василев коментира, че Министерството на финансите работи изключително добре с НСОРБ и с общините, защото имат обща цел – гражданите да живеят по-добре. Той съобщи, че правителствената програма за общински инвестиции, заложена за пръв път в държавния бюджет за 2024 г., върви добре „Първите 400 млн. лв. вече са преведени към МРРБ, което е започнало да сключва договори с общините“, поясни Василев. Той подчерта, че идеята е инвестиционната програма да има устойчив характер и да продължи в следващите години.

Министърът обърна внимание, че за първа година с разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България патентният данък, внасян от малките заведения за хранене например, остава в общините. В края на годината МФ предвижда да бъде направен анализ на ефективността на мярката. Идеята е поетапно патентните данъци да преминават към общините, което ще помогне да бъде структуриран устойчив и прогнозируем приходоизточник за местните бюджети. „Не съм против финансовата децентрализация и чакам да продължим разговорите.

Правителството очаква НСОРБ да подготви механизъм, който да работи в интерес на повечето общини,

за да няма централизация на финансов ресурс на места, на които има достатъчно средства“, подчерта Асен Василев. Той припомни на кметовете, че през 2022 г. е въведена преференция, насочена към разширяване на възможностите за привличане на инвестиции. Български и чужди инвеститори могат да се възползват от пълния размер на държавната помощ, която ЕС допуска. „За различните региони интензитетът на по­мощ­та варира от 25 до 50%. През Българската агенция за инвестиции (БАИ) всеки отделен проект се сертифицира и това дава право на конкретния предприемач да получи съответния процент от средствата, които получават общините като грант“, подчерта министърът на финансите.

Според него икономическата и социалната среда ще останат непроменени. Той увери, че няма да се повишават данъци. В най-близка перспектива съвместно с общините МФ ще работи усилено за промяна в подхода за изчисляване на таксата „битови отпадъци“. Асен Василев изрази мнение, че има шанс България да не загуби средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), ако внесените законодателни промени в НС се придвижват по-експедитивно. Той представи и информация за напредъка по всички обявени процедури по НПВУ.

В последвалата дискусия кметът на Враца Калин Каменов постави въпроса за финансовите корекции, наложени в резултат на разнопосочно тълкуване на нормите от различните контролни органи. „България е една от страните с най-висок стартов размер на финансовите корекции. Съществува реална опасност общините с голям брой наложени финансови корекции да се лишат от възможността да кандидатстват по европейски програми занапред“, обърна внимание Каменов. Министър Василев пое ангажимент за уеднаквяване на критериите на контролните и проверяващите органи. Предстои да бъдат изготвени препоръки към различните административни институции. Предвижда се предварителният контрол, осъществяван от Агенцията по обществените поръчки, да има реален ефект и да бъде вземан под внимание от Управляващите органи. „България е страната с най-висок процент обществени поръчки с един кандидат. Това е проблем и в изпълнителната власт, и в общините. Втората стъпка след уеднаквяване на критериите е да се подготвят типови договори, които да бъдат предварително одобрени с цялата съпътстваща документация“, разясни Асен Василев.

По отношение на коментираните

перспективи за продължаване на енергийното обновяване на сградите

министърът на финансите заяви, че всички блокове, които не са одобрени в първия етап от програмата за ЕЕ по НПВУ, трябва да бъдат санирани. „Въпросът е откъде да се вземат средства и как да се планират във времето. Най-лесният вариант е чрез държавния бюджет, но разумният подход е първо да бъдат изчерпани всички други възможности. Различни европейски програми и фондове също могат да бъдат използвани за енергийно обновяване. Едва след това има смисъл недостигът да бъде допълван с държавни средства. Вероятно в бюджет 2025 г. ще бъде предложено решение, което да комбинира различните европейски източници, които могат да бъдат използвани“, увери Асен Василев. Той подчерта, че какъвто и да е източникът на средствата, гражданите ще могат да разчитат на финансиране в съотношение 80/20, каквото е условието във втория етап на програмата. „Трябва с НСОРБ да обсъдим по какъв начин на гражданите могат да бъдат предоставени останалите 20%, които да бъдат възстановявани в годините било чрез допълнителна такса за съответния имот или налог при сделка“, обърна внимание Асен Василев.

Зам.-министрите на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и Веселина Терзийска се включиха във втория ден на Общото събрание на НСОРБ. Те участваха в дискусия, която обърна внимание на реалното стартиране на проектите с европейско финансиране по програмен период 2021-2027 и програмата за ЕЕ по НПВУ и др. Зам.-министър Бонева обясни, че има забавяне в изпълнението на оперативните програми и НПВУ, но се работи активно да бъде преодоляно.

Бонева каза, че

за подадените проекти по първия етап на програмата за обновяване на жилищния фонд със средства по НПВУ са необходими над 4 млрд. лв.

„През март ще започне договарянето на проектите, които са преминали оценка в рамките на първия етап от програмата за саниране. Екипът на МРРБ ще отговори на всяка жалба, подадена от участниците. Ще продължим да търсим финансиране за всички готови проекти”, беше категорична тя.

Зам.-министър Терзийска информира, че са подадени около 980 заявления по т.нар. Общински инвестиционен фонд, като вече над 700 от тях са разгледани от екипа на МРРБ. „Предстои да бъдат изпратени писма до общините за подписване на споразумения за финансиране“, информира Веселина Терзийска. Тя припомни, че инвестиционната програма на общините ще се изпълнява от 2024 г. до 2026 г. и текущо ще бъдат разглеждани проекти. „Ще бъдат финансирани само дейности по проектите, които се изпълняват след подписване на споразуменията с МРРБ, а не такива, които са изпълнявани преди сключването на споразуменията“, обясни зам.-министърът.