Общини

Пет нови кръстовища на две нива в София

До края на годината трябва да започне изграждането на новото кръстовище на Лъвов мост. Сега е подходящо там да започнат дейностите, защото участъкът е затворен за строителството на втория метродиаметър. До 3 години трябва да стартират процедурите за останалите 4 кръстовища на две нива. 50% от финансирането за тях са осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Другите средства ще бъдат от бюджета на София. Договорените субсидии са 68 млн. евро, такава сума трябва да даде и общината.
Нов обект, който ще бъде предложен да се изгражда с европейските пари, е новото платно на ул. „Тодор Каблешков”. Първите проекти за тази зона предвиждаха разширяването да се направи със строителството на кръстовище. Другите естакади на две нива, които ще облекчат трафика в столицата, са бул. „Иван Евстратиев Гешов” и бул. „Георги Софийски”, при кръстовището на булевардите „Андрей Ляпчев” и „Андрей Сахаров”, на бул. „Драган Цанков” и алея „Яворов” и на Лъвов мост. В рамките на една година новите предложения трябва да бъдат поставени на обсъждане пред Столичния общински съвет, след което одобрение за строителство на променените обекти трябва да се получи и от ЕБВР.
Нов проект ще бъде изготвен и за Сточна гара, каза главният архитект на София Петър Диков. Според плана там вероятно също ще се гради кръстовище на две нива. Предвидените промени при кръстовището на „Петте кьошета” включват само промяна в движението на трамвая. Той ще се движи на изградено трасе на по-високо ниво, а под него пътят ще остане свободен само за пътуващите леки автомобили.