Общини

Общините ще асфалтират не дупки, а дупчици

Ще асфалтираме не дупки, а само дупчици заради липса на пари. Това заключи вчера Дора Янкова, кметица на Смолян и шефка на Националното сдружение на общините у нас, по повод орязаните средства на общините от 1 юли.
Намаляването на годишната субсидия за капиталови разходи и зимно поддържане е с 15%. „За по-голямо асфалтиране няма да има пари, ще има само за пълнене на дупчици. Ще има проблем със зимното поддържане", посочи Янкова. По думите й бюджетите на местната власт са ощетени с около 100 млн. лв., а от това щяло да пострада регионалното развитие. „Сега очакваме макрорамката, която ще даде министър Симеон Дянков. Ние ще искаме да влезем в 2011 г. не с този орязан бюджет, с базата на бюджета, от 2010 г. Ако това не стане, ще бъде голяма беда", посочи Дора Янкова. Според нея сега се дебатира и има „вторачване" само в
орязването на бюджета, а трябва да се направи анализ на стопанството на страната и да има политика по райони.
„Трябва някой нещо да произвежда, за да може да има данъци и да има държава. И да се види какво се прави със стопанството на страната. Никой в тези 20 години не е водил този дебат", каза Янкова. Тя заяви, че през септември сдружението на общините планира да направи дебати с широк кръг от институции за състоянието и развитието на стопанството и секторните политики.


Кметове от 7 държави обсъждат в Банско успешни практики
Кметове от 7 държави ще обсъждат в Банско успешни практики и начини на сътрудничество между черноморския регион и планинските общини. Срещата, която се организира от сдружение „Програма за България” „Човек на 21-ви век” и със съдействието на община Банско ще се проведе в СПА хотел „Вила Рока” в края на тази седмица.
Ще се дискутират възможностите за реализацията на повече инфраструктурни проекти, за усвояване на европейски фондове и културен обмен.
Сред участниците в срещата са кметовете на 30 български общини, както и представители на общини от Азербайджан, Гърция, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Поканени са представители на учебни заведения, научни институти и звена, браншови и неправителствени организации, туроператори и туристически агенти от страната и чужбина, хотелиери и ресторантьори от България.