Общини

Маркират дунавския веломаршрут

Автор Теменужка Илиева


Дунавският веломаршрут, който тръгва от горното течение на реката и трябва да стигне до Черно море, ще бъде маркиран в българо-румънския й участък през следващите 18 месеца, съобщи Евтим Стефанов, ръководител на проекта за обозначаването на колоездачния път. Той е разработен от Агенцията за регионално развитие с бизнес център във Видин и от неправителствените организации ПЛИМ от Калафат и АРИЕС – от Крайова. Защитен е пред европейската програма „Трансгранично сътрудничество – България–Румъния”, която е поела финансирането му.
Целта на проекта е да маркира маршрута, по който от Германия може да се тръгне с велосипед към Черно море, като се използват само пътища край реката. Досега този маршрут е маркиран до Будапеща. С него ще се насърчи трансграничният велотуризъм и ще се създадат условия за пребиваване на велотуристите в България и Румъния. Колоездачният маршрут трябва да даде шанс и за развитието на екотуризма, както и на къмпинг туризма.
Първи по българския път на европейския веломаршрут след маркирането му ще тръгнат 30 журналисти. Те ще изминат разстоянието за 10 дни с велосипеди или лодки по реката. С този атрактивен поход ще приключи изпълнението на проекта, допълни Евтим Стефанов.