Общини

Бургас превърна развъдник за жаби в модерен басейн

В деня на българския спорт кметът на Бургас Димитър Николов откри новия Плувен комплекс „Флора” в Морската градина.
Изпълнението на проекта е осъществено от местната фирма „СПА дизайн” и възлиза на 1,3 млн. лв. Финансирането е със средства на общината, а кметът Николов лично инспектира изграждането на проекта.
В рамките на комплекса има два басейна - 50-метров и 20-метров, предназначен за начинаещи плувци. Водата в тях се подгрява чрез специална газова инсталация, което позволява почти целогодишното им ползване. Построена е и обслужваща сграда, включваща санитарни възли и съблекални, помещения за треньори и кафене.
Официалният гост на откриването на „Флора” - министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, връчи на бургаския кмет Николов отличие за принос в развитието на физическото възпитание у нас. Сред присъстващите на тържественото събитие бяха Петър Зографов - директор на дирекция „Научно и медицинско осигуряване” при спортното министерство, Андрей Андреев - председател на Българската федерация по водна топка, Константин Гребенаров - областен управител, зам.-кметовете на общината и много бургазлии, почитатели на плувните спортове.
Комплексът е реализиран на мястото на стар повреден и замърсен плувен басейн, заемащ от десетилетия атрактивния терен в най-оживената част на Морската градина.
При откриването на новата за Бургас спортна придобивка кметът Димитър Николов заяви, че неусвоеното засега пространство в непосредствена близост до нея също ще бъде превърнато в зона за спорт. „Скоро то ще бъде благоустроено. Там ще има сектори за тенис на маса и други атрактивни игри”, поясни градоначалникът.
„Община Бургас продължава да търси подходящи терени и възможности за изграждане на нова спортна инфраструктура в града”, добави Димитър Николов. От думите му стана ясно, че общината ще стартира процедурата по тръжната документация за изграждането на втори плувен басейн на територията на спортен комплекс „Черноморец” в Минералните бани. „В момента приключва и подобряването на състоянието на футболното игрище в квартал „Ветрен”, което означава, че до края на лятото може да се използва”, отбеляза Николов.
Според градоначалника на Бургас страната ни трябва да притежава подходяща спортна инфраструктура, за да може да кандидатства за балкански и европейски шампионати, което е необходимо и за самочувствие на родните състезатели, участващи в международни турнири.